Pašėlęs Volstrito „gangsteris“, padėjęs, o paskui ir pergudravęs FTB

Guy Gentile nuo mažens norėjo užsidirbti. Pasiekus turtų vykdant rinkos machinacijas, vyras atsidūrė akligatvyje. Porą metų FTB jis padėjo gaudyti panašius nusikaltėlius, o dabar turi dvi svajones – sukurti filmą apie savo gyvenimą ir paduoti vyriausybę į teismą, rašo „Bloomberg“.

Sukčiai įtikindavo investuotojus investuoti į neva sėkmingas kompanijas, o vėliau susižerdavo pinigus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sukčiai įtikindavo investuotojus investuoti į neva sėkmingas kompanijas, o vėliau susižerdavo pinigus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2017, 9:58 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:48 AM

Naktį prieš savo kontraktą su FTB Guy Gentile'as buvo pakeliui į Konektikuto kazino, kur turėjo švęsti savo pusbrolio bernvakarį. Jis keliavo iš Bahamų, kur vadovavo internetinei biržos maklerių firmai, kuri be didelės jo pagalbos kasmet padėdavo uždirbti milijonus dolerių. Tuomet, būdamas 36 metų, jis buvo sunkiai dirbantis vyras, sugebėjęs prasibrauti į biržos ryklių pasaulį.

Lemtinga kelionė

G.Gentile'as kiek jaudinosi dėl savo kelionės į JAV. Buvo 2012 m. ir vyras jau buvo sulaukęs skambučių iš FTB, kuri tyrė įvykį biržoje, su kuriuo jis buvo susijęs. G.Gentile'as priklausė grupuotei, kuri iš investuotojų pasiglemžė daugiau kaip 15 milijonų dolerių.

Vos nusileidus lėktuvui, G.Gentile'as buvo pasitiktas su policijos švyturėliais. Nespėjus paskambinti savo advokatui, vyras buvo surakintas antrankiais ir išvežtas.

FTB agentai nusivedė jį į tamsų kambariuką, davė mėsainį, dietinės kolos buteliuką ir pasakė, kad vyras turi du pasirinkimus – G.Gentile'as gali būti siunčiamas tiesiai į kalėjimą, arba turi padėti agentams sugauti didesnį laiminkį.

G.Gentile'as ilgai nedvejojo: „Ko tik norite, aš padarysiu viską.“

„Turiu ką papasakoti“

Paprastai FTB informatoriai laikomi paslaptyje, tačiau žurnalistams pavyko išsiaiškinti G.Gentile'as tapatybę.

„Bloomberg“ susisiekus su vyru, atrodė, kad jis skambučio laukia. „Atsimenate filmą „Amerikietiška afera“? Viskas daugmaž panašu, tik su daugiau purvo“, – pasakė žurnalistui jis ir patikino, kad turi įdomią istoriją, susijusią ir su įžymybėmis, ir su vyriausybės paslaptimis.

Netrukus G.Gentile'as atskleidė, kad per trejus metus darbo padėjo FTB atlikti dešimtis areštų ir apsaugojo šimtus milijardų dolerių.

Žurnalistui susitikus su G.Gentile'u jis jau buvo keturiasdešimtetis. Buvo viena karščiausių vasaros dienų, bet kondicionierius vyro biure neveikė – jis nustojo mokėti komunalinius mokesčius. Ir patį biurą G.Gentile'as netrukus turėjo prarasti skyrybų su savo žmona metu.

Tačiau tai nesumažino vyro pasitikėjimo savimi – ant sienų kabėjo Al Pacino plakatas iš filmo „Žmogus su randu“, ant kitos – Leonardo DiCaprio filme „Volstrito vilkas“. „Visa patirtis buvo neįtikėtina, jaučiausi tarsi filme“, – apie savo patirtį su FTB prabilo jis.

Su žurnalistu jis kalbėjo koridoriuje, kur ne taip karšta. Fone grojo filmo „Džeimsas Bondas“ garso takelis, ant nedidelio staliuko mėtėsi Donaldo Trumpo kepurė su žurnaru „Make America Great Again“.

Visada norėjo užsidirbti

G.Gentile'as yra italų imigrantų sūnus. Jo tėvas Niujorke turėjo sodininkystės verslą, mama dirbo fabrike. Savo vasaras G.Gentile'as leido ravėdamas piktžoles, o kai paaugo naktimis pradėjo dirbti picerijoje.

Studijuoti jam nesisekė – vaikinui labiau rūpėjo ne mokytis, o uždirbti pinigus ir juose leisti. Jis svajojo tapti policininku, tačiau po mokslų įsidarbino „Coca-cola“ kompanijoje, kur tikrino sirupų kokybę.

