Pasakė, kada investuotojų optimizmas atsitrenks į realybės sieną

Praėjusiais metais prigąsdintos rinkos gūžėsi ir laukė blogiausio, bet panašu, kad nieko tokio neįvyko. Dabar rinkose pavasaris, bet ar neatsimuš šis investuotojų optimizmas realybės sieną?

Kol rinkos dar kyla trauktis neverta – akcijos kurį laiką dar brangs ir iš to galima išlošti, bet reikia išlikti budriems<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kol rinkos dar kyla trauktis neverta – akcijos kurį laiką dar brangs ir iš to galima išlošti, bet reikia išlikti budriems<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:43 AM

Į JAV prezidento rinkimus akcijų rinka žiūrėjo su baimė. Pridėkime „Brexit“ ir gausime investuotojams ne patį maloniausią pokyčių kokteilį. Vis dėlto, nors „Brexit“ įvyko, o JAV prezidentu tapo Donaldas Trumpas, šiandien rinkos džiaugiasi.

Apie tai, ar džiaugsmas pagrįstas, Lietuvos ekonomikos konferencijoje kalbėjo „Evernord“ partnerė Jolanta Jurga.

Laimėjo visi

„Praėjusiais metais rinkose laimėjo praktiškai visi, gal tik ne tie, kurie investavo į vyriausybių obligacijas ar tauriuosius metalus“, – pasakojo J.Jurga.

Grąžos nemažino ir baimės – užsidirbti buvo galima tiek prieš D.Trumpą, tiek išrinkus jį prezidentu. Nrs bijoti buvo dėl ko.

„Praėjusiais metais investuotojų nuotaikų termometras buvo ties 2 laipsnių padala. Tai reiškia, kad visi buvo pesimistai. Bet jau šiandien visi į rinką žiūri pozityviau – nuotaikų termometras pakilo iki 5,3 laipsnių“, – sakė „Evernord“ partnerė.

Šių metų prognozės taip pat džiugina – JAV rinka artėja prie pilno užimtumo, Europos ekonomika taip pat žada augti, nors kiek lėčiau nei pernai. Besivystančiose rinkose ekonomiką skatina žaliavų brangimas. Iš to itin išlošia Brazilija ir Rusija.

Laimė dėl D.Trumpo

Ko gero didžiausias įvykis praėjusiais metais buvo D.Trumpas. Jo išrinktas sukėlė tik politinę, tiek socialinę krizę, bet išgąstis ilgai netruko.

„Jam parodžius ryžtą ir iš karto po išrinkimo pradėjus pažadėtus pokyčius, rinka atsigavo. Pragmatinis D.Trumpo požiūris turėtų teigiamai paveikti verslo aplinką“, – kalbėjo J.Jurga.

D.Trumpo pažadai tikrai gražūs ir verslo bendruomenei turėtų patikti, bet galbūt džiaugtis dar per anksti.

„Reikia nepamiršti, kad D.Trumpo komanda dar nėra įsidirbusi drauge, tad politinis nenuspėjamumas išlieka aukštas“, – sakė J.Jurga.

Ji įspėjo, kad šis optimizmas dar gali atsimušti į realybės sieną.

Paprasta matematika

Norint kiek geriau suprasti D.Trumpo pažadus ir planus, vertėtų prisiminti paprastas matematines lygtis.

Naujasis JAV prezidentas žada prekybos balansą, valstybės deficito didinimą ir investicijų pakilimą. Visiems šiems dalykams pasiekti reikia vieno – taupymo. Be taupymo šių tikslų pasiekti nebus įmanoma, bet, iš kitos pusės, didelis taupymas sumažins vartojimą ir gali šalį grąžinti į 1990 m. recesiją.

„D.Trumpas nori kelti algas ir išlaikyti įmonių pelningumą. Logiškai tai taip pat klaidinga, nes šie skaičiai juda priešinga priklausomybe – neįmanoma padidinti vieno, nesumažinus kito“, – sakė J.Jurga.

D.Trumpo planai dėl dolerio taip pat dviprasmiški – iš vienos pusės jis kalba apie tai, kad stiprus doleris Amerikai nenaudingas, iš kitos – žada apmokestinti importuojamas prekes, o tai dolerio kursą tik pakels.

Išlikti budriems

„Rinka visuomet reaguoja teigiamai, kai išrenkamas respublikonas ir sako, kad tai palanku verslui“, – sakė J.Jurga.

Vis dėlto, investuotojų nuotaikos ne visuomet pasitvirtina, be to – D.Trumpas nėra viskas. Šiemet Europos laukia daugybė esminių įvykių – derybos dėl „Brexit“, rinkimai Vokietijoje, Nyderlanduose, galimi išankstiniai rinkimai Italijoje.

Prognozuojama, kad akcijų rinkas kritimas prasidės 2017m. antroje pusėje. Ar investuotojai bus tam pasiruošę?

„Tuomet išloš tie, kurie laukai grįžtančios infliacijos, žaliavų kainų didėjimo, investuoja į mažas bendroves“, – patarinėjo J.Jurga.

Jos teigimu, kol rinkos dar kyla trauktis neverta – akcijos kurį laiką dar brangs ir iš to galima išlošti, bet reikia išlikti budriems.

„Norint nepralošti reikia stebėti rinką ir pastebėjus, kad ekonomika ima stoti, kuo greičiau perkelti savo investicijas“, – sakė J.Jurga. Jos teigimu, svarbu laiku perkelti investicijas iš finansinių, į nefinansines priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.