Lietuvos ekonomistė įspėjo: netolimoje ateityje moterys gali likti bedarbės

Dėl ketvirtosios technologinės revoliucijos bangos darbo rinka patiria stiprių pokyčių. Oksfordo universiteto mokslininkai skaičiuoja, kad po 10 metų neliks apie 50 proc. darbo vietų. Pasaulio ekonomikos forume specialistai teigė, kad darbo vietų neteks panašiai ir vyrai, ir moterys. Tačiau mažiau darbo vietų bus sukuriama moterims, nes moterys vis dar nėra linkusios rinktis populiariausių šiuo metu specialybių (inžinerijos, technologijų, gyvybės mokslų, matematikos) ir vangiai dalyvauja šiame sektoriuje, sako „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Laura Galdikienė.

Aukštųjų technologijų sektoriuje apie 60 proc. darbuotojų sudaro vyrai, o informacijos ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje situacija dar liūdnesnė – tarp IRT specialistų tik penktadalis yra moterys.<br>123rf nuotr.
Aukštųjų technologijų sektoriuje apie 60 proc. darbuotojų sudaro vyrai, o informacijos ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje situacija dar liūdnesnė – tarp IRT specialistų tik penktadalis yra moterys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Feb 28, 2017, 12:55 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:17 PM

Kad moterys bedarbės neliktų, jos turės rinktis menkiau apmokamus ar žemesnės kvalifikacijos nei turi darbo pasiūlymus, pastebi ekonomistė.

Panašios tendencijos matomos jau švietimo įstaigose, kur jaunimas dar tik ruošiasi patekti į darbo rinką. Nepaisant to, kad pagal EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos) atliekamą 15-mečių gebėjimų vertinimą, vadinamąjį PISA tyrimą, Lietuvos mergaičių vidutiniai gebėjimai gyvybės moksluose ir matematikoje lenkia berniukų gebėjimus, šiuo metu daugiau vaikinų nei merginų renkasi studijuoti STEM mokslus – technologijas, gamtos mokslus, informatiką.

Pavyzdžiui, gyvybės, kompiuterių mokslų ir matematikos studijose vaikinai sudaro daugiau nei 60 proc. studentų, o inžinerijoje – beveik 90 procentų.

Panaši padėtis atsispindi ir darbo rinkoje – aukštųjų technologijų sektoriuje apie 60 proc. darbuotojų sudaro vyrai, o informacijos ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje situacija dar liūdnesnė – tarp IRT specialistų tik penktadalis yra moterys.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.