Romas Lazutka palaiko Ramūno Karbauskio siūlymą dėl „Sodros“ įmokų

Naujoji valdžia siūlo autorinių

P. Lileikio archyv. nuotr.
P. Lileikio archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2017, 7:30 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:49 AM

Tokios Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos jau registruotos Seime. Jų autorius Kultūros komiteto vadovas „valstiečių žaliųjų“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS sakė, kad jo užregistruoti pakeitimai, kuriuos rengė Kultūros ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų specialistai, Seimui bus pristatomi ir balsuojama dėl jų kitą antradienį.

„Bandysime, kad skubos tvarka šitos pataisos būtų priimtos“, – BNS sakė parlamentaras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka tokioms pataisoms pritaria, nors ir siūlo mažesnėmis „Sodros“ įmokomis apmokestinti ne visas, o dalį pajamų.

R.Karbauskis pakeitimais siūlo „Sodros“ įmokomis iš viso neapmokestinti pajamų, gaunamų pagal autorines licencines sutartis. Nuo šių pajamų iki šių metų sausio „Sodros“ įmoka skaičiuojama nebuvo, gyventojas turėjo susimokėti tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Meno kūrėjo statusą turintiems darbingo amžiaus asmenims bei šalies gyventojams, gaunantiems pajamas pagal autorines sutartis, socialinio draudimo įmokos, pagal „valstiečių žaliųjų“ lyderio pataisas, turėtų mokėti ne nuo viso apskaičiuoto atlygio, kaip yra nuo šių metų sausio, o nuo pusės, kaip buvo iki šių metų.

Tokį pat „Sodros“ įmokų skaičiavimą siūloma taikyti ir gaunantiems pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Jeigu Seimas tokais pataisas priimtų, biudžetas negautų apie 3 mln. eurų pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas R.Lazutka linkęs autorinių sutarčių turėtojams dėl „Sodros“ įmokų išimtis taikyti – jas skaičiuoti ne nuo visų, o nuo tam tikros dalies pajamų.

„Nėra tikslinga tuos žmones remti įmokų lengvatomis, nes taip mes juos remsime jų ateities sąskaita. Jeigu juos reikia remti, tai juos reikia apmokestinti mažesniu gyventojų pajamų mokesčius arba teikti subsidijas“, – penktadienį LNK „Žinioms“ pareiškė jis.

„Jie neturi buhalterinės apskaitos, bet kai kurie iš jų turi sąnaudas, o dalis turi netgi labai dideles sąnaudas, būtų pavyzdys skulptorius ar rašytojas, kuriam reikia kompiuterio, jo darbdavys neaprūpina darbo vieta, tai reiškia, kad jis iš savo honoraro tai turi pirkti. Tai suprantama tą dalį honoraro reiktų neapmokestinti „Sodros“ įmoka“, – LNK kalbėjo R.Lazutka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės