„Finnair“ piloto poelgis sužavėjo žmones visame pasaulyje

Kartais savo darbovietę, bendrovę, miestą ar net visą šalį galima išgarsinti, atrodytų, niekuo ypatingu nepasižyminčiu poelgiu.

 Piloto poelgis nepaliko abejingų.<br> "Instagram" nuotr.
 Piloto poelgis nepaliko abejingų.<br> "Instagram" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2017, 5:37 PM, atnaujinta May 2, 2017, 1:50 PM

Oro bendrovės „Finnairpilotas sužavėjo ir sujaudino internautus savo žmonišku poelgiu, kai skrydžio metu padėjo vienai motinai pamaitinti jos kūdikėlį.

Moteris skrido su savo keturiais vaikučiais, du iš jų buvo dar kūdikiai, kuriuos reikėjo maitinti iš buteliuko, tad įgulos vadas Tomas Nystromas ir ištiesė pagalbos ranką, pasisiūlydamas paimti kūdikėlį ant kelių ir pamaitinti, rašo Naujosios Zelandijos portalas „nzherald.co.nz“ su nuoroda į „news.com.au“.

Kai T.Nystromas pasisodino mažylį ant kelių, o šis pradėjo muistytis, jis atidavė berniuką motinai, o vietoj jo pasisodino jo broliuką.

Šis gerumo pavyzdys žaibiškai apskriejo internetą, kai lėktuvui nusileidus Helsinkio oro uoste (Helsinki-Vantaan lentoasema) stiuardesė Ami Niemela įkėlė į socialinius tinklus žavią uniformuoto besišypsančio įgulos vado nuotrauką, kurioje šis laiko glėbyje vieną iš rubuiliukų, prikišęs prie lūpų buteliuką su pienu.

„Šiandien mūsų lėktuvu skrido mama su keturiais mažais berniukais. Du iš jų buvo dar tik kūdikėliai“, – rašo stiuardesė socialiniuose tinkluose.

„Suprantama, juk negali keliauti pasisodinęs ant kelių du kūdikius, tad mes turėjome išspręsti šią trūkstamų kelių dilemą, kitaip motina su kūdikiais būtų atsidūrusi beviltiškoje padėtyje“, – tęsia A.Niemela.

Natūraliai kyla klausimas: o kas tuo metu sėdėjo prie lėktuvo šturvalo? Ar nekilo pavojaus skrydžio saugumui? Į šį klausimą atsako pati pilotą išgarsinusi stiuardesė.

„Laimei, su mumis skrido mūsų persikelianti įgula (angl. positioning crew), ir nuostabusis Tomas ėmėsi užduoties pabūti papildomais keliais“.

Aviatoriai anglišku žargonu „positioning crew“ arba „deadheading crew“ vadina kito lėktuvo įgulą, kuri persikelia į kitą oro uostą, kad galėtