Parama – investuojantiems ir didelę vertę kuriantiems ūkininkams

2017-aisiais paramą žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) ne tik spartina paraiškų vertinimo ir paramos mokėjimo procesą. Kartu mažinamas patikrų skaičius, patikros efektyvinamos, diegiamos pažangios priemonės.

Kontrolės departamento darbuotojai, atvykę atlikti patikros, vilki specialią NMA logotipais pažymėtą aprangą ir yra prisisegę identifikacines korteles.
Kontrolės departamento darbuotojai, atvykę atlikti patikros, vilki specialią NMA logotipais pažymėtą aprangą ir yra prisisegę identifikacines korteles.
Anot E.Bėronto, paraiškų vertinimą šiais metais turėtų paspartinti taikomos naujovės.
Anot E.Bėronto, paraiškų vertinimą šiais metais turėtų paspartinti taikomos naujovės.
Iš palydovų bus galima nustatyti, ar yra deklaruota pieva, ar žemė yra ariama, ar iki rugpjūčio 1-osios pievos yra nušienautos.
Iš palydovų bus galima nustatyti, ar yra deklaruota pieva, ar žemė yra ariama, ar iki rugpjūčio 1-osios pievos yra nušienautos.
Daugiau nuotraukų (5)

Audronė Urvelytė

Mar 30, 2017, 2:00 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 9:27 PM

1,019 mlrd. eurų. Tiek praėjusiais metas NMA išmokėjo paramos. Tai didžiausia suma per visą agentūros veiklos istoriją.

„Kad ši parama, smarkiai prisidėjusi prie visos šalies ekonomikos augimo, pasiekė Lietuvos kaimą, – visų mūsų nuopelnas: ir darbuotojų, kurie stengėsi supaprastinti procesus ir juos padaryti veiksmingus, ir investicijas vykdžiusių paramos gavėjų“, – sakė NMA vadovas Erikas Bėrontas.

Pasak jo, įdėto darbo vaisius pajuto didžioji dalis agentūros klientų.

Jie anksčiau nei bet kada gavo tiesiogines išmokas, kur kas rečiau sulaukdavo tikrintojų ūkiuose. Sparčiai ir veiksmingai administruoti paramą padeda įstaigoje įdiegtos ir toliau diegiamos modernios priemonės, pavyzdžiui, dokumentų vertinimo robotizavimas, patikrų atlikimas naudojantis palydoviniais vaizdais, informacinių sistemų pritaikymas kasdienėje veikloje.

Pasak E.Bėronto, šiuo metu NMA savo patirtį, užtikrindama efektyvų turimų išteklių – tiek žmogiškųjų, tiek materialinių – paskirstymą, gali panaudoti ir kitose, ne tik su paramos administravimu susijusiose veiklose. NMA ir toliau išliks pažangi, patikima organizacija, nuolat ieškanti būdų, kaip padėti ūkininkams, kad jie teikiama parama galėtų pasinaudoti kuo paprasčiau.

Paraiškos jau renkamos

Žemės ūkio ministras yra patvirtinęs grafiką, į kurį atsižvelgiant 2017 metais bus renkamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones. Iš viso yra patvirtinta 16 priemonių ir 33 skirtingos veiklos.

Taigi šalies ūkininkų bei kaimo verslininkų laukia ne viena galimybė kreiptis paramos, įgyvendinti savo idėjas ir ir taip prisidėti prie gyvenimo sąlygų kaime gerinimo.

Pirmieji paraiškų rinkimai šiemet jau prasidėjo. Miško valdytojai ir įmonės iki kovo 31 d. teiks paraiškas, kuriose prašoma paramos konsultavimo paslaugoms kompensuoti.

Taip pat šiuo metu renkamos paraiškos pagal priemonę „Rizikos valdymas“ – gyvūnų, pasėlių ir augalų draudimo įmokoms kompensuoti.

2017 m. paraiškų rinkimai numatomi ir pagal itin didelio susidomėjimo sulaukiančias veiklas, tokias kaip „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ ar „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“.

Griežta pažeidimų kontrolė

Pasak E.Bėronto, ypatingas dėmesys, atsižvelgiant į 2007–2013 m. patirtį, skiriamas tam, kad parama atitektų sąžiningiems jos gavėjams. Todėl iš anksto yra pastojamas kelias galimybėms piktnaudžiauti, stiprinama galimų pažeidėjų kontrolė.

