„Lidl“ tinkle kai kurių produktų ir su žiburiu nerasite

Ekologija populiarėja visame pasaulyje. Dygsta organiško maisto parduotuvės, populiarėja natūralus maistas, atliekų rūšiavimas. Šiandien prekybininkams nebeužtenka turėti lentynos su užrašu „Ekologiškos prekės“, todėl „Lidl“ sau išsikėlė ambicingą tikslą – tapti žaliuoju prekybos centru.

„Lidl“ stengiasi, kad pirkėjai atliekas rūšiuotų ir užstato sistema naudotųsi noriai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Lidl“ stengiasi, kad pirkėjai atliekas rūšiuotų ir užstato sistema naudotųsi noriai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 1:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:51 PM

„Socialinė atsakomybė – „Lidl“ DNR dalis. Visa mūsų veiklos koncepcija persmelkta atsakingo požiūrio į aplinką“, – drąsiai teigė bendrovės „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento projektų vadovė Valerija Lebedeva.

Atsakomybė – ir pirkėjams, ir darbuotojams

Apibrėždamas socialinę atsakomybę, „Lidl“ pabrėžia penkias jos sritis – visuomenę, darbuotojus, partnerius, asortimentą ir aplinką.

„Visose jose siekiame atskleisti save rūpestingai, įžvalgiai ir toliaregiškai, suvokdami savo veiklos pasekmes ir apgalvodami geriausius įmanomus sprendimus“, – pasakojo V.Lebedeva.

Būdamas stambus darbdavys, „Lidl“ puikiai suvokia savo atsakomybę kurti patrauklią darbo aplinką. „Tai reiškia ne tik pagarbą savo kolektyvui, bet ir sąžiningą atlyginimą už darbą“, – dėstė „Lidl“ atstovė.

Rūpinantis aplinka, visose „Lidl“ parduotuvėse bei logistikos centre naudojama „Žalia lietuviška energija“, gaminama Lietuvoje iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Kad energijos reikėtų kuo mažiau, o sukurta aplinka būtų kuo patogesnė ir malonesnė dirbti, visi bendrovės pastatai projektuojami ir statomi taikant griežtus „Lidl“ grupės statybos standartus. Būtinas baigiamasis žingsnis – visi „Lidl“ pastatai Lietuvoje audituojami dėl atitikties tarptautinės tvariųjų pastatų sertifikavimo sistemos BREEAM kriterijams.

BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – Jungtinėje Karalystėje sukurtas ir šiuo metu plačiausiai taikomas tarptautinis tvarių pastatų vertinimo standartas bei sertifikavimo sistema. BREEAM sertifikatu ženklinami pastatai, darantys mažiausią poveikį aplinkai per visą savo gyvavimo laikotarpį. BREEAM standartas nustato geriausias tvarių pastatų projektavimo ir valdymo praktikas.

GMO – nerasi

Genetiškai modifikuotų produktų (GMO) „Lidl“ parduotuvių lentynose nerasi.

„Su savo tiekėjais esame sutarę, kad genetiškai modifikuoti produktai arba produktai, kuriuose yra genetiškai modifikuotų sudėtinių medžiagų, „Lidl“ parduotuvėms nebūtų tiekiami“, – sakė V.Lebedeva.

Produktai testuojami ne tik laboratorijose bei gamybos vietose – juos ragauja ne tik atsakingi bendrovės specialistai, bet ir vartotojai, kuriems degustacijas rengia nepriklausomo tyrimų instituto laboratorija.

„Neiname lengviausiu keliu ir esame pasirengę siekti ilgalaikių rezultatų: mums rūpi auganti karta, sveika kokybiška mityba, sveikas gyvenimo būdas, tad esame už sveikatai palankią mitybą ir aktyvią gyvenseną“, – pasakojo V.Lebedeva.

Dėl to „Lidl“ remia sveiką gyvenimo būdą. Prekybos tinklas remia Lietuvos moksleivių krepšinio lygą, be to, bendradarbiauja su mitybos specialiste Raminta Bogušiene.

„Šiuo metu mūsų bendrovė remia jos socialinę iniciatyvą „Sveikatai palanki ugdymo įstaiga“, skirtą šviesti visuomenę sveikos mitybos klausimais“, – dėstė „Lidl“ atstovė.

Atliekas rūšiuoja visi

Nors nemažai lietuvių rūšiavimo subtilybių dar reikia mokytis, „Lidl“ darbuotojai jas puikiai išmano.

„Nuo gegužės vidurio, kai pradėta intensyviai ruoštis parduotuvių atidarymui, iki spalio pabaigos vien mūsų bendrovės logistikos centre ir parduotuvėse buvo išrūšiuota bei išvežta perdirbti daugiau kaip 1900 tonų kartono, apie 80 tonų plastiko. Rūšiuojame visais logistikos proceso etapais bei visose padaliniuose“, – pasakojo V.Lebedeva.

Centrinės „Lidl“ buveinės darbuotojai taip pat rūšiuoja atliekas. Čia atskirai surenkamas įvairiems dokumentams spausdinti naudojamas popierius, gėrimų pakuotės, specialios dėžės skirtos kartono atliekoms bei plastiko pakuotėms.

„Biuro darbuotojai taip pat rūšiuoja – tam visose darbo patalpose yra pastatyti patogūs rūšiavimo konteineriai. Analogiškai rūšiuojama ir Kauno logistikos centro administracijoje“, – apie atliekų rūšiavimą kalbėjo V.Lebedeva.

Parduotuvėse – ekostotelės

Nuo birželio pradžios, kai buvo atidarytos pirmosios „Lidl“ parduotuvės Lietuvoje, iki spalio pabaigos pirkėjai į „Lidl“ taromatus grąžino daugiau kaip 6,2 milijono vienetų vienkartinių pakuočių, kurioms taikomas užstatas ir apie 450 tūkst. vienetų daugkartinių stiklinių butelių, kuriems yra taikomas užstatas.

„Lidl“ stengiasi, kad pirkėjai atliekas rūšiuotų ir užstato sistema naudotųsi noriai. Dėl to parduotuvėse įrengtos ekostotelės.

Čia vienoje vietoje galima rasti taromatus, konteinerius buitinėms atliekoms, baterijoms bei smulkiai elektros įrangai bei automatinius praustus, kad rūšiavimas nekeltų asociacijų su nešvariomis rankomis ar prastu kvapu.

„Ekostotelė suprojektuota taip, kad jos priežiūra būtų kuo paprastesnė užduotis mūsų parduotuvių darbuotojams. Taromato zonoje įrengta galinga vėdinimo sistema šalina nemalonius kvapus. „Lidl“ taromatuose naudojami didesni nei kitur, todėl – rečiau keistini, taros maišai. Be to, mūsų parduotuvių taromatuose vienkartinio stiklo buteliai iškart sutraiškomi, tad darbuotojams nereikia atskirti daugkartinio bei vienkartinio stiklo“, – apie naujoves pasakojo V.Lebedeva.

Šis straipsnis yra projekto „Lidl iš arti“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.