Prekybą akcijomis G.Gentile'as atrado 1997 m. Tuo metu atsirado daugybė interneto puslapių, siūlančių pagalbą investuotojams. G.Gentile;as įkūrė panašų verslą – už 35 dolerius per mėnesį investuotojams jis dalino patarimus ir leido stebėti tiesiogines transliacijas, kuriose rodė, kaip investuoja tikri profesionalai.

Jo patarimai buvo beverčiai, bet savo verslą G.Gentile išsuko vienas pirmųjų, tad pritraukė nemažai susidomėjusių.

1998 m. G.Gentile'as metė savo darbą „Coca-cola“ kompanijoje ir įkūrė savo investavimo internetinį puslapį. Klientai nepraturtėdavo, tačiau G.Gentile'ui sekėsi neblogai. 2009 m. jo kompanija, kartu su dar viena sukurta, jau buvo vertos 3,5 milijono dolerių. G.Gentile'as važinėjo prabangiais automobiliais ir dosniai investavo į Majamio regio įrašų kompaniją.

Nauja niša

Pradėjus plisti įvairiems investavimo paslaugas teikiantiems puslapiams, ši rinka pradėta reguliuoti tam, kad patiklūs vartotojai neprarastų visų savo pinigų. Buvo įvestos taisyklės, kurios liepė investuotojams turėti savo sąskaitoje bent 25 tūkst dolerių bei neleido atlikti mainų naudojantis kreditinės kortelės lėšomis.

G.Gentile'ui, kuris pelnėsi iš smulkmės, tai nepatiko, todėl jis nusprendė užsiimti veikla, kurioje būtų mažiau kontrolės. Bahamuose jis atidarė savo maklerių kontorą. Nebereikėjo laikytis griežtų taisyklių, o naujas biuras ir toliau galėjo aptarnauti klientus iš Amerikos.

Firma pinigus uždirbo be jokios G.Gentile'o pagalbos ir jis ėmė nuobodžiauti. Prisiminęs seną svajonę tapti policininku jis pradėjo lankyti kursus ir tapo savanoriu policijos pagalbininku Konektikuto mieste. Tiesa, nespėjus pagauti nei vieno nusikaltėlio G.Gentile'as pats buvo sulaikytas FTB.

Tuo metu vyras netikėjo, kad FTB pasiūlys jam šį tą, kas tikrai neleis nuobodžiauti. Tiesa, pirmiausia jam buvo pareikšti kaltinimai.

Nauja užduotis

G.Gentile'as buvo kaltinamas įsivėlęs į seną kaip pasaulis aferą. Įmonė perimdavo bevertę firmą ir paskelbdavo, kad atrado naują, daug žadantį verslą. Būdavo paruošiamos spalvingos reklaminės brošiūros apie įmonę ir išsiuntinėjamos šimtams potencialių investuotojų. Savo pinigus jie investuodavo į naują įmonę, o reklaminiam burbului subliuškus sukčiai imdavo populiarinti naują „stebuklingą įmonę“.

FTB išsiaiškino, kad G.Gentile'as būtent taip kalbino investuotojus savo pinigus skirti Meksikos aukso kasyklai ir Kentukio dujotiekio projektui, o akcijoms pasiekus aukštumas viską metė.

G.Gentile'as buvo ir vis dar yra įsitikinęs, kad nieko blogo nepadarė, bet vietoje to, kas bandytų tai įrodyti teisme, jis tapo vienu iš 15 tūks. FTB informatorių. Buvę biržos sukčiai pareigūnų į pagalbą pasitelkiami buvo nuo 1992 m.. Tokie informatoriai buvo naudingi, nes galėjo parūpinti garso įrašų ir kitų įrodymų, būtinų byloms.

Advokato medžioklė

Tą dieną, kai FTB areštavo G.Gentile'ą, pereigūnai buvo susidomėję advokatu Adamu Gottbetteriu. Manhatano labdaros fondo valdytojas, garsėjęs prabanga, buvo tikras Volstrito aristokratas A.Gottbetteris buvo žinomas kaip agentas, gebantis išgarsinti nedideles kompanijas, bet FTB įtarė, kad tikrasis jo darbas buvo ruošti dirvą biržos manipuliacijoms.

Kompanijos, su kuriomis dirbo A.Gottbetteris turėjo panašius scenarijus – jų akcijos greitai kilo, o pasiekusios aukštumas staiga nuvertėdavo. Sudėjus visas kompanijas, jų akcijų vertė aukščiausiame lygyje buvo 5 milijardais dolerių didesnė, nei dabar.

FTB suprato klastą, tačiau jiems reikėjo įrodymų. 2007 m. G.Gentile'as dirbo su šiuo advokatu, o dabar FTB reikalavo, kad ryšiai būtų atnaujinti ir A.Gottbetteris prisipažintų, kad atlieka nusikalstamus veiksmus.

Slaptas agentas

Vos paleistas, G.Gentile susitarė dėl susitikimo. Jis atvyko su įrašymo aparatūra savo kišenėse, bet A.Gottbetteris buvo atsargus ir nenorėjo kalbėti apie dujų verslą, iš kurio kadaise abu vyrai užsidirbo. Vietoje to jis norėjo G.Gentile pagalbos sukant naują aferą.

FTB tuo susidomėjo ir leido G.Gentile sutikti su sandoriu. Jis net pasisiūlė tuo pačiu metu padėti susekti ir kitus nusikaltėlius ir pradėjo bendradarbiauti su FTB agentu Kevinu Bradley.

G.Gentile'as buvo aprūpintas raktų ryšuliu, kuriame buvo įmontuota pasiklausymo technika ir „Starbucks“ kortele, kuri įrašinėjo garsą. Kartais vyro marškiniuose net būdavo paslepiama kamera.

Pradžioje G.Gentile sekėsi sunkiai ir jis nuolat išsiduodavo, bet ilgainiui vyras ėmė tobulėti. Savo taikinius jis įtikino, kad gali sukurti algoritmą, kuris leistų keistis akcijomis tarp 32 netikrų paskyrų ir taip manipuliuoti rinka, jog atrodytų, kad akcijų kaina nuolat kyla. Kartais į susitikimus su kitais sukčiais G.Gentile net atsivesdavo FTB agentus.

Daugelį informatorių nuolat kamavo baimė. Tik ne G.Gentile. Slaptas darbas vertė jį jaustis tarsi super herojumi – taip teigė G.Gentile buvusi žmona Karen Barker-Gentile.

„Jis tarsi susikūrė naują asmenybę ir įsivaizdavo, kad yra tikras FTB agentas“, – pasakojo ji. Vyras pradėjo elgtis tarsi filmuose – jis net apkabindavo visus savo taikinius paskutinio susitikimo metu, prieš juos suimant FTB.

Pats G.Gentile pasakojo, kad FTB agentai jį mėgo ir vertino. Jam net buvo leista pasilikti savo pistoletą ir minėjo, kad jis yra geriausias slaptas informatorius.

Darbas atliktas

Pamažu G.Gentile įgavo ir A.Gottbetterio pasitikėjimą. Advokatas papasakojo apie naują savo planą, susijusį su kompanija, kurią jis su keliais draugais valdo. Kompanija, kuri vertėsi grybų auginimu El Salvadore, turėjo nusipirkti daugybę pigių naftos gręžinių. Kompanija tuomet būtų pervadinta ir pritrauktų daugybę investuotojų.

FTB problema buvo ta, kad viskas, apie ką šnekėjo A.Gottbetteris nebūtinai buvo nelegalu. Tam, kad ši schema būtų vadinama apgaulinga, G.Gentile turėjo įtikinti advokatą pasinaudoti jo sukurta algoritmų schema.

Praėjus trims mėnesiams, FTB agentai jau būriavosi prie Manhatano viešbučio, kuriame vyko paskutinis G.Gentile' o susitikimas su A.Gottbtteriu. Kartu dalyvavo ir britas, turėjęs finansuoti kompanijos gręžinių pirkimą. Po valandų derybų galiausiai buvo nutarta, kad kompanija pasinaudos G.Gentile sukurtu algoritmu, leidžiančiu manipuliuoti akcijų kainomis. Vyras paslapčia padarė investuotojų nuotrauką ir nusiuntė ją FTB pareigūnams, kad jie žinotų, ką suimti.

Atsisveikinant G.Gentile apkabino investuotoją ir pabučiavo jį į žandą. G.Gentile ir A.Gottbetteris paliko pasatą, o FTB sulaukė investuotoją. Vėliau jis prisipažino sukčiavęs, sumokėjo 5 milijonų baudą ir metus praleido kalėjime.

Rinkosi taikinius

Pagrindinis FTB taikinys buvo suimtas, bet G.Gentile pagalba FTB buvo reikalinga. G.Gentile ėmė svarstyti – kada jo kontraktas baigsis ir, jei FTB nuspręs nebendradarbiauti, jis galės įrodyti, kad buvo informatorius. Dėl to G.Gentile pradėjo viską įrašinėti – FTB jį išmokė, kad įrašai nemeluoja.

2014 m. vasarį FTB informavo G.Gentile, kad auditoriai tiria išlaidas vyro operacijoms. Per du metus, kai vyras dirbo FTB informatoriumi, jo operacijoms buvo išleista keli šimtai tūkstančių, įskaitant 15 tūkst. įvairioms kelionėms.

FTB G.Gentille informavo, kad tyrėjai turės jam klausimų ir sutarė, ką vyrui reikės kalbėti. Visą pokalbį G.Gentile įrašinėjo. Pokalbio metu FTB agentai gyrė G.Gentile darbą, o pats vyras užsiminė, kad norėtų tapti tikru FTB darbuotoju.

Svarbi apklausa

FTB kartu su G.Gentile aptarė klausimus, kurių jis gali sulaukti ir liepė jam per daug nešnekėti. G.Gentile buvo liepta nutylėti tai, kad jis elgiasi ne pagal įstatymus siūlydamas savo taikiniams pasinaudoti jo algoritmu ir tai, kad jis nešiojosi ginklą.

Prasidėjus apklausai G.Gentile laikėsi nurodymų. Svarbiausia jam buvo tai, kad jis turėjo įrašus, kuriuose FTB agentai giria jį už pagalbą ir pripažįsta, kad patys elgėsi neetiškai. Per kitus metus jis įrašė dar 100 panašių pokalbių.

Per tą laiką FTB agentai patys leido G.Gentile rinktis savo taikinius ir jis mielai prisimindavo tuos, kurie kadaise buvo jį apgavę. 2015 m. G.Gentile taikinių sąrašas išseko. Jo baisiausia baimė išsipildė – prokurorai nusprendė, kad jis kaltas dėl kaltinimų, kuriuos anksčiau jam metė FTB.

G.Gentilas nebuvo nuteistas kalėti, bet jis vis tiek jautėsi išduotas – FTB jis davė daugiau nei jo buvo prašoma ir tikėjosi tinkamo atpildo.

Supykęs jis rėžė prokurorams, kad turi įrašus. Bet vietoje to, kad išsigąstų, šie įsiuto. Netrukus jis vėl buvo sulaikytas ir šįkart vyrui grėsė 20 metų kalėjimo.

Repo daina

Sumokėjus 500 tūkst. vyras į kamerą nepateko ir netrukus prisiminė regio muzikos įrašų studiją, į kurią daug investavo.

Čia jis įrašė prastą repo dainą, kurioje repavo: „Policininkai nežino ką jie pagavo, brolau, aš tampu pašėlusiu“.

Praėjusiais metais, švęsdamas savo 40 gimtadienį, vyras surengė Džeimso Bondo teminį vakarėlį 80 svečių savo paplūdimio namelyje Bahamuose.

Brentas Maysonas, vienas geriausių jo draugų, teigia prisimenantis, kaip jis šoko į baseiną su išsinuomotu „Armani“ kostiumu: „Kiekviena diena jam buvo tarsi atostogos. Savo jaunystę jis išgyvena kiek vėliau nei visi.“

G.Gentile tapo apsėstas senais įstatymais, kurie, juo nuomone, puikiai iliustruoja tai, kaip jį apgavo FTB. Jis pasisamdė advokatą, kuris teismuose įrodinėjo, kad G.Gentile buvo apkaltintas neteisingai – jis padėjo FTB ir turėtų būti išteisintas.

Prokurorai patvirtino, kad G.Gentile teisėsaugai suteikė vertingos informacijos, bet niekas jam nežadėjo, kad už tai vyras išvengs visų kaltinimų.

„Tai, kas padarė G.Gentile puikiu nusikaltėliu vėliau jam leido būti puikiu informatoriumi – jis buvo visa galva pasinėręs į biržos manipuliacijas“, – rašė prokurorai.

Naujos svajonės

Galiausiai jis vis dėlto buvo išteisintas. Išgirdęs šią naujieną G.Gentile iš džiaugsmo pravirko. Savo „Instragram“ paskyroje jis paviešino nuotrauką iš filmo „Volstrito vilkas“ su prierašu „Velniop jus visus“.

G.Gentile vis dar kaltinamas dėl kitų su biržos machinacijomis susijusių nusikaltimų, bet jis tiki, kad išsisuks.

Dabar vyras teigia besiruošiantis paduoti į teismą JAV vyriausybę ir svajoja, kad apie jo gyvenimą bus sukurtas filmas. Jis įsitikinęs, kad darbas priedangoje jam suteikė puikius aktorystės įgūdžius.

„Aš sukursiu milijardo vertą kompaniją. Aš nusipirksiu privatų lėktuvą ir prabangią mašiną, kurios numeriai bus „Velniop jus, teisingumo departamente“, – įsitikinęs vyras.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.