Už DonaldoTrumpo ir Rusijos romano stovi bokštas, pilnas oligarchų

Nors Donaldas Trumpas garsėja savo turtais, jo gyvenimas nebuvo lengvas. Praradęs sėkmę magnatas pagalbos sulaukė iš emigrantų iš senos Sovietų imperijos. Kadaise padėję Rusijos pinigai gali būti priežastis ir šiandienio D.Trumpo švelnaus požiūrio į Maskvą.

1998 m., likus dviems mėnesiams iki pamatų įkasimo D.Trumpo bokšte, Rusijos vidinė skola siekė 40 milijardų dolerių, rublio kursas krito, o didieji šalies bankai pradėjo barškėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
1998 m., likus dviems mėnesiams iki pamatų įkasimo D.Trumpo bokšte, Rusijos vidinė skola siekė 40 milijardų dolerių, rublio kursas krito, o didieji šalies bankai pradėjo barškėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
1998 m., likus dviems mėnesiams iki pamatų įkasimo D.Trumpo bokšte, Rusijos vidinė skola siekė 40 milijardų dolerių, rublio kursas krito, o didieji šalies bankai pradėjo barškėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
1998 m., likus dviems mėnesiams iki pamatų įkasimo D.Trumpo bokšte, Rusijos vidinė skola siekė 40 milijardų dolerių, rublio kursas krito, o didieji šalies bankai pradėjo barškėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2017, 6:04 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:34 PM

78 dangoraižio aukšte sėdi rusas, kažkada apkaltintas dėl ryšių su nusikalstamu pasauliu ir turto prievartavimu. 79 aukšte – uzbekas juvelyras, tirtas dėl pinigų plovimo, vėliau nužudytas tiesiog Manhatano gatvėje. Keturiais aukštais aukščiau – prorusiškas ukrainiečių politikas, kurio partija neseniai nusisamdė vieną Donaldo Trumpo patarėjų.

D.Trumpo bokštas

Tai – Trump World Tower bokštas. Kai prieš du dešimtmečius prasidėjo šio pastato statybos, 90 aukštų dangoraižis buvo aukščiausias gyvenamasis pastatas šalyje. Patys prabangiausi jo aukštai pritraukė turtingus žmones, kurie savo sėmė iš ten, kas kadaise vadinosi Sovietų Sąjunga, rašo „Bloomberg“.

Donaldui Trumpui reikėjo žmonių, pasiryžusių daug leisti – bokštas buvo pastatytas ant skolų Vokietijos bankams, kurias turėjo dabartinis JAV prezidentas. Savo knygoje jis rašė: „Tai suskalbė mano ego, mano pasididžiavimą, kai turėjau nusiėmęs kepurę eiti pas bankininkus“.

D.Trumpo švelnus požiūris į Rusiją vis dar yra paslaptis, bet faktas, kad daug būstų buvo parduota būtent žmonėms, turintiems ryšių su buvusia Sovietų Sąjunga šį tą paaiškina.

„Turėjome daug pirkėjų iš Rusijos, Ukrainos ir Kazachstano“, – sakė Debra Stotts, prekybos agentė, kuri pardavinėjo butus D.Trumpo bokšte. Viršutiniai aukštai liko neparduoti metų metus, bet trečdalis būstų 2004 metais parduotų 76-83 aukštuose atiteko žmonėms ar kompanijoms, susijusioms su Rusija ar kaimyninėmis šios valstybės šalimis.

Sunkūs laikai

Tyrimą atlikęs „Bloomberg“ šiuos skaičius rado ištyręs šimtus viešų dokumentų ir atlikęs daugiau kaip 20 interviu.

Devintas dešimtmetis D.Trumpui nebuvo lengvas ir reiktų pažymėti, kad tiems žmonėms, kurie padėjo jam išbristi iš šio laikmečio, verslininkas rodė gilų lojalumą. Prezidento patarėjas Kellyanne Conway ir jos asmeninis teisininkas pirko butus. M.Cohenas tai padaryti paskatino ir savo ukrainiečius giminaičius. Todėl daugelis butų buvo parduoti dar nebaigus statybų, o D.Trumpo bokštas tapo ateities plėtros pavyzdžiu su pinigais, plaukiančiais iš Maskvos.

1998 m., likus dviems mėnesiams iki pamatų įkasimo D.Trumpo bokšte, Rusijos vidinė skola siekė 40 milijardų dolerių, rublio kursas krito, o didieji šalies bankai pradėjo barškėti.

Milijonieriai darė viską, kad išvežtų savo pinigus iš šalies į Niujorką. Nekilnojamasis turtas buvo puiki užjūrio investicija – nereikėjo daug popierizmo ir aiškinimo, iš kur atkeliavo pinigai. D.Trumpo World Tower, atidarytas 2001 m., tapo puikia rusiškų pinigų saugykla.

Pažintis – per televizorius

Ukrainietis imigrantas Samas Kislinas tvarkė bokšto butų pirkėjų hipotekas. Užsakinėti oficialias hipotekas prabangiam nekilnojamam turtui Niujorke yra retas reiškinys, o įkeitimai, kuriuos S.Kislinas tvarkė Niujorke, buvo vieninteliai jo karjeroje.

Prieš dvidešimt metų S.Kislinas į skolą pardavė D.Trumpui 200 televizorių. „Daviau jam 30 dienų ir lygiai po 30 dienų jis man grąžino skolą. Niekad neturėjau su juo kokių nors problemų“, – sakė jis. 1976 m. televizorius D.Trumpas pirko savo viešbučiui „Commodore Hotel“.

Televizorius D.Trumpas pirko iš elektronikos parduotuvės, kurią S.Kislinas atidarė Niujorke kartu su kitu emigrantu iš Gruzijos Tamiru Sapiru. Parduotuvė buvo žinoma tarp rusų, kurie čia pirko grotuvus ir veždavo atgal į Rusiją. T.Sapiras vėliau susikrovė turtus pardavinėdamas rsišką naftą. Pinigus jis investavo į nekilnojamąjį turtą Niujorke ir vėliau tapo vienu D.Trumpo verslo partnerių. K.Sapiras mirė 2004 m.

S.Kislinas vėliau rinko pinigus Rudolpho Giuliani'o kandidatavimui į merus ir padėjo būsimam D.Trumpo surogatui kampanijai surinkti milijonus. Devintajame dešimtmetyje FTB pradėjus tyrimus dėl ryšių su nusikalstamu pasauliu ir pinigų plovimu, S.Kislinas taip ir nebuvo teisiamas.

Įdomūs pirkėjai

D.Trumpo bokšte S.Kislinas rengė hipoteką Vasilijus Salyginui, būsimajam Ukrainos regionų partijos, susijusios su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pareigūnui. Tuo metu kai valdžioje buvo V.Salyginas, partijos patarėju dirbo Paulas Manafortas, kuris vėliau vadovavo D.Trumpo rinkiminei kampanijai, bet turėjo atsitraukti į viešumą iškilus jo ryšiams su Rusija.

D.Trumpo apartamentai rusams pardavinėjami buvo ir 2002 m., kaip ir milijardieriaus vilos bei kiti pastatai.

79 aukšte butą nusipirko Eduardas Nektalovas – uzbekas deimantų prekeivis. 2003 m. už butą jis sumokėjo 1,6 milijono dolerių. Tuo metu pareigūnai jį tyrė dėl pinigų plovimo schemos, į kurią įėjo aukso gabenimas kasdieniuose objektuose, kurie vėliau buvo perduodami narkotikų baronams Kolumbijoje.

Pasklidus kalboms, kad E.Nektalovas bendradarbiauja su tarnybomis, jis buvo nužudytas tiesiog gatvėje.

Netikros istorijos?

Tuo pat metu kai buvo statomas bokštas, Gilas Dezeris ir jo tėvas Michaelas Dezeris statė D.Trumpo vilas Floridos paplūdimyje.

„Rusai mylėjo D.Trumpo prekės ženklą“, – sakė G.Dezeris pridėdamas, kad iš 2 tūkst. vilų apie 200 buvo parduotos rusams.

„“The Trump Organization“ yra globalus prekės ženklas ir kaip ir kitos nekilnojamojo turto kompanijos turi įvairiausių pirkėjų. Spauda tiesiog kuria viliojančias istorijas, kurios tiesiog neatitinka realybės“, – sakė D.Trumpo kompanijos marketingo vadovė Amanda Miller.

2008 m. D.Trumpo vyriausias sūnus Donaldas Trumpas Jaunesnysis sakė: „Mes matome daug pinigų, plaukiančių iš Rusijos“. Apie ką konkrečiai jis kalbėjo patikslinta nebuvo. Milijonieriaus sūnus taip pat nepaaiškino keistai malonaus D.Trumpo požiūrio į Maskvą.

Bet dalis atsakymų gali slypėti šimtuose milijonų dolerių, kurie iš Rusijos plaukė į D.Trumpo pastatus jam tokiu sudėtingu laikotarpiu.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.