Keis poilsiautojų įpročius: iš traukinių – tiesiai į autobusus

Geležinkelininkai ir autobusų parkų vadovai siekia pakeisti poilsiautojų įpročius. Jau šią vasarą vykstančius į pajūrį traukiniais žadama pavėžėti ir autobusais.

Sumanymas keliaujančius traukiniais vėliau susodinti į autobusus pajūrio vežėjams pasirodė visai viliojantis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sumanymas keliaujančius traukiniais vėliau susodinti į autobusus pajūrio vežėjams pasirodė visai viliojantis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Mar 16, 2017, 6:20 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:15 PM

Kelionė traukiniu į Palangą ir Nidą poilsiautojams nėra patogi, nes iki šių pajūrio kurortų traukiniai nevažiuoja.

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pasišovė iš Vilniaus ar kitų pakeliui esančių stočių į pajūrį traukiniu atvykusius keleivius iki kurortų nuvežti autobusais.

Lauktų geležinkelio stotyse

Vieną bilietą iki Palangos ar Nidos nusipirkusių poilsiautojų galutinėse traukinio maršruto stotyse ateityje lauks autobusai, kurie iš karto nuveš į norimą kurortą.

Važiuojančius į Palangą autobusas pasitiks Kretingos geležinkelio stotyje, o norinčius pasiekti Neringos kurortą – netoli Klaipėdos stoties perono. Tokias perspektyvas piešė naujoji „Lietuvos geležinkelių“ valdžia.

„Šiuo metu taip mėginti pasiekti kurortus nėra patogu, nes traukiniu iki Klaipėdos ar Kretingos atvykusiems žmonėms su lagaminais ir krepšiais reikėtų pasiekti autobusų stotis ir jose sulaukti artimiausio maršrutinio autobuso reiso į Palangą ar Nidą.

Mūsų siūlomo keliavimo būdo privalumas yra toks, kad poilsiautojams nereikės sukti galvos, kaip nuvykti iki autobusų stoties, ir ten gaišti laiką.

Autobusai jų lauktų iš karto atvykus traukiniui“, – aiškino bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovas Mantas Dubauskas.

Numatoma, kad geležinkelio stotyse autobusai poilsiautojų kasdien lauks keturis kartus – tiek, kiek iš Vilniaus į Klaipėdą per dieną yra traukinio reisų.

Prieš išvykstant traukiniui į stotis keleiviai bus atvežami ir iš Nidos bei Palangos.

Keliautų su vienu bilietu

Tokia kombinuota kelionė į pajūrio kurortus keleiviams kainuotų brangiau nei vien bilietas traukiniu iš Vilniaus į Klaipėdą.

Tačiau tvirtinama, kad bilietas nepabrangs daugiau, nei atvykus iki Kretingos ar Klaipėdos už kelionę autobusu reikėtų mokėti atskirai.

Specialias nuolaidas ketinama taikyti į kurortą vykstančioms šeimoms su vaikais. Jiems planuojama pasiūlyti vieną šeimos bilietą, kuris kainuos mažiau, nei bilietus perkant atskirai.

Tačiau kokia bus tokios kelionės traukiniu ir autobusu kaina, kol kas nėra aišku – nežinoma, kaip baigsis derybos su autobusus turinčiomis vežėjų bendrovėmis.

Pavėžėjimo autobusais paslaugą pirksianti bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ šiam tikslui pati įsigyti autobusų neketina.

Mat tokiu atveju reikėtų nuolat įdarbinti ir vairuotojus, rūpintis transporto technine priežiūra. Be to, šaltuoju metų laiku ši paslauga greičiausiai taps nepaklausi.

Vežėjai laukia pasiūlymų

Išgirdę apie tokį sumanymą pajūrio vežėjų įmonių vadovai neslėpė, kad jis juos domintų.

Klaipėdos autobusų parko Eksploatacijos departamento direktorius Vaidas Ramanauskas teigė, kad jei bus perkama užsakomojo reiso paslauga, vežėjams nebūtų svarbus keleivių skaičius ir jie nepatirtų nuostolių.

„Aišku, viskas bus nuspręsta derybų metu. Mes iš tokių reisų norėsime kiek nors uždirbti, o „Lietuvos geležinkeliai“ sieks paslaugą nusipirkti kuo pigiau.

Bet kuriuo atveju važiuojant 50 kilometrų iš Klaipėdos į Nidą autobuso nuoma brangiai nekainuotų.

Tiesa, savikainą padidintų persikėlimas per Kuršių marias ir ekologinis mokestis įvažiuojant į Neringą“, – teigė V.Ramanauskas.

Traukiniais iki Kretingos atvykusius keleivius į Palangą mielai nuvežtų Kretingos autobusų parko autobusai.

„Tokia paslauga daug nekainuotų, nes nuo Kretingos iki Palangos – vos 12 kilometrų. Viską lemtų, kokio dydžio autobuso bus pageidaujama“, – teigė jo direktorius Ramūnas Vilčinskas.

Savo paslaugas poilsiautojus vežant į Nidą ir Palangą geležinkelininkams pasirengusi siūlyti ir miesto, priemiesčio bei tarpmiestiniais autobusų maršrutais vežanti Palangos bendrovė „Vlasava“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.