Geriausių Lietuvos restoranų rinkėjams – priekaištų ir dvejonių lavina

Antrus metus renkamas geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas įžiebė aistrų. Gerai žinomų restoranų šeimininkai suabejojo šių rinkimų skaidrumu.

Geriausių restoranų rinkimais abejoja Vilniaus restorano „Ertlio namas“, kurio specializacija – istorinė Lietuvos virtuvė, virtuvės šefas T.Rimydis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Geriausių restoranų rinkimais abejoja Vilniaus restorano „Ertlio namas“, kurio specializacija – istorinė Lietuvos virtuvė, virtuvės šefas T.Rimydis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2017-05-02 17:37

Kovą paskelbtas Gero maisto akademijos suburtos tarybos sudarytas 60 restoranų sąrašas. Iš jų bus renkami 30 geriausiųjų.

Geriausių restoranų rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“. Projekto iniciatorė – bendrovė „Švyturys-Utenos alus“.

Tačiau šiemet rinkimai sulaukė pasipiktinimo. Projekto kritikams užkliuvo tai, kad geriausius renkančioje taryboje ar tarp rinkimų organizatorių yra ne vienas narys, susijęs su galimais nugalėtojais, – vieniems priklauso restoranas, kiti yra maisto ar gėrimų tiekėjai.

Gali pakenkti verslui

Restoranų pasaulio užkulisiuose pasigirdo abejonių ir rinkimų kriterijais, ir ekspertų, iš 4 tūkst. Lietuvos maitinimo įstaigų atrinkusių šešiasdešimt, kompetencija.

„Tai labai rimtas dalykas, nes kenkia mūsų verslui. Jei mums nesudaromos sąžiningos galimybės konkuruoti, pažeidžiamos mūsų, kaip verslo subjekto, teisės. Kodėl pasirinkti šie ekspertai? Čia bičiuliai, bendraminčiai?“ – svarstė restorano Vilniuje „Ertlio namas“ bendraturtė Vilma Tamošauskaitė-Rimydienė.

Šio restorano pavadinimo tarp galimai geriausių nėra.

„Pagrindiniai geriausių restoranų rinkėjai yra būrys žmonių, kurie draugauja“, – antrino Vilniuje įsikūrusio restorano „IDW Esperanza“ virtuvės vadovas Justinas Kapkovičius.

Jis pridūrė apgailestaujantis, kad restoranas, kuriam jis atstovauja, įtrauktas į šešiasdešimtuką.

„Kai kurios į jį įtrauktos maitinimo vietos nepretenduoja net į kavinių statusą“, – paaiškino virtuvės meistras. Jis gyrė kaimynus latvius, kurie rinkdami geriausius restoranus pasitelkia „Michelin“ ekspertus iš Ispanijos, Italijos.

Negailėjo kritiškų žodžių

Savo kritišką poziciją J.Kapkovičius išsakė ir socialiniame tinkle: „Antrus metus iš eilės renkame geriausius restoranus Lietuvoje. Prisipažinsiu, praėjusiais metais ir pats dalyvavau šiame reikale, bet šiais metais, manau, reikia susilaikyti. Dėl daugelio priežasčių. Mėgstu klausytis popso, bet Britney Spears – ne mano stilius.

Su visa pagarba savo kolegoms, tiek dirbantiems su peiliais, tiek stovintiems priekyje, manau, kad šie rinkimai – tai didelis popso burbulas. Kodėl? Nes kyla klausimų. Pirmas – pagal kokius kriterijus įtraukti restoranai į tą „Top 60“? Ar gali vadintis geriausiu restoranu toks, kuris dirba tik ketvirtadienį ir penktadienį? Ar gali būti geriausiųjų trisdešimtuke restoranas, kuris atidarytas tik prieš mėnesį. Skamba nelogiškai. Ar gali geriausių restoranų sąraše būti desertų kavinė? O sušinė?

O galbūt geriau turėti tik 10 geriausių, jeigu jau pasirinkimas toks skurdus?“

Abejoja kompetencija

Geriausių restoranų rinkimais abejoja ir Vilniaus restorano „Ertlio namas“, kurio specializacija – istorinė Lietuvos virtuvė, šeimininkai Tomas Rimydis ir V.Tamošauskaitė-Rimydienė.

Jie įsitikinę, kad rinkimų jūroje yra povandeninių srovių.

– Restoranų šešiasdešimtuke, iš kurio bus sudaromas galutinis reitingas, jūsų restorano nėra. Kaip manote, kodėl? – „Lietuvos rytas“ paklausė V. ir T.Rimydžių.

– Neperkame vyno iš Vyno klubo, kavos – iš „Šviežios kavos“, kurių atstovai yra taryboje, ir gėrimų – iš „Švyturio-Utenos alaus“. Nė vienas jų atstovas nebuvo apsilankęs mūsų restorane.

Pagalvokime, tai geriausių šalies restoranų rinkimai.

Kai vartojamas aukščiausio laipsnio būdvardis, reikia elgtis atsakingai, bet kas gali paprašyti pagrindimo, kokiais tyrimais remiantis tai padaryta.

Sakoma, kad geriausiuosius renka ekspertai. Kai prisistatai ekspertu, turi turėti tam tikras kompetencijas, išsilavinimą, turi būti išklausęs mokymus, įgijęs tarptautinės patirties.

O dabar kriterijai tokie, kad, tarkim, someljė vertina ir vyno kortą, ir maisto gaminimo technologiją, ir suderinamumą, ir aptarnavimą. Čia nepakanka pasakyti „skanu – neskanu“. Jei vertini, turi visa tai išmanyti. Antraip visi mes, trys milijonai, galime būti ekspertai.

Suprasčiau, jei būtų renkamas „Šviežios kavos“, Vyno klubo, „Švyturio“ trisdešimtukas. O čia renkama Lietuvos mastu. Iš to daromi viešieji ryšiai. Būtinas nešališkumas, vadinasi, taryboje neturėtų būti restoranų šeimininkų, tiekėjų.

– Ką į jūsų pretenzijas atsakė Gero maisto akademija?

– Atsakė, kad reitinguojamų restoranų sąrašą sudaro ekspertai skirdami savo balsą. Jie sako, kad rinkimai nėra tobuli, ir siūlo pateikti savo siūlymus kitiems metams.

Taryboje – žinomos pavardės

Geriausių restoranų trisdešimtuko projekto tarybą sudaro įvairių maitinimo verslo sričių atstovai, tarkim, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, Someljė asociacijos vadovas Arminas Darasevičius, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vadovas Darius Dobrovolskis, Vyno klubo vadovas Arūnas Starkus, kavinių tinklo „Šviežia kava“ vadovas Vytautas Kratulis ir kiti.

„Jie susiaurino sąrašą iki 60-ies restoranų, kad galėtume daugiau nei šimtui balsuotojų – Gero maisto akademijos narių, kurie rinks trisdešimtuką, pateikti baigtinį sąrašą.

Jei jis nebūtų baigtinis, negalėtume skaičiuoti balo vidurkio ir tuomet rinkimai nebūtų objektyvūs, būtų renkami populiariausi, o ne geriausi restoranai“, – aiškino Gero maisto akademijos vadovas L.Petrukaitis.

2017 metų geriausių restoranų trisdešimtukas turėtų būti paviešintas vasaros pradžioje.

„Tai 30 geriausių restoranų, tų žmonių nuomone. Vertinamas maistas, aplinka, gėrimai, aptarnavimas. Kiek maistas gali būti objektyviai vertinamas? Tam tikra prasme kiekvienas žmogus vis tiek vertina subjektyviai“, – pripažino L.Petrukaitis.

Neįžvelgia kliūčių

Gero maisto akademijos vadovui L.Petrukaičiui nekliūva, kad dalis tarybos narių yra susiję su restoranais: „Tai neišvengiama. Juos ir kviečiame, nes jie yra šios srities profesionalai.

Tai garbingo balsavimo projektas. Tarp daugiau nei 100 balsuojančiųjų taip pat yra daug žmonių, susijusių su restoranais. Kiekvienas jų turi tai nurodyti anketoje: vieni dirba restorane, kiti jiems tiekia maistą“.

L.Petrukaičiui neatrodo nepagrįsta ir tai, kad renkami nauji, ką tik atidaryti restoranai: „Mes renkame šių metų geriausius restoranus. Klausimas, o kada tuos naujus rinkti, jei jie šiemet atidaryti ir sugebėjo iškart pelnyti geras rekomendacijas?“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.