Turgaus keistuoliai – suskato ieškoti ir lietuviškų, ir neplautų morkų

Prieš keletą metų buvo itin populiaru rinktis ekologiškas ar bent jau Lietuvoje užaugintas, o ne iš užsienio atvežtas daržoves, uogas, vaisius. Informacijos srautas apie tokių produktų naudą dabar yra gerokai sumažėjęs, tačiau turgaus prekybininkai sako, kad pirkėjų poreikiai beveik nepasikeitė.

Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>A.Srėbalienės nuotr.
Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>A.Srėbalienės nuotr.
Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>Organizatorės nuotr.
Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>Organizatorės nuotr.
Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>A.Srėbalienės nuotr.
Žemėtas morkas galima ilgiau išlaikyti nesuvytusias,<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 2:21 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:59 AM

Centrinio Kauno turgaus prekybininkai teigia, kad galbūt šiek tiek mažiau ieškoma ekologiškos produkcijos, tačiau Lietuvoje augintos daržovės, vaisiai ar uogos visada turi pranašumą prieš atvežtas iš kitų šalių.

„Žinoma, šaltuoju metų laiku ne tiek daug galime pasiūlyti lietuviškos produkcijos – tai daugiausia bulvės, morkos, kopūstai. Dalykai, kuriuos tinkamomis sąlygomis galima išsaugoti visą žiemą. Taip pat rauginti agurkai, kopūstai, visus metus turime ir lietuviškų svogūnų laiškų bei pievagrybių“, – pasakojo vaisiais ir daržovėmis turguje prekiaujanti Vaida.

Pasak jos, ypač populiarios – lietuviškos neplautos morkos.

„Prekybos centruose daugiausia parduodamos švarios morkos, nuo kurių nuplautos žemės. Todėl čia, turguje, dauguma pirkėjų ieško neplautų. Žmonės sako, kad žemėtas morkas gali ilgiau išlaikyti nesuvytusias, be to, tiki, kad jos natūralesnės ir išsaugojusios daugiau vitaminų“, – sakė prekybininkė.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad toks žmonių įsitikinimas turi pagrindo.

„Suprantama, kad nesuvytusi, sveika morka, kaip ir bet kuri kita daržovė, bus išlaikiusi daugiau savo gerųjų savybių. Ant morkos esančios žemės gali padėti šiek tiek ilgiau išlaikyti jas tinkamos būklės, tačiau viskas priklauso nuo laikymo sąlygų.

Jei patalpa bus sausa ir šilta, ant morkų esančios žemės greitai išdžius ir jos ims vysti. Norint ilgai išlaikyti morkas namų sąlygomis, reikėtų jas laikyti drėgname smėlyje“, – aiškino pašnekovė.

Kita vertus, pasakojo ji, dabar, kai maisto produktų trūkumo pardavimo vietose niekada nebūna, nėra didelio reikalo pirkti didesnių kiekių ir juos laikyti namuose.

„Specialiose saugyklose yra sudarytos reikalingos temperatūros ir drėgmės sąlygos, kurios leidžia daržoves ilgai išlaikyti nepriekaištingos būklės. O mes bet kada galime ateiti ir nusipirkti tiek, kiek mums jų tuo metu reikia“, – patarė specialistė.

O pirkėjų norą įsigyti būtent Lietuvoje auginto derliaus, ji įvardija kaip visiškai pagrįstą. „Natūralu, kad trumpesnį transportavimo kelią patyrę švieži produktai bus geresnės kokybės ir išsaugoję daugiau naudingų savo savybių.

Žmonės tai žino, jaučia skonines savybes ir natūralu, kad to ieško. Todėl kai yra galimybė nusipirkti lietuviškų žalumynų, uogų, vaisių, daugeliu atveju geriau rinktis juos užaugintus Lietuvoje“, – sakė D. Markauskaitė.

Šiems dietologės teiginiams pritaria ir garsus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas.

„Aš visada sakau, kad žmogui yra sveika keliauti, užtat maisto produktams – visai ne. Aišku, kai šalta, kai neturime savo, tenka pirkti atvežtus. Bet kai tik prasideda sezonas Lietuvoje vaisius, daržoves visada perku tik vietinius ir kitiems rekomenduoju tai daryti, jei norisi aukščiausios kokybės“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?