Aušra Maldeikienė nusitaikė į ūkininkus: „Mokesčių praktiškai nerasta“

Naujoji valdžia dairosi, ką dar galima apmokestinti, kad į biudžetą būtų surinkta daugiau pinigų. Prabilta apie automobilių apmokestinimą bei mistinį solidarumo mokestį.

Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.
Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.
Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Rudys. Minimalią algą uždirbantis žmogus „Sodrai“ kas mėnesį sumoka 152 eurus, o milijoną uždirbęs ūkininkas dešimčia eurų daugiau – 162 eurus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Rudys. Minimalią algą uždirbantis žmogus „Sodrai“ kas mėnesį sumoka 152 eurus, o milijoną uždirbęs ūkininkas dešimčia eurų daugiau – 162 eurus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė („Lietuvos ryto“ televizija)

Mar 6, 2017, 6:20 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:41 PM

Tačiau valstybės auditoriai jau seniai baksnoja pirštu į neliečiamųjų kastą – ūkininkus milijonierius.

Nors jų pajamos solidžios, mokesčius jie moka labai kuklius. Ekspertai sako, kad milijoninė Europos Sąjungos parama sustiprino mūsų šalies ūkininkus ir dabar pats laikas jiems solidariai su visais valstybei mokėti mokesčius.

Tačiau valdžią gavę „valstiečiai“ tokiems siūlymams spyriojasi. Ūkininkų mokesčių rojumi domėjosi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistė Asta Martišiūtė.

Vyriausybės rūmuose sukama galva, kaip surinkti daugiau mokesčių, kad būtų įgyvendinti rinkimų pažadai ir skurstančiai liaudžiai pagerėtų gyvenimas. Vyriausybės programos įgyvendinimo plano projekte atsirado siūlymas papildomai apmokestinti dyzelinių automobilių savininkus ir įvesti solidarumo mokestį. Nors po kelių dienų šių siūlymų išsiginta, permainų žadama.

Besidairant, ką čia apmokestinus, kažkodėl pamirštama viena grupė asmenų, kurie į biudžetą moka labai šykščius mokesčius, nors uždirba solidžiai. Valstybės kontrolė jau kelerius metus iš eilės baksnoja pirštu į ūkininkus milijonierius.

„Audito metu nustatėme, kad tiek ūkininkams, tiek bendrovėms taikomos 25 lengvatos. Atkreipėme dėmesį, kad 12-oje dar galima įžvelgti tikslų, o 13-oje net nėra tų tikslų. Šiaip sau lengvata, ir tiek“, – teigė Valstybės kontrolės atstovė Romualda Masiulionienė.

Iniciatyvų persvarstyti ūkininkų mokamų mokesčių sistemą po truputį girdėti ir Seime.

„Pradedu dirbti ties ūkininkais. Tai labai privilegijuota Lietuvos gyventojų grupė – mokesčių praktiškai nerasta. Jeigu „Sodrai“ nemoka, vadinasi, neišlaiko pensininkų. Pensininkai dabar taip myli Karbauskį, tegu paklausia, kiek per savo gyvenimą Karbauskis „Sodrai“ sumokėjo įmokų. Paaiškės, kad tai labai minimalūs skaičiukai. Tiesa, jis savo darbuotojų atlyginimus mėgsta pateikti kaip savo mokesčius“, – piktinosi Seimo narė Aušra Maldeikienė.

Ramūnas Karbauskis deklaravo praėjusiais metais gavęs daugiau kaip 3,8 mln. eurų pajamų. Valstiečių lyderis pajamas gauna iš savo ūkio ir jam priklausančių žemės ūkio sektoriuje dirbančių įmonių, tačiau „Sodrai“ milijonierius sumokėjo labai kukliai.

„Ūkininkai yra ta rūšis, kuri moka maksimum nuo 7 vidutinių užmokesčių. Yra bazinė suma, nuo kurios jie skaičiuoja 29 proc. socialinio draudimo įmokų per mėnesį. Tai išeina maksimum 128 eurai, nesvarbu, kiek uždirba. Jie gali uždirbti mažiau, tada mokės mažiau, bet jei uždirbs daugiau nei 5 tūkst. eurų, vis tiek mokės nuo 5 tūkst. eurų. Lubos yra 5188 eurai“, – teigė „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjas Laimonas Rudys.

Dažniausiai už minimalią algą dirbančios valytojos „Sodrai“ moka beveik tiek pat kiek milijonines pajamas gaunantys stambių ūkių savininkai.

Minimalią algą uždirbantis žmogus „Sodrai“ kas mėnesį sumoka 152 eurus, o milijoną uždirbęs ūkininkas dešimčia eurų daugiau – 162 eurus.

Jeigu gaunamas vadinamasis atlyginimas „popieriuje“ siekia 500 eurų, „Sodrai“ už darbuotoją tenka sumokėti 200 eurų, arba 38 eurais daugiau, negu moka milijonierius ūkininkas.

Jeigu atlyginimas „popieriuje“ siekia 1000 eurų, „Sodrai“ už tokį darbuotoją nubyra 401 euras, o tai – 239 eurais daugiau, negu turi mokėti septyniaženklę sumą pajamų gaunantis ūkininkas.

„Su ūkininkais yra įdomu tai, kad jei ūkininkas yra mažas, pajamos nesiekia 45 tūkst. eurų per metus, jam jokie mokesčiai neskaičiuojami. Jis gali deklaruoti, kad gavo 43 tūkst. eurų per metus, ir nesumokėti nė euro gyventojų pajamų mokesčio. O jei ūkininkas turtingas ir jo pajamos viršija 45 tūkst. eurų, jo gyventojųpajamų mokesčio tarifas bus tik 5 proc.“, – pasakojo Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

Tačiau solidariai su kitais apmokestinti ūkininkų kol kas niekas nesiruošia.

„Šiandien, jei reikėtų teikti ir argumentuoti, aš turiu argumentų, kodėl reikia mokėti tik tiek: rizikos veiksniai kitokie negu versle. Kaip gerbiamas kolega A.Sysas sako – visi turi mokėti mokesčius, bet ar tas, kuris stovi prie konteinerio, susimoka mokesčius? – kalbėjo Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, ūkininkas Andriejus Stančikas.

„Ilgą laiką ūkininkai buvo ta masė, kuri reikalavo paramos. Reikėjo paramos ir juos palaikyti, bet kai atsirado Europos Sąjungos finansavimo priemonės, jie tikrai atsigavo. Matome mieste vaikščiojančius ūkininkus su švarkais, kostiumais ir puikiai gyvenančius. Kažin, ar jie buvę tame ūkyje – ten dirba kiti žmonės. Tai rodo, kad profesija tampa pelninga. Reikėtų pagalvoti, gal jie galėtų sumokėti tokius pat mokesčius, kokius moka kitų, ne tokių pelningų profesijų atstovai“, – kalbėjo Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė D.Čibirienė.

Vienas turtingiausių Lietuvos ūkininkų, „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis praėjusiais metais mokesčių sumokėjo tik 60 tūkst. eurų. Bet kurios kitos profesijos atstovas, gavęs 4 milijonus eurų pajamų, gyventojų pajamų mokesčio būtų sumokėjęs trigubai. Milijonieriui ūkininkui galiojo mokesčių lengvata. O kad ūkininkai neskursta, jau seniai pastebėjo ir prekybininkai.

„Jei pakalbėsite su prekybininkais, jie pasakys, kad gyvename iš kaimynų baltarusių ir ūkininkų. Jie iš tikrųjų geri ir dosnūs pirkėjai. Namų ūkio, butų įrengimas, baldai – tai tokie dalykai, kuriuos paprasti mokesčius mokantys gyventojai perka vieną kartą gyvenime, o ūkininkai juos perka ir keičia dažniau. Iš prekybininkų girdžiu, kad jie akcijas organizuoja ir orientuoja į Baltarusijos gyventojus ir ūkininkus“, – kalbėjo D.Čibirienė.

Tačiau į Seimą patekę „valstiečiai“ turi savo nuomonę, kodėl ūkininkams nereikia didinti mokesčių, nors pelnas rūksta kaip iš pypkės.

„Kai kuriems pasisekė, jie įšoko į geresnį vagoną ir jų pajamos pagal rinkos situaciją susiklostė. Visi rodo į grūdininkus, kad jų pajamos didžiausios. Aišku, pastaruosius 10 metų grūdų sektorius buvo pelningas, bet tai nereiškia, kad rytoj grūdų sektoriuje bus viskas gražu ir gerai“, – teigė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas.

Nors ūkininkams taikomos didžiausios lengvatos iš visų dirbančiųjų, vis tiek ieškoma būdų, kaip valstybei sumokėti kuo mažiau.

„Praėjusiais metais iš patikrintų ūkininkų daugiau nei 700 asmenų buvo pažeidusių mokestinius reikalavimus ir dėl to į biudžetą papildomai turi sumokėti po 2–3 mln. eurų“, – teigė Mokesčių inspekcijos departamento vadovė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Tačiau tautos išrinktieji aiškina, esą stambūs ūkininkai yra skaidrūs, tik yra neskaidrių piliečių įkaitai.

„Dažniausiai ūkininkui išeina teorinis pelnas, o praktiškai išlaidos yra didesnės, nei yra parodęs. Čia yra problemos, kad išleidžia daugiau, nei gali deklaruoti. Dalis savininkų, norėdami prisidengti, žemės nuomos mokestį sako mokėti grynaisiais – čia mūsų susitarimas, o jei nesutinki, žemę išnuomosiu kitam ūkininkui. Aišku, ūkininkas yra priverstas mokėti“, – tikino Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas.

Nors Seime valdžią perėmę „valstiečių“ atstovai sako nematantys prošvaisčių stambių ūkių savininkus apmokestinti daugiau, Vyriausybėje kalbos apie lengvatų naikinimą jau girdimos. Tiesa, kam lengvatos bus panaikintos, finansų ministras Vilius Šapoka dar nedetalizuoja, o ir neaišku, kas dėl lengvatų tars galutinį žodį – Vyriausybė ar Seimas.

„Su premjeru esame sutarę apsvarstyti visas lengvatas, nesvarbu, koks tai mokestis būtų, visas landas, kiek mums, mokesčių mokėtojams, tai kainuoja. Peržiūrėsime, ar tos lengvatos yra socialiai teisingos ar ne, pasiekė rezultatą ar ne. Tos, kurios duoda efektą, liks, o tos, kurios nėra socialiai teisingos, bus panaikintos“, – teigė finansų ministras V.Šapoka.

Į valstybės mokesčių sistemą ūkininkai įtraukti tik nuo 2009 metų, iki tol jie nemokėdavo jokių mokesčių nei „Sodrai“, nei Mokesčių inspekcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.