„Sieksime užtikrinti, kad ES ir valstybės lėšomis būtų paremti patys gyvybingiausi, investuojančių, didžiausią pridėtinę vertę kuriančių pareiškėjų projektai“, – patikino NMA vadovas.

Tuo pat metu NMA vertina ir praėjusiais metais pateiktas paraiškas – skiria paramą naujiems projektams įgyvendinti, vertina papildomas paraiškas, kurias finansuoti galimybė atsirado pakoregavus paraiškų pirmumo eilę ar skyrus papildomų lėšų.

Anot E.Bėronto, paraiškų vertinimą šiais metais turėtų paspartinti taikomos naujovės. Viena jų – minėtas dokumentų administravimo robotizavimas.

Pagal kai kurias priemones, sukūrus darbo vietą robotui, dokumentus pradės vertinti tam tikra programinė įranga, automatiškai atliekanti nustatytus veiksmus.

„Vis dėlto reikia pripažinti, kad greitesniam vertinimui neretai pakiša koją ir pačių pareiškėjų neatidumas pildant paraiškas, pavyzdžiui, jie pateikia arba ne visus būtinus dokumentus, arba netvarkingus. Pasitaiko, kad nurodoma netiksli informacija ar padaroma kitokių klaidų“, – užsiminė NMA vadovas.

Prasideda deklaravimas

Kaip ir ankstesniais metais, pagal su plotu susijusias priemones („Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su Natura 2000 ir vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“) kreiptis paramos bus galima deklaruojant žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus tiesioginėms išmokoms gauti.

Deklaravimas šiais metais prasidės balandžio 10-ąją ir truks iki birželio 6 dienos.

Pavėluotai paraiškas ūkininkai galės teikti iki liepos 1 d.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad vėluojančiųjų paraiškos bus vertinamos itin atidžiai. Mat ankstesnė patirtis liudija, kad tokiais atvejais neretai neteisėtai deklaruojama valstybinė ar ūkininkui nepriklausanti žemė.

Tikrų ūkininkų nevargins

Norėdama kuo greičiau išmokėti paramą NMA šiemet toliau automatizuos paraiškų administravimo procesą. Juolab kad vis daugėja tokių pareiškėjų, su kuriais agentūra gali bendrauti elektroniniu būdu.

Kartu iki 90 proc. didinamas nuotolinių (atliekamų pagal palydovinę arba aerofotografinę nuotrauką) patikrų skaičius ir siekiama prevenciškai užkirsti kelią galimam sankcijų taikymui. Todėl jau paraiškų administravimo proceso pradžioje dar daugiau dėmesio skiriama tiems ūkininkams, kurie patenka į pareiškėjų rizikos grupes. Iš anksto nustačius tokias grupes anksčiau ir tiksliau bus galima identifikuoti neteisėto deklaravimo ir (arba) netinkamos deklaruojamų plotų priežiūros atvejus. Tai savo ruožtu padės tikriesiems ūkininkams gauti didesnes išmokas.

Praėjusiais metais NMA identifikavo tam tikras pareiškėjų kategorijas, kurioms, atrenkant ūkius patikroms, bus skiriamas papildomas dėmesys. Tai – pareiškėjai, kurie deklaravo didelius daugiamečių pievų ir ganyklų plotus. Taip pat – pareiškėjai, kurių gyvenamoji vieta yra mieste.

Trečioji kategorija – tai pareiškėjai, kurių deklaruoti laukai yra skirtinguose nesiribojančiuose rajonuose. Ketvirtoji – asmenys, deklaravę iš kitų pareiškėjų perimtus laukus, kuriems ankstesniais metais buvo taikomos ilgalaikės sankcijos.

Dar viena rizikos grupė – tai pareiškėjai, kurie deklaravo valstybinę žemę savarankiškai prisijungdami prie paraiškų priėmimo sistemos (deklaravo valstybinę žemę „iš namų“), taip pat deklaravo ją pavėluotai.

Vaizdai – iš palydovų

Šiais metais rizikos grupės išliks tos pačios. Be to, atliekant patikras papildomai bus tikrinami asmenys, deklaruojantys naujus ir praėjusiais metais sankcionuotus plotus, pievas, valstybinę žemę ir t. t. Patikras spartinti padės ir tai, kad pažeidimų prevencijai ir kontrolei bus pradėta naudoti modernius „Sentinel“ palydovinius vaizdus.

Jie suteiks galimybę nuotoliniu būdu identifikuoti apleistus plotus, nustatyti, ar yra deklaruota pieva, ar žemė yra ariama, ar iki rugpjūčio 1-osios pievos yra nušienautos.

Pareiškėjų, nepriskiriamų prie minėtų kategorijų, dirbančių žemę ir besilaikančių prisiimtų įsipareigojimų, ūkių patikrų bus atliekama mažiau. Artimiausiu metu kviečiama teikti paraiškas

– „Pasėlių ir augalų draudimo įmokų kompensavimas“ – nuo kovo 13 d. iki birželio 30 d.

– „Parama profesiniam mokymui ir įgūdžiams įgyti“ – nuo balandžio 3 d. iki gegužės 31 d.

– „Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veiklai“ – nuo balandžio 3 d. iki gegužės 31 d.

– „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“ – nuo balandžio 3 d. iki birželio 30 d.

– „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ – nuo balandžio 3 d. iki liepos 31 d.

– „Parama EIP veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti“ (EIP veiklos grupių projektų galimybių studijų pateikimas) – nuo balandžio 3 d. iki gegužės 31 d.

– „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ – nuo balandžio 3 d. iki balandžio 28 d.

– „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“ – nuo balandžio 18 d. iki gegužės 19 d.

– „Nykstančių Lietuvos senųjų veislių gyvulių ir naminių paukščių išsaugojimas“ – nuo balandžio 10 d. iki birželio 6 d.

– Pagal su plotu susijusias priemones „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su Natura 2000 ir vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ paraiškos renkamos deklaruojant žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus.

Tai, ką reikia žinoti apie NMA patikras

– Kontrolės departamento darbuotojai, atvykę atlikti plotinių priemonių patikrų, vilki specialią NMA logotipais pažymėtą aprangą ir yra prisisegę identifikacines korteles.

– Darbuotojai, vykdantys kitų priemonių patikras vietoje, taip pat turi nustatytos formos korteles su NMA logotipu. Be to, agentūros darbuotojai atvyksta NMA logotipu pažymėtais automobiliais.

– Nors patikros vietoje gali būti vykdomos iš anksto neįspėjus pareiškėjų, tikrintojai yra suinteresuoti apie patikrą informuoti, nes daugeliu atvejų reikalingi dokumentai, kuriuos turi pateikti pareiškėjas.

– Darbuotojas, pranešdamas apie numatomą atlikti patikrą, nurodo, kokie dokumentai bus tikrinami, jei reikia, papildomai informuoja pareiškėją dėl tinkamų sąlygų sudarymo patikrai atlikti.

– Kilus abejonių, kad atlikti patikrą atvyko ne NMA darbuotojas, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į atvykusio asmens aprangą, transporto priemonę, paprašyti parodyti darbuotojo pažymėjimą.

– Taip pat informacijos dėl vykdomų patikrų rajonuose galima kreiptis į agentūros centrinį padalinį ar teritorinį skyrių. Negavus iš NMA patvirtinimo apie atliekamą patikrą vietoje patariama skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Duomenys – tik esant kliento sutikimui

– Siekdami gauti paskolą įrangai, žemės ūkio technikai, trąšoms ir pan. įsigyti ūkininkai neretai kreipiasi į kredito ar kitas įstaigas dėl galimybės gauti paskolą ar išperkamąją nuomą.

– NMA atkreipia dėmesį – informacija kredito įstaigoms ar tiekėjams apie kliento išmokas yra teikiama tik esant raštiškam NMA pareiškėjo sutikimui.

Elektroninės paslaugos spartina paramos gavimą

- Deklaruojant žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus pravartu rinktis ne ant popieriaus surašytą, bet kitokį informacijos gavimo būdą – informaciniame portale, elektroniniu paštu ar trumpąja SMS žinute.

– Pasirinkus šiuos informacijos gavimo būdus greičiau pasieks ne tik būtinos žinios, bet ir priklausančios išmokos.

Dėmesio! Nuo šių metų pranešimai apie apskaičiuotą išmokų sumą bus skelbiami tik informaciniame portale.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.