Krizė Ukrainoje: nacionalizuojamas didžiausias šalies bankas

Pareigūnas sakė, kad nuo karo su Kremliaus palaikomais prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios 2014-ųjų balandį „PrivatBank“ patyrė septynias „informacines atakas“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Pareigūnas sakė, kad nuo karo su Kremliaus palaikomais prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios 2014-ųjų balandį „PrivatBank“ patyrė septynias „informacines atakas“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2016, 6:21 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:52 PM

„Sprendimas apie savanorišką ir taikų banko perdavimą valstybės žinion buvo priimtas, kai supratome, kad šios informacinės atakos galime ir neatlaikyti ir kad gali iškilti grėsmė mūsų klientams“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė „PrivatBank“ valdybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Olehas Horochovskis.

Jis pripažino, kad bankui reikėjo padidinti savo kapitalą ir pagerinti kreditų užstatų sąlygas.

Pasak O.Horochovskio, bankas turėjo parengęs verslo planą iki 2018 metų, kurį buvo galima įgyvendinti užtikrintus stabilią ir pelningą įmonės veiklą bei nepriekaištingą mokėjimų drausmę..

Pareigūnas sakė, kad nuo karo su Kremliaus palaikomais prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios 2014-ųjų balandį „PrivatBank“ patyrė septynias „informacines atakas“, iš kurių kiekviena lemdavo fizinių ir juridinių klientų lėšų nuotėkį.

„Vėliausia ataka buvo pati galingiausia. Kiekvieną dieną fiksuodavome bankomatų ir banko skyrių lėšų grąžinimą išsigandusiems klientams.

Mūsų bankomatų tinklas pastarosiomis dienomis išduodavo daugiau kaip 2 mlrd. grivinų (apie 74 mln. eurų) per dieną. Iki tol ankstesni rekordai siekdavo tik 1,5 mlrd. eurų labiausiai įtemptomis dienomis“, – aiškino O.Horochovskis.

Valdybos pirmininko pavaduotojas pridūrė, kad bankas vykdo visus įsipareigojimus savo klientams ir toliau dirbs įprastu režimu.

Pasak O.Horochovskio, dabartinį valdybos pirmininką Oleksandrą Dubiletą pakeis buvęs finansų ministras Oleksandras Šlapakas.

Pastarasis vadovavo Finansų ministerijai ankstesnėje premjero Arsenijaus Jaceniuko vyriausybėje, atsistatydinusioje šių metų balandį.

Vyriausybė nusprendė perimti „PrivatBank“ po mėnesius sklandžiusių gandų, kad šią finansų įmonę slegia didelė blogų paskolų našta.

„PrivatBank“ kontroliuoja trečdalį Ukrainos bankuose laikomų indėlių ir turi filialą Latvijoje.

Ukrainos vyriausybės pranešime sakoma, kad ji dabar yra „100 proc. „PrivatBank“ savininkė ir garantuoja šios institucijos nepertraukiamą veiklą bei klientų pinigų saugumą“.

Beje, 2013-2014 m. sezoną „Privatbank“ buvo vienas pagrindinių Kauno „Žalgirio“ komandos rėmėjų.

Kijevo sprendimas atitinka Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimus išvalyti ir stabilizuoti savo neskaidrų finansų sektorių, kad šalis atkurtų tvarų augimą.

„PrivatBank“ priklausė Ihoriui Kolomoiskiui – didelę įtaką politikai darančiam milijardieriui, tapusiam Ukrainos prezidento Petro Porošenkos sudėtingos kovos su korupcija vienu pirmųjų taikinių.

Kaip praneša žiniasklaida, šis bankas taip pat išduodavo tam tikriems „rinktiniams“ klientams paskolas, kurias atgauti nebūdavo jokių vilčių.

Vien dėl šių kalbų „PrivatBank“ akcijų vertė lapkričio pabaigoje nusmuko beveik 50 procentų.

Ukrainos centrinis bankas norėjo, kad I.Kolomoiskis refinansuotų savo banką milijardais dolerių, jeigu nori išlaikyti jį savo rankose.

Tačiau tų pinigų taip ir nebuvo sulaukta, o Kijevo kantrybė sekmadienį trūko.

TVF pritaria „PrivatBank“ nacionalizavimui

 Didžiausio Ukrainos banko nacionalizavimas – svarbus žingsnis, siekiant užtikrinti finansinį stabilumą, pirmadienį pranešė pagrindinis šalies kreditorius Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir pažadėjo toliau remti šalyje vykdomas reformas, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. 

Ukrainos bankas „PrivatBank“ su 5,7 mlrd. dolerių spraga ir 6 mlrd. JAV dolerių vertės įsipareigojimais fiziniams asmenims buvo pripažintas nemokus ir šį savaitgalį buvo perduotas valstybės kontrolėn. 

„Labai svarbu, kad visi Ukrainos bankai laikytųsi kapitalo reikalavimų bei kitų normų tam, kad būtų išsaugotas gyventojų pasitikėjimas bankų sistema“, – sakė TVF vadovė Kristina Lagard (Christine Lagarde). 

TVF patarė Kijevui siekti, kad kuo daugiau būtų padengta paskolų, išduotų gavėjams, susijusiems su buvusiais akcininkais, taip pat paskirti nepriklausomą vadovybę norint atkurti „PrivatBank“ gyvybingumą ir sumažinti kiek įmanoma mokesčių mokėtojų išlaidas jo gelbėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?