Vieno hektaro programa Rusijoje: valdžia neatsigina norinčių gauti žemės

Vasario 1 dieną startavo trečiasis „Tolimųjų Rytų hektaro“ įstatymo įgyvendinimo etapas, kuriuo remiantis, kiekvienas rusas gali tapti žemės Tolimuosiuose Rytuose bendrasavininku. Remiantis įstatymu, kuris įsigaliojo 2016 metų liepos 1 dieną, iki 2035 metų Rusijos piliečiai galės vieną kartą kartą neatlygintinai gauti hektarą žemės Tolimųjų Rytų federalinėje apygardoje.

Bendra siūlomų sklypų apimtis – 147 mln. hektarų.<br>kommersant ru. nuotr
Bendra siūlomų sklypų apimtis – 147 mln. hektarų.<br>kommersant ru. nuotr
Rusai gali gauti žemės Jakutijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai gali gauti žemės Jakutijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai gali gauti žemės Jakutijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai gali gauti žemės Jakutijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 4:07 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:26 PM

Sklypas skiriamas penkiems metams. Tam, kad būtų galima jį laisvai naudoti, jis turi būti laisvas. Po penkių metų, jei žemė bus dirbama, ją bus galima toliau nuomoti arba įsigyti. Bendra siūlomų sklypų apimtis – 147 mln. hektarų. Remiantis paskutiniais Rytų vystymosi ministerijos, nuo „Tolimųjų rytų hektaro“ įstatymo įsigaliojimo pradžios iš šalies piliečių gauta daugiau kaip 44 prašymų skirti jiems žemės sklypą Tolinuosiuose Rytuose. Šiuo metu jau skirta daugiau kaip 4,2 tūkst. sklypų.

Tarp pretendentų „Tolimųjų Rytų hektaro“ lyderiais tapo Primorė, Jakutija ir Sachalinas.

Rusijos prezidento įgaliotasis atstovas Jurijus Tutnevas pasakojo, kad „Tolimųjų Rytų hektaro“ dalybos visiems šalies gyventojams paskatino Tolimųjų Rytų gyventojus aktyviau skirstyti žemę savo teritorijose. Primorės regiono administracijos duomenimis, per pirmąją nemokamų žemės sklypų Tolimuosiuose Rytuose dalybų Rusijos gyventojams programos dieną buvo gauta daugiau kaip 2 tūkst. prašymų, rašo kommersant.ru.

Kaip informavo šalies žemės ir turtinių santykių departamentas, Federacijos žemės dalybos sistemoje jau nuo 7 ryto buvo pastebimas didelis aktyvumas.

„Galvojome, kad vasario 1 dieną daugiausia kreipsis Rusijos Federacijos centrinės dalies gyventojai, nes iki šiol jiems buvo uždrausta, o dabar jiems atsivėrė visos galimybės. Tarkime, Primorėje, kur mes lankėmės dar šį rytą (vasario 1 dieną – red.), situacija mus nustebino. Nes didžioji dauguma besikreipiančiųjų – tai Primorės krašto gyventojai“, – sakė J.Tutnevas. Jis pridūrė, kad dauguma vietos gyventojų baiminasi, kad „iš jų visą žemę atims.“

Dėl to, kad Federacijos informacinė sistema (FIS) vienu metu gali aptarnauti tik 3 tūkst. interneto vartotojų, pirmąją dieną ji apdorojo tik 2300 prašymų. Tačiau vienu metu oficialiame puslapyje lankėsi 25 tūkst. žmonių.

„Dabar mes galvojame, ką daryti, kad visi kiti būtų suregistruoti į eilę. Galvoju, kad susidomėjimas kiek nuslūgs ir mes tikrai išpildysime visų pageidavimus. Gyventojų aktyvumas didelis, sistemą reikia tobulinti“, – sakė J.Tutnevas.

Laikinai einantis Žemės ir turtinių santykių departamento direktoriaus pareigas Ilja Terechovas sako, kad specialistai naujoms darbo apimtims yra pasiruošę.

„Visus prašymus specialistai operatyviai peržiūri. Vidutiniškai vieno prašymo apdorojimas trunka porą valandų. Vėliau dokumentai keliauja į Valstybinį registrą, ten jie toliau apdorojami ir įregistruojami. Savo ruožtu mes padidinome kadastro inžinierių ir geodezininkų etatų skaičių. Tai leidžia greičiau susidoroti su prašymais“, – paaiškino jis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį