Trišalė taryba sutarė – nedarbo išmoką gauti bus lengviau

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame Trišalės tarybos posėdyje buvo diskutuota apie naujų narių priėmimą į Tarybos sudėtį.

Trišalė taryba sutarė, kad jos narių skaičius didės.<br>Organizatorių nuotr.
Trišalė taryba sutarė, kad jos narių skaičius didės.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 4:57 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 2:43 AM

Tam pritarė ir profsąjungos, ir darbdaviai, o galutinis sprendimas dėl konkrečių naujų narių priėmimo į Trišalę tarybą bus priimtas vasario 28 d. – per kitą posėdį.

Taryba nagrinėjo ir Darbo kodekso bei kitų įstatymų pataisos. Daugumos jų priėmimas atidėtas kitiems posėdžiams.

Vienas svarbesnių dalykų, dėl kurio pavyko sutarti – palengvintos sąlygos gauti nedarbo išmoką.

Teisę į nedarbo išmoką turėtų žmogus, kuris iki įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje turi ne mažesnį kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 (o ne 24, kaip nurodyta priimtame Nedarbo socialinio draudimo įstatyme) mėnesių.

Socialiniai partneriai siūlymui pritarė. Jis dar bus svarstomas Seime.

Posėdyje taip pat pasiūlyta, kad ateityje pavyzdinę darbo sutarties formą tvirtintų ir darbo sutarties pasibaigimo, kai neįmanoma nustatyti fizinio asmens ar darbdavio atstovų buvimo vietos, tvarką tvirtintų socialinės apsaugos ir darbo ministras. Šiuo metu tai daroma LR Vyriausybės nutarimu.

Siekiant sklandesnės teisėkūros, siūloma, kad ministras spręstų ir dėl tvarkos, pagal kurią darbdavys teritorinei darbo biržai turėtų pranešti apie grupės darbuotojų atleidimą, taip pat dėl kolektyvinių sutarčių registravimo tvarkos.

Buvo sutarta, kad darbo ginčų komisijų narių darbo apmokėjimo, tarpininkų apmokėjimo bei arbitrų atlygio dydį bei apmokėjimo tvarką tvirtintų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Dėl visų šių pasiūlymų socialiniai partneriai sutarė.

Trišale taryba sudaryta iš Vyriausybės atstovų, profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų atstovų, kurie sprendžia su darbo rinka, darbo santykiais susijusius klausimus, ir turi patariamojo balso teisę, svarstant šios srities teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.