Drama, kurią skelbia Rusijos kanalai: Europa badauja, kaip mes – sovietmečiu

Ne daugiau kaip trys salotų galvos vienam žmogui: iš to, kas pranešama per Rusijos televiziją apie susiklosčiusią padėtį Europos prekybos centruose, šaiposi net patys rusai, rašo Vokietijos laikraščio „Frankfurter Allgemeine“ interneto svetainės „faz.net“ rubrikos „Feuilleton“ redaktorė Kerstin Holm.

Ne kartą pasigirdo raginimų uždraustus maisto produktus, kurie aptinkami Rusijoje, ne sunaikinti, o atiduoti socialiai remtiniems asmenims.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ne kartą pasigirdo raginimų uždraustus maisto produktus, kurie aptinkami Rusijoje, ne sunaikinti, o atiduoti socialiai remtiniems asmenims.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos prekybos centruose baigiasi daržovės: anglai, norvegai, danai neberanda nei cukinijų, nei brokolių, nei baklažanų, o jeigu ir randa, tai tik už astronomines kainas, skelbiama per Rusijos valstybinę televiziją.<br>D.Umbraso nuotr.
Europos prekybos centruose baigiasi daržovės: anglai, norvegai, danai neberanda nei cukinijų, nei brokolių, nei baklažanų, o jeigu ir randa, tai tik už astronomines kainas, skelbiama per Rusijos valstybinę televiziją.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 5:25 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:34 PM

Dabar daugelyje prekybos centrų brokolių dėžės nėra pripildytos su kaupu. Rusija situaciją dramatizuoja.

Europos prekybos centruose baigiasi daržovės: anglai, norvegai, danai neberanda nei cukinijų, nei brokolių, nei baklažanų, o jeigu ir randa, tai tik už astronominę kainą, skelbia per Rusijos valstybinę televiziją elegantiška žinių vedėja kalamąja dikcija.

Kamera triumfuojamai rodo tuščias lentynas. Tai, kas liko, griežtai normuojama – ne daugiau kaip trys salotų ar kopūstų galvos vienam asmeniui, tikina blondinė iš Pirmojo kanalo, kuris taip noriai praneša apie chaosą kaimyninėse Vakarų šalyse – nesvarbu, ar tai būtų istorija apie Berlyne migrantų neva išprievartautą rusaitę Lizą, ar apie Ukrainos nacionalistų neva nukryžiuotą trejų metų berniuką.

Šiame pranešime, kuris Rusijos publikai primena vėlyvąjį sovietmetį, kada „vodkos“ ir dešros galėjai nusipirkti tik už talonus, vis dėlto yra teisybės grūdas. Kai kurie prekybos tinklai Didžiojoje Britanijoje iš tikrųjų skelbė, kad po pietų jau būna išparduotos visos brokolių ir agurkų atsargos, ir prašė pirkėjų apsiriboti mažesniais perkamų produktų kiekiais. Priežastis galėjo būti šalta žiema šias daržoves auginančiose ir į Europos rinką tiekiančiose šalyse – Italijoje ir Ispanijoje, dėl ko pakilo ir jų kainos.

Bet iš rusiško interneto ataidi homeriškas juokas. „Naujas trilerio apie nukryžiuotą berniuką autorių šedevras!“ – džiaugiasi internautas Jevgenijus.

O Aleksandras rašo pagalbos šauksmą: „Europa žūsta, Rusija yra paskutinė viltis! Mes privalome iš mūsų bulvių derliaus šiek tiek pamėtėti europiečiams“.

Ana antrina: „Draugai! Kas dar turite atliekamų cukinijų?“

O Jekaterina juokauja: „Putine, išvaduok britų, norvegų ir danų proletariatą iš transnacionalinių Mamonų gniaužtų!“

Tik Arkadijus rašo niūriai: „Ačiū Dievui, kad aš gimiau rusu! Mes traiškome tuos brokolius buldozeriais.“

Rusijos valstybė iš tikrųjų yra įsakiusi naikinti maisto produktus, kurie, nepaisant importo embargo – Maskvos atsako į Vakarų sankcijas už invaziją į Ukrainą – patenka į šalį kontrabanda ar yra reeksportuojami, galimai per Baltarusiją. Dėl embargo Rusijoje išaugo maisto produktų kainos, pablogėjo jų kokybė.

Ekologiški rusiški produktai vis labiau į skurdą klimpstantiems gyventojams dažnai yra neįperkami.

Todėl ne kartą pasigirdo raginimų uždraustus maisto produktus, kurie aptinkami Rusijoje, ne sunaikinti, o atiduoti socialiai remtiniems žmonėms.

Neseniai senatorius nuo kairiųjų partijos „Teisinga Rusija“ Antonas Beliakovas vėl pateikė Dūmai svarstyti atitinkamo įstatymo projektą. Bet deputatai atmetė pasiūlymą motyvuodami tuo, kad nepasiturinčiųjų pagrindiniai poreikiai dėl to negalėtų būti patenkinti.

Iš valstybės tarnų, tikriausiai, nėra ko tikėtis, kad jie pradės propaguoti tėvyninės gamybos lydytus ir iš palmių aliejaus pagamintus sūrius, o itališką mocarelą ar parmezaną atiduos benamiams. Geriau jie skleis gražų mitą, kad Europa taip pat badauja, baigia savo straipsnį K.Holm laikraščio „Frankfurter Allgemeine“ interneto svetainėje.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?