Atliekas vežęs vairuotojas vos nemirė. Kas išmetė nuodus?

Taip, šiukšliavežės dvokia. Tačiau visiems atrodo, kad ir atliekų surinkėjai, ir jas gabenančių milžiniškų sunkvežimių vairuotojai nė nebejunta tos smarvės.

Į buitinių atliekų konteinerį išmestas ypač pavojingi chemikalai vos neprišaukė mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į buitinių atliekų konteinerį išmestas ypač pavojingi chemikalai vos neprišaukė mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į buitinių atliekų konteinerį išmestas ypač pavojingi chemikalai vos neprišaukė mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į buitinių atliekų konteinerį išmestas ypač pavojingi chemikalai vos neprišaukė mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 11:21 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:43 PM

Vis dėlto tai darbas, kuris, pasirodo, gali sukelti net mirtiną pavojų.    

Kovo pradžioje būta incidento, kai Prienų rajone etiltioliu – vadinamuoju odorantu, kuris dedamas į suskystintas gamtines dujas, kad jos smirdėtų, apsinuodijo šiukšliavežės vairuotojas.   

Medikai išgelbėjo jo gyvybę, ir po savaitės, praleistos ligoninėje, vyras buvo išleistas namo.

Tačiau gydytojai net neabejoja, kad apsinuojimas galėjo baigtis kur kas liūdniau. Darbuotoją ištikusi nelaimė – tai pirmas toks atvejis ir atliekas tvarkančios „Ekonovus“ įmonės istorijoje.

Pavojingi chemikalai – konteineryje  

Vairuotojo gyvybei pavojų sukėlęs chemikalas, pasirodo, buvo išmestos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Į kurį? Vairuotojas mano, kad, ko gero, nuodus jis „parsivežė“ iš Prienų rajone esančio Dūmiškių kaimo.

Tądien, kovo 3-iąją, atliekų konteinerius rinkęs vairuotojas, išvažiuodamas iš minėto kaimo, mašinoje pajuto itin bjaurią smarvę. Todėl, baigęs darbą, šiukšliavežę paliko atvirą, kad ji išsivėdintų. O ir pats pasijuto blogai. Jam skaudėjo galvą, pykino.    

Sekančią dieną, pasikeitus pamainai, nemalonus kvapas šiukšliavežėje vis dar buvo juntamas, todėl apie tai buvo informuota ir pati  “Ekonovus“ bendrovė.

Buvo iškviestos specialiosios tarnybos, vairuotojas išvežtas į ligoninę, o sunkvežimį uždrausta eksploatuoti tol, kol jis nebus tinkamai išvalytas.

Išmetė tyčia?

Gintarės Pocevičiūtės, „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovės teigimu, pavojingą medžiagą į bendro naudojimo konteinerį išmesti galėjo bet kas.

„Toje vietoje, kurioje, įtariame, buvo išmesti nuodai, stovi bendro naudojimo atliekų konteineris. Tačiau atsikratyti etiltioliu galėjo bet kas, važiuojantis pro šalį. Galbūt nuodingos medžiagos būdavo išmetamos ir seniau, tačiau niekas to nežinojo. Tai -- didžiulė problema“, – teigė G.Pocevičiūtė.

Ar tai buvo skystis kokioje nors talpoje? Ar tiesiog buvo išpiltas ant atliekų? Apie tai nėra žinių. Tačiau ir šiukšliavežės vairuotojas, ir kiti įmonės darbuotojai be išskirtinio kvapo sunkvežimio antstate pastebėjo ir rudą skystį.

„Tie, kurie išmetė į konteinerį nuodingas atliekas, tai, tikėtina, padarė specialiai. Nes  ant kiekvieno mišrių komunalinių atliekų konteinerio yra nurodyta, ką į jį draudžiama mesti ar palikti greta. Juoba kad pavojingos atliekos apskritai turi būti tvarkomos atsižvelgiant į griežtus aplinkosaugos reikalavimus“, – kalbėjo Alytaus padalinio vadovė. Priminimas šiukšlintojams  

Į mišrių komunalinių atliekų konteinerį draudžiama mesti arba šalia jo palikti karštus pelenus, antrines žaliavas ir pakuočių atliekas, pavojingas buities atliekas, didelių gabaritų atliekas (padangas, baldus ir kt.), elektros ir elektroninės įrangos atliekas, statybines, gamybines atliekas, žaliąsias atliekas.

Gyventojai raginami būi socialiai atsakingais, laikytis atliekų rūšiavimo taisyklių, nesukelti žalos nei aplinkiniams, nei gamtai.

Perspėjantis kvapas – pavojingas gyvybei

Etiltiolis (etilmerkaptanas) – skystas, itin nemalonaus kvapo odorantas, nedideliais kiekiais dedamas į bekvapes gamtines dujas (butaną ir propaną), kad prireikus būtų galima aptikti šių nutekėjimą.

Etiltiolio kvapas primena porus, svogūnus ar verdamą kopūstą. Jo cheminė sudėtis panaši į etanolio, deguonį pakeičiant siera.

Remiantis tyrimais, ypatingai nemalonų etiltiolio kvapą žmogus gali užuosti net ir tuomet, kai etiltiolio koncentracija ore yra santykiu 1 : 2,8 mlrd.

Taigi, sveikatai pavojinga ir nedidelė etiltiolio koncentracija, o didesnis medžiagos kiekis gali sukelti pykinimą, vėmimą ar mirtį dėl kvėpavimo paralyžiaus.

Tiksli informacija apie įvykį

2017 m. kovo 3 d., penktadienį, 7.00 val. „Ekonovus“ įmonės vairuotojas transporto priemone „Scania P320“ rinko mišrias komunalines atliekas Prienų mieste. Apie 8.30 val. grįžo į įmonės teritoriją ir informavo, kad iš transporto priemonės sklinda įtartinas kvapas.

Atsižvelgiant į vairuotojo suteiktą informaciją, “Ekonovus“ apie šį atvejį pranešė bendrąjam pagalbos centrui. Į įmonės teritoriją atvyko Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Greitoji medicinos pagalba, Alytaus visuomenės sveikatos centras, Alytaus VPK, Alytaus RAAD.

Greitosios medicinos pagalbos medikai apžiūrėjo vairuotoją, kuris skundėsi galvos skausmu. Medikai vairuotoją į priėmimo skyrių išsivežė išsamiai apžiūrai. Kovo 8 d. vairuotojas išrašytas iš ligononės, jam suteiktas nedarbingumas.

Įvykis tiriamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.