Smūgis sunkvežimių vairuotojams: Lenkijoje lauks nemaloni staigmena

Šiomis dienomis Lenkijoje labiausiai aptariama naujiena yra aktuali ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos vežėjams. Gegužės 1-ąją Lenkijoje turi įsigalioti įstatymas, numatantis degalus, alkoholį ir tabaką vežančių sunkvežimių tikrinimą, kurį vykdys Finansų ministerija, rašo portale „wyborcza.pl“ Andrzejus Kublikas.

Prieš Vyriausybės planus Lenkijoje protestavo Tarptautinė kelių transporto sąjunga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prieš Vyriausybės planus Lenkijoje protestavo Tarptautinė kelių transporto sąjunga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 12:45 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:15 AM

Įstatymo dėl krovinių vežimo sausumos keliais kontrolės sistemos įsigaliojimo termino perkėlimas į gegužės 1-ąją yra viena iš dešimties Senato pataisų, kurią per paskutinį posėdį patvirtino Seimas.

Finansų ministerija iš pradžių norėjo, kad šis įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų pradžios, tačiau jo projektas sulaukė tiek daug kitų žinybų kritiškų pastabų, kad ministerija turėjo įstatymo projektą iš pagrindų pakeisti.

20 tūkstančių zlotų bauda už nepranešimą apie vežimą

Pagal įstatymą, kurį dabar turi pasirašyti prezidentas Andrzejus Duda, Lenkijoje finansų ministerija pradės vykdyti Europoje neregėto masto keliais gabenamų krovinių kontrolę. Prekių, kurių vežimą kontroliuos finansų ministerija, sąrašas bus paskelbtas ministerijos įsakyme.

Šis įstatymas skirtas kovai su šešėline ekonomika. Todėl pirmiausia bus vykdoma degalų, tabako ir alkoholio pervežimų priežiūra, nes šiose srityse valstybės biudžetas praranda daugiausiai dėl nusikalstamo mokesčių nemokėjimo, teigia autorius.

Įstatymas numato sukurti elektroninį registrą, kuriame bus kaupiami pareiškimai apie planuojamus pervežimus. Pareiškėjas gaus identifikacinį numerį, kuris galios dešimt dienų ir kurį reikės turėti per sunkvežimių patikrą. Kaip numato vyriausybė, vežėjas ir vairuotojas, negavę iš klientų, kuriems veža krovinį, numerio, bus priversti atsisakyti jį vežti.

Už nepranešimą apie planuojamą pervežimą prekių siuntėjui arba gavėjui grės bauda, kurios dydis – 46 proc. grynosios prekių vertės, bet ne mažiau kaip 20 tūkst. zlotų. Pranešus apie mažesnį nei faktinis vežamų prekių kiekį grės bauda, kurios dydis – 46 proc. grynosios nedeklaruotų prekių vertės – taip pat ne mažiau kaip 20 tūkst. zlotų (4611 Eur).

Vežėjams, kurie nepaskelbs apie prekių vežimą arba veš kitokias prekes nei deklaravo jų klientas, grės 20 tūkst. zlotų bauda. Vairuotojas, kuris veš prekių siuntėjo ar gavėjo neregistruotas prekes, mokės nuo 5 iki 7,5 tūkst. zlotų (1153–1729 Eur) baudą.

Vežėjai: Vyriausybė smogia vairuotojams

Prieš Vyriausybės planus Lenkijoje protestavo Tarptautinė kelių transporto sąjunga (IRU). Ji piktinosi, teigdama, kad už kai kuriuos prekių siuntėjo ar gavėjo pažeidimus neturėtų būti baudžiamas vairuotojas ar vežėjas.

Degalais ir alkoholiu prekiaujančios bendrovės, tabako koncernai vieningai pareiškė, kad jie negali pasirengti naujosioms taisyklėms per tris savaites, kaip vasario mėnesį siūlė Finansų ministerija. Todėl Senatas pasiūlė įvesti naujas taisykles nuo gegužės 1-osios, o Seimas tam pritarė.

Papildomos išlaidos

Asociacijos „Linava“ prezidentas Erlandas Mikėnas teigė, kad vežėjai dėl naujos Lenkijos sekimo sistemos nerimauja.

„Tokių kontrolės sistemų nėra nei vienoje iš Europos Sąjungos šalių, net Rusijoje nėra. Labai gaila, kad valstybė kovoja su kontrabanda vežėjų sąskaita. Savaime aišku, kad mes prieš kontrabandą, už sąžiningą verslą, bet ne tokiais būdais“, - lrytas.lt sakė jis.

E.Mikėno teigimu, dėl papildomų patikrų vežėjai turės atlikinėti registracijas prie papildomo sekimo sistemos bei pirkti naują įrangą. „Linavos“ direktorius įsitikinęs, kad ši našta neturėtų kristi ant vežėjų pečių.

„Aš manyčiau, ką tai atlikti turėtų krovinių siuntėjai, pardavėjai ar gavėjai, bet tik ne vežėjai. Tikrai patirsime papildomų išlaidų“, – kalbėjo jis.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.