Rusai – baudomis prieš produktus, kuriems taikomos sankcijos

Sanitarinę-epidemiologinę kontrolę ir kitas panašias funkcijas vykdanti Rusijos tarnyba „Rospotrebnadzor“ parengė įstatymo projektą, kurį priėmus RF Administracinių teisės pažeidimų kodeksas pasipildytų straipsniu dėl uždraustų įvežti į Rusijos Federaciją prekių pardavimo, saugojimo ir transportavimo. Pagal šį straipsnį maksimali bausmė būtų nustatyta 100 tūkstančių rublių bauda. Atitinkamas federalinio įstatymo dokumentas paskelbtas trečiadienį, vasario 1 dieną, norminių aktų projektų portale.

Bauda už sankcijomis uždraustų produktų įvežimą į Rusijos Federaciją bus uždedama tik tiems piliečiams, kurie tai daro turėdami tikslą neteisėtai juos parduoti<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bauda už sankcijomis uždraustų produktų įvežimą į Rusijos Federaciją bus uždedama tik tiems piliečiams, kurie tai daro turėdami tikslą neteisėtai juos parduoti<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 7:24 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:36 AM

Už teisės pažeidimus siūloma skirti administracinę baudą: piliečiams – nuo trijų iki penkių tūkstančių rublių, pareigūnams ir individualiems verslininkams – nuo 30 iki 50 tūkstančių rublių, juridiniams asmenims – nuo 70 iki 100 tūkstančių rublių. Visais atvejais taip pat numatoma konfiskuoti sankcijomis uždraustą produkciją.

Kiek vėliau „Rospotrebnadzor“ spaudos tarnyba patikslino, kad bauda už sankcijomis uždraustų produktų įvežimą į Rusijos Federaciją bus uždedama tik tiems piliečiams, kurie tai daro turėdami tikslą neteisėtai juos parduoti. „Administracinėn atsakomybėn piliečiai bus traukiami tik jeigu jie vykdys ekonominių ryšių su užsieniu operacijas, numatančias uždraustų produktų realizavimą, saugojimą, transportavimą į Rusijos Federacijos teritoriją siekiant neteisėtai juos parduoti. Šis įstatymo projektas nenumato bausti piliečių už prekių įvežimą, transportavimą ir laikymą, jeigu jos bus naudojamos asmeniniams poreikiams“, – cituoja žinybos pranešimą agentūra TASS.

Nuo 2014 rugpjūčio mėnesio Rusija pradėjo taikyti apribojimus maisto produktų importui iš ES, JAV, Kanado, Australijos ir Norvegijos – šalių, kurios paskelbė sankcijas Rusijos Federacijai. Buvo uždrausta įvežti mėsą, dešras, žuvis ir kitas jūros gėrybes, daržoves, vaisius, pieno produktus, riešutus.

Vėliau maisto produktų embargas buvo pratęstas iki 2016 metų rugpjūčio 6 dienos, o šalių, kurioms jis buvo pradėtas taikyti, sąrašas išplėstas. 2016 metų birželio pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą dėl atsakomųjų sankcijų pratęsimo nuo 2016 metų rugpjūčio 6 dienos iki 2017 metų gruodžio 31 dienos.

Dabar Administracinių teisės pažeidimų kodekse jau yra straipsnis 16.3 dėl draudimo įvežti prekes į Rusiją nesilaikymo. Jis numato baudas piliečiams nuo vieno tūkstančio iki 2500 rublių, pareigūnams – nuo penkių iki 20 tūkstančių rublių, juridiniams asmenims – iki 300 tūkstančių rublių.

Pagal 16.21 straipsnį už produktų, kurie neteisėtai pergabenti per Eurazijos ekonominės sąjungos sieną, naudojimą, laikymą arba transportavimą baudžiama bauda nuo 10 iki 20 tūkstančių rublių, jeigu įstatymą pažeidė pareigūnai, ir bauda, kurios dydis nuo vienos antrosios prekių vertės iki du kartus didesnės sumos nei prekių vertė, jei įstatymą pažeidė juridiniai asmenys. Už sankcijinių prekių realizavimą kol kas nebaudžiama.

Reikia pažymėti, kad sausio viduryje RF pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas išreiškė įsitikinimą, kad Vakarų sankcijos ir Rusijos atsakomasis maisto produktų embargas netrukus gali nustoti galioti. Pasak jo, gali būti, kad Rusija šių metų gruodžio 31 dieną nebepratęs atsakomųjų sankcijų, jeigu santykiai su Vakarais atšils.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?