Ž. Mauricas: „NT rinka dabar – suspausta spyruoklė.“ Ar dar verta investuoti?

Lietuviai vis dar linkę daugiausia investuoti į nekilnojamąjį turtą (NT). Daug žinių tam nereikia, rizika minimali, o grąža – praktiškai garantuota. Bet ar ilgai ši situacija laikysis? „NT rinka dabar – suspausta spyruoklė“, – sako „Nordea“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Iš nekilnojamojo turto uždirbti nesunku – galima jį perduoti vaikams, uždirbti iš nuomos ar augančių būsto kainų.<br>D.Umbraso nuotr.
Iš nekilnojamojo turto uždirbti nesunku – galima jį perduoti vaikams, uždirbti iš nuomos ar augančių būsto kainų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 1:36 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:23 AM

„NT yra populiariausia investicija Lietuvoje. Kuo geresnes investavimo žinias žmonės turi, tuo labiau linkę savo pinigus diversifikuoti, bet jei žinios mažos, dažniausiai investuojama į NT. Todėl jei lietuviai nusprendžia investuoti, dažniausiai renkasi NT“, – pasakojo ekonomistas.

Išties iš nekilnojamojo turto uždirbti nesunku – galima jį perduoti vaikams, uždirbti iš nuomos ar augančių būsto kainų. Bet ar ilgai NT išliks ramia užuovėja rizikos nemėgstantiems investuotojams?

Suspausta spyruoklė

Ž.Maurico teigimu, situacija NT rinkoje primena suspaustą spyruoklę.

„NT rinkos plėtrą skatina palanki centrinių bankų politika, kita vertus, atsiskleisti iki galo trukdo politinė ir ekonominė rizika“, – sakė ekonomistas.

Rinka balansuoja, bet situacija gali pasisukti bet kuria linkme – išsisprendus politinėms grėsmėms ir gerėjant ekonomikai būsto rinka atsigaus ir kainų kilimas garantuotas, bet pasikeitus centrinių bankų politikai dėl nulinių palūkanų normų rinka šiek tiek sustotų.

Grėsmių pilna

Nekilnojamojo turto rinką sudrebinti gali ir kitos grėsmės. Pirmiausia – deglobalizacija pasaulyje.

„Matome mažėjančias prekybos apimtis, tokias valstybes kaip Rusija, kuri apskritai užsidaro, JAV žada įvesti papildomus tarifus kai kurioms valstybėms, „Brexit“ taip pat daro savo“, – sakė Ž.Mauricas.

Jo teigimu, Lietuvai tai itin svarbu: „Lietuva vietoj tilto tarp Rytų ir Vakarų tapo Europos Sąjungos (ES) periferija. Jei tai įsivažiuos, mes, kaip atvira ekonomika, susidursime su nemažais iššūkiais.“

Būsto rinkos augimą gali sulėtinti ir didėjanti pajamų nelygybė. „Dažniausiai tai sprendžiama metodu „atimk ir padalink“, tai yra mokesčių perskirstymu. Dėl to naujas NT mokestis ar tarifo didinimas tikrai negali būti išbrauktas iš dienotvarkės“, – sakė ekonomistas.

Demografija, kaip ir visuomet, nežada nieko gero – žmonės kraustosi iš Lietuvos, o spartesnio ekonominio augimo nesulaukiame. Nedžiugina ir politinė situacija – grėsmės Europoje kuria neapibrėžtumo ir baimės emocijas investuotojams.

Baimė ar godumas?

Ir nors grėsmių, dėl kurių verta bijoti, nemažai, investuotojai vis dar godūs.

Kol kas centrinių bankų politika išlieka palanki – vis daugiau šalių turi neigiamas palūkanų normas, o palūkanos skolinantis būstui – itin mažos. „Vien dėl palūkanų normų investicijų į NT atsiperkamumas yra labai didelis. Aišku, 40 metų tokia situacija nesilaikys, bet bent kol kas žemos palūkanų normos turėtų laikytis“, – kalbėjo Ž.Mauricas.

Investuotojus džiugina ir vis dar kylančios būstų kainos visoje Europoje – pernai NT pigo tik Kipre ir Italijoje, visur kitur buvo fiksuojamas kainų augimas.

„Kas laimės – baimė ar godumas?“ – klausė Ž.Mauricas. Jo teigimu, atsakyti į šį klausimą nelengva – daug ką lemia emocijos, nors joms pasiduoti nereikėtų.

„Investuojant į NT reikia nepamiršti svarbiausio – diversifikavimo. Negalima dėti visų kiaušinių į vieną pintinę“, – sakė jis.

Ekonomisto teigimu, nors investicija į nekilnojamąjį turtą atrodo paprastas ir pelningas sprendimas, būtinas racionalumas ir atidumas.

„Šiandien kaip niekada taikliai skamba senas posakis, kad norint azarto reikia eiti į kazino. Investavimas – lėtas žaidimas, tai nėra spekuliavimas“, – priminė Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.