Lietuvos viliotiniui vis dažniau neatsispiria gabūs užsieniečiai

Pagal šalių gebėjimą prisivilioti kvalifikuotus darbuotojus iš užsienio Lietuva pakilo per vieną poziciją. Tuo tarpu mūsų šalies investicijos į gyventojų išsilavinimą ir darbuotojų ruošimą išliko tame pačiame lygyje.

Talentų tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje dar smarkiai trūksta specialistų, turinčių tarptautinės darbo patirties.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Talentų tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje dar smarkiai trūksta specialistų, turinčių tarptautinės darbo patirties.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 11:29 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 9:37 PM

Tačiau prisitaikymas prie darbo rinkos poreikių smuko septyniais laipteliais žemyn. Tai liudija naujausias IMD Pasaulio talentų tyrimas (IMD World Talent Report 2016).

Būtent tai ir lėmė bendrą tyrimo rezultatą – Lietuva jame smuktelėjo per vieną poziciją: į 25 vietą tarp 61 pasaulio šalies. Sąrašo viršuje išliko Šveicarija.

Lietuva Latviją lenkia 8 laipteliais, tačiau dviem atsilieka nuo Estijos, kuri šiemet šovė į viršų per 10 vietų.

Talentų reitingą sudarinėja IMD Pasaulio konkurencingumo centras siekdamas įvertinti, kaip skirtingose šalyse vyksta darbuotojų ugdymas įmonėse, talentingiausiųjų pritraukimas ir jų išlaikymas.

Tyrime yra lyginami ne tik statistiniai duomenys, bet ir įmonių vadovų nuomonė, o valstybės vertinamos pagal tris rodiklius: šalies investicijas į gyventojų išsilavinimą ir darbuotojų ruošimą, gebėjimą pritraukti kvalifikuotus darbuotojus iš užsienio bei prisitaikymą prie darbo rinkos poreikių.

Patyrinėjus investicijų į išsilavinimą skiltį matyti, kad Lietuva užima aukštą vietą kalbant apie pameistrystę, mokymus darbuotojams. Vertinant talentų iš užsienio pritraukimą ir išlaikymą – Lietuva 17-oje vietoje, Estija – 22-oje, Latvija – 35-oje.

Darbuotojų motyvacija Lietuvoje taip pat aukščiausia iš Baltijos šalių, tiesa, protų nutekėjimas – vis dar didelė problema, pagal šį rodiklį mūsų šalis yra antroje sąrašo pusėje, kaip ir kaimynės Latvija bei Estija.

Nepaisant to, tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje dar smarkiai trūksta specialistų, turinčių tarptautinės darbo patirties ir gerų valdymo įgūdžių, kurie reikalingi norint sėkmingai eksportuoti.

„Norėdami augti ir konkuruoti su savo paslaugomis bei produkcija tarptautinėse rinkose turėtume neapsiriboti vien vidiniais darbuotojų mokymais.

Sėkmingam eksportui labai svarbu suburti stiprią, tarptautinės darbo patirties turinčių specialistų komandą. Na, o talentus pritraukti iš užsienio padeda ne tik geros darbo sąlygos konkrečioje įmonėje, bet ir sprendimų priėmėjų požiūris“, – sakė viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Rūta Pentiokinaitė.

R.Pentiokinaitė pridūrė, kad nuo kitų metų pradedanti galioti startuolių viza kilstels Lietuvos, kaip talentams patrauklios šalies, įvaizdį.

„Lietuva turi du kelius: arba toliau sparčiai vystytis, arba pradėti buksuoti. Darbingo amžiaus gyventojų šalyje mąžta, tad darbo jėgos stygius ateityje taps vis didesne problema, stabdančia ūkio augimą. Dėl to būtina sukurti ekosistemą, kuri leistų į Lietuvą prisitraukti užsienio specialistus“, – teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Talentų tyrimą IMD Pasaulio konkurencingumo centras vykdo nuo 2005 metų. Lietuva jame dalyvauja nuo 2007-ųjų. Šiemet tyrime šiemet buvo vertinama 61 valstybė. Visą tyrimą galite rasti čia. IMD Pasaulio konkurencingumo centras kasmet taip pat sudaro Pasaulio valstybių konkurencingumo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?