Pokyčius Zarasuose lems ne tik ES investicijos, bet ir bendruomeniškumas

Nedarbas, mažėjantis gyventojų skaičius, darbo vietų jaunimui trūkumas, miesto gyventojų senėjimas ir nepakankamas jaunimo užimtumas. Tokias penkias pagrindines problemas įvardijo Zarasų gyventojai apklausos metu.

Organizacijos „Apskritas stalas“ prezidentė Aurelija Trimonytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Organizacijos „Apskritas stalas“ prezidentė Aurelija Trimonytė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 29, 2016, 10:15 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 9:51 PM

Rengiant Zarasų miesto vietos plėtros strategiją atlikta gyventojų apklausa parodė, kad žmonės gyvenimą Zarasuose vertina tik 5,3 balo iš dešimties, tai yra, gana prastai.

Atsižvelgdama į apklausos metu gautą informaciją, taip pat vietos verslo, valdžios ir nevyriausybinių organizacijų nuomones, Zarasų miesto vietos veiklos grupė (VVG), sudaryta iš Zarasų rajono savivaldybės, jaunimo visuomeninių organizacijų sąjungos „Apskritas stalas“ ir UAB „Ignnoras“ atstovų, parengė strategiją, kuria tikimasi prisidėti sprendžiant šiuos gyventojų įvardintus iššūkius.

„Manau, strategijoje pavyko suplanuoti tokius veiksmus, kurie realiai prisidės prie gyventojų išsakytų problemų sprendimo. Parengta strategija ypatinga tuo, kad ji yra labai arti žmogaus, to paprasto Zarasų gyventojo, kuris išsakė savo įžvalgas apie Zarasus ir čia esančias problemas“, – teigė organizacijos „Apskritas stalas“ prezidentė Aurelija Trimonytė.

Visas strategijoje numatytas veiklas galima išskirti į dvi dalis. Pusė jų spręs darbo vietų kūrimo ir įsidarbinimo Zarasuose problemas, kita pusė – socialinės atskirties problemas. Pavyzdžiui, bus finansuojamos veiklos, padėsiančios socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms įgyti darbui reikalingų įgūdžių. Taip pat planuojama kurti naujas darbo vietas, suteikti galimybes darbuotojams pakeisti kvalifikaciją, kurti bendradarbiavimo tinklus tarp smulkių tiekėjų ir vietinių pardavėjų.

„Manau, pavyzdinė veikla mūsų miesto strategijoje bus iniciatyvos, apjungiančios Zarasų miesto gyventojus bendruomeninei veiklai ir savanorystei. Dauguma gyventojų dabar yra tik „renginių lankytojai“ ir jokia bendruomenine veikla neužsiima, nesavanoriauja – tiesiog nemato prasmės. Neabejoju, kad naujos veiklos išjudins gyventojus veikti, burtis ir bendrauti. Tikimės, kad strategija padės atsirasti ir socialinio verslo iniciatyvoms“, – sakė A. Trimonytė.

Pasak A. Trimonytės, strategijos rengėjams ir įgyvendintojams reikės gerokai padirbėti, kad suteikta ES investicinių fondų parama būtų panaudota efektyviai. Planuojama daug dėmesio skirti būsimiems pareiškėjams, kurie siūlys konkrečias veiklas vietos plėtros strategijai įgyvendinti. „Iniciatyvų atranka konkurso būdu leis atrinkti geriausias idėjas ir sudarys sąlygas visiems siūlyti savo sprendimus“, – pabrėžė „Apskrito stalo“ prezidentė.

Zarasiškiai tikisi, kad įgyvendinus strategiją pavyks sulaukti pokyčių tose srityse, kurios šiandien atrodo problemiškiausios. Tai yra, pavyks pagerinti įsidarbinimo galimybes ir sumažinti socialinę atskirtį, pasiekti ilgalaikį teigiamą efektą visai miesto bendruomenei.

Pasak A. Trimonytės, jau teikdami paraiškas iniciatyvų autoriai turės planuoti, kaip užtikrinti, kad projekto metu prasidėję veiksmai turėtų ilgalaikę naudą. Tačiau ne mažiau svarbus ir kiekvieno gyventojo įsitraukimas į startą pokyčiams duosiančios strategijos įgyvendinimo veiklas: „Gyvenimas Zarasuose pagerės tada, kai gyventojai pasijus viena bendruomene ir ims drauge veikti. Strategijos įgyvendinimas sudarys galimybes patiems gyventojams prisidėti prie teigiamų pokyčių kūrimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.