Valdišką verslą sostinės valdžia gaivina tyliai

Geležinkelininkus užgriuvę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos įtarimai gali persimesti ir į kitas valstybės ar savivaldybių įmones, kuriose juntama korupcijos skandaluose skęstančių liberalų įtaka. Viena tokių – Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“.

Gatvių tvarkytojai braunasi į daugiabučių administravimo verslą.<br>D.Umbraso nuotr.
Gatvių tvarkytojai braunasi į daugiabučių administravimo verslą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 15, 2016, 9:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:32 PM

Vieša paslaptis, kad už gatvių priežiūrą atsakinga įmonė yra savotiškas liberalų bastionas.

Šioje bendrovėje ne paskutiniu smuiku griežia anksčiau „Lietuvos geležinkelių“ antrinėje įmonėje „Gelsauga“ dirbusi, ikiteisminiame tyrime dėl dokumentų klastojimo figūravusi Loreta Čerbienė, priklausanti liberalų sparnui. Nors šiuo metu įmonėje ji eina eilinės darbuotojos pareigas, kalbama, kad patvirtinus naują „Grindos“ struktūrą jai pažadėtas direktoriaus pavaduotojo postas.

Dėsningi sutapimai

Kai kurių „Grindos“ darbuotojų teigimu, meistro pareigas einanti moteris įmonėje jaučiasi kaip tikroji šeimininkė.

Gali būti, kad šis postas L.Čerbienei ruošiamas neatsitiktinai. Dar prieš įsidarbindama „Lietuvos geležinkelių“ antrinėje įmonėje ilgą laiką ji dirbo daugiabučių namų administravimo įmonėje.

Sutapimas ar ne, tačiau Vilniaus savivaldybė neseniai oficialiai paskelbė, kad nuostolingai dirbanti „Grinda“ yra įtraukta į daugiabučių administratorių sąrašą ir sieks prižiūrėti daugiabučius.

Tai jau būtų net trisdešimta daugiabučių namų administravimo paslaugas teikianti įmonė Vilniuje.

Tad neatmetama, kad teismų slenksčius mindžiusi L.Čerbienė galbūt taptų atsakinga būtent už šią sritį.

Siekia išvengti apynasrio

„Grindos“ siekiai įsilieti į administratorių gretas galbūt ir nestebintų, jei ne keletas aplinkybių. Seime verdant aistroms dėl draudimų savivaldybės įmonėms užsiimti ūkine veikla, sostinės valdininkai sprendimą įtraukti nuostolingai dirbančią savivaldybės įmonę „Grinda“ į daugiabučius namus administruojančių įmonių sąrašą priėmė tyliai ir paskubomis.

O pagrindas skubėti yra – nuo kitų metų įsigalios įstatymų pataisos, smarkiai apribosiančios galimybes savivaldybės įmonėms teikti viešąsias paslaugas, jeigu jas rinkoje jau teikia privačios bendrovės.

Taigi skubiai įtraukusi „Grindą“ į administratorių sąrašą Vilniaus savivaldybė galbūt siekia išvengti įstatymo, kurio iniciatorė buvo pati Lietuvos prezidentė, apynasrio.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, paklaustas, ar „Grindos“ posūkis į naują sritį nesikirs su šio įstatymo nuostatomis, aiškino, kad tai – skirtingi dalykai, o pataisas galima traktuoti įvairiai.

„Viena būtų, jei savivaldybė tokias paslaugas pirktų sudarydama vidaus sandorius. Tačiau kas kita, jeigu skelbiamas viešas konkursas. Koks tokiu atveju būtų skirtumas, iš ko pirkti paslaugas? Konkursą galėtų laimėti ir savivaldybės valdoma įmonė“, – svarstė A.Darulis.

Patvirtino tarifą

Dar prieš savaitę savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas „Grindos“ teikiamų pastatų ir jų inžinerinių sistemų techninės priežiūros paslaugų maksimalus tarifas – 0,193 euro už kvadratinį metrą (be pridėtinės vertės mokesčio).

„Prašymas įtraukti bendrovę į asmenų, pretenduojančių teikti bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas, sąrašą buvo pateiktas lapkričio 25-ąją.

Į šį sąrašą įmonė buvo įtraukta gruodžio 12 dieną, tačiau šiuo metu jokių konkrečių bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugų neteikia“, – pranešė įmonės rinkodaros ir komunikacijos specialistas Egidijus Steponavičius.

Dar prieš tapdamas meru Remigijus Šimašius rinkimų metu negailestingai pliekė ankstesnės sostinės valdžios mėginimus steigti ir globoti įmones, kurios konkuruotų su privataus kapitalo bendrovėmis.

Jam atėjus į valdžią tiek „Air Lituanica“, tiek „Vilnius veža“ išnyko iš verslo žemėlapio.

Mat meras savo rinkimų programoje buvo aiškiai deklaravęs, kad savivaldybės valdomos įmonės negali dalyvauti veikloje, kurią prižiūri pati savivaldybė. Kita vertus, dėl bendrovės „Vilnius veža“ veiklos itin griežta buvo ir Konkurencijos taryba, nustačiusi, kad savivaldybė negali užsiimti ūkine veikla, kurią pati prižiūri ir reguliuoja.

Užtat dabar sostinės savivaldybės administracijos pastangomis jos valdoma įmonė vėl mėgins konkuruoti su privačiomis bendrovėmis – gatves prižiūrinti „Grinda“ pretenduoja tapti 30-a daugiabučių administravimo bendrove sostinėje. Galbūt net ir merui nieko nenutuokiant lipama ant to paties grėblio?

Neaišku, ar toks planas nėra sukurptas už nugaros pačiam merui R.Šimašiui. Tačiau akivaizdu, kad jo vykdytojai suspėjo viską atlikti pagal grafiką, nes nuo kitų metų įsigalios Seimo pataisos, pagal kurias, prieš pradėdamos teikti viešąsias paslaugas, savivaldos institucijos privalės atlikti bent pusmetį trunkančią procedūrą – patikrinti, ar tokių paslaugų jau nesiūlo verslas.

Kad būtent taip yra daugiabučių administravimo sektoriuje, aišku net ir be jokios analizės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.