Aplinkos ministerija: masinių atleidimų dėl miškų reformos nebus

Aplinkos ministerija (AM) neigia

Aplinkos ministerijos teigimu, skaičiuojama, kad dėl reformos finansinė grąža valstybei bus maždaug ketvirtadaliu didesnė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplinkos ministerijos teigimu, skaičiuojama, kad dėl reformos finansinė grąža valstybei bus maždaug ketvirtadaliu didesnė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-13 14:52, atnaujinta 2017-04-10 04:53

„Apie tokius masinius atleidimus ministerija nekalba. Numatoma atleisti ne daugiau nei 400 žmonių. Bus siekiama, kad nė vienas tiesiogiai miške dirbantis žmogus (eigulys ar girininkas) neprarastų darbo. O ketinami atleisti darbuotojai yra bendrųjų ir administracinių funkcijų darbuotojai. Toms funkcijoms išleidžiama labai daug lėšų“, – naujienų agentūrai ELTA sakė M. Norbutas.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad iki šiol miškų urėdijų įmonių gyvybingumas iš esmės palaikomas dėl ilgalaikio tiesiogiai miške dirbančių specialistų skaičiaus mažinimo (per 12 metų jų sumažėjo beveik tūkstančiu) ir investicijų į miškus (privalomieji miško atkūrimo, apsaugos ir tvarkymo darbai) mažinimo sąskaita. Tokią padėtį ir norima keisti, maža to, dėl reformos atsirastų galimybė girininkams, eiguliams, medelynų specialistams žymiai padidinti atlyginimus.

Viceministras skeptiškai sureagavo ir į LMPF abejones dėl reformos tikslų skaidrumo.

„Iš urėdijų pusės sakyti, kad 42 įmonės veiktų skaidriau nei viena įmonė, yra keistoka. 42-ose urėdijose yra visko, ten kyla įvairių skandalų. Norint turėti vieną įmonę ir siekiama viską išgryninti. Siūlome, kad skaidrumas didėtų vien valdybos požiūriu: iš septynių jos narių keturi būtų nepriklausomi“, – sakė M. Norbutas.

Aplinkos ministerijos teigimu, skaičiuojama, kad dėl reformos finansinė grąža valstybei bus maždaug ketvirtadaliu didesnė. Vienoje įmonėje centralizuojant bendrąsias administracines funkcijas ir sumažinus teritorinių padalinių skaičių, kasmet būtų sutaupyta po 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Viceministras M. Norbutas teigia, kad reformai reikalingos įstatymo projekto pataisos Seimui turėtų būti pateiktos kitą mėnesį. Bendra įmonė galėtų atsirasti jau kitų metų pradžioje, bet visa pertvarka gali užtrukti kiek ilgiau.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LMPF) pirmadienį pareiškė, kad, įvykdžius valstybinių miškų valdymo konsolidavimą vienoje valstybės įmonėje, bus atleisti 3 tūkstančiai (iš 4 tūkst.) darbuotojų ir jiems teks rinktis emigraciją. Federacija taip pat teigė, kad viešoje erdvėje dažnai iš aplinkos ministro ar kitų politikų girdimas kaltinimas neskaidrumu ar korupcija, tačiau jokių konkrečių faktų ar įrodymų nepateikiama. Savo ruožtu LMPF įtaria, kad daryti įtaką vienai įmonei lengviau nei 42, tad esą neaišku, kam iš tiesų naudinga reforma. Federacija skelbia artimiausiu metu ketinanti imtis visų teisiškai įmanomų priemonių kovoje už savo darbuotojus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.