Stintų mėgėjams – geros žinios iš Kuršių marių

Žinia, kad Kuršių marias sukaustė ledo šarvai, greitai pasklido – ties Preila ir Nida jau sukinėjasi poledinės žūklės mėgėjai, išsiilgę agurkais kvepiančių stintų.

Prie Kruizinių laivų terminalo stintas gaudantys žvejai laimikiais nesidžiaugia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie Kruizinių laivų terminalo stintas gaudantys žvejai laimikiais nesidžiaugia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vakar ties Preila vienas žvejys per kelias valandas sugavo tiek stintų.
Vakar ties Preila vienas žvejys per kelias valandas sugavo tiek stintų.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2017-01-11 09:09, atnaujinta 2017-04-12 10:31

Kuršių marių ledą pirmieji išbandė Neringos gyventojai. Pasak vietinių žūklautojų, ties Nida ledo storis siekia 10 centimetrų – toks jau gali išlaikyti žmogų, jo mantą ir net ratinę techniką.

Prisiekęs buriuotojas neringiškis Arūnas Burkšas apledėjusias marias jau raižo ledrogėmis. Jis neabejoja, kad savaitgalį ant ledo susitelks nemažai iš visos Lietuvos atvykusių stintų gaudytojų.

Pataria saugotis properšų

Susirengusiems vykti į pajūrį žūklautojams patariama atidžiau sekti meteorologų pranešimus – artimiausiomis dienomis prognozuojamas smarkus šiaurės krypties vėjas.

Jis į marias plukdys vandenį iš Baltijos jūros – ledas gali tirpti ir tižti iš apačios, gali atsiverti properšų.

Neringos savivaldybės specialistai numatę Kuršmarių pakrantėse statyti įspėjamuosius ženklus. Jų nepaisantiems žūklautojams gresia administracinės baudos. Kai ledas jau bus pakankamai storas ir tvirtas, tokie ženklai bus nuimti.

Kol kas žvejai negali pasigirti didžiuliais laimikiais. Sekmadienį prie Nidos ant ledo penkias valandas kiurksoję neringiškiai pagavo vos keliolika stintų. Panašūs ir juodkrantiškių žvejų laimikiai.

Bet vakar ties Preila žvejoję meškeriotojai socialiniuose tinkluose džiaugėsi per kelias valandas sugavę keliasdešimt stintų.

Kuršių mariose ant ledo jau pastebėta ir palapinių, vakarais žybsi šviesos. Nesudėdami bluosto atvykėliai stintas pasiryžę traukti ir naktį.

Įveikia didelius atstumus

Baltijoje žūklaujantys žvejai tvirtina, kad stintos jau būriuojasi ties Klaipėdos jūrų uosto įplaukos kanalu, tačiau gilyn į Kuršių marias dar neplaukia.

Šiandien nekimba, o rytoj viskas gali pasikeisti – skubėdamos į nerštavietes Nemuno žemupyje stintos po ledu per dieną gali įveikti 14 kilometrų atstumą.

Vietiniai žvejai nepataria skubėti į pajūrį tiems, kurių tikslas – tik stintų prisitraukti. Kitas reikalas, jeigu norima atsipūsti, pakvėpuoti gaiviu oru – toks malonumas ant ledo garantuotas.

Kainos numuša apetitą

Klaipėdiečių teigimu, tikrasis poledinės žūklės sezonas Kuršių mariose turėtų prasidėti įprastu laiku – sausio pabaigoje.

Uostamiesčio turgavietėse šviežios stintos jau pasirodė – kilogramas šių žuvų kainuoja 7 eurus. Tiesa, pernai Vilniuje esančiame Tymo turguje klaipėdiškiai tokiu metu prašė net po 9 eurus už kilogramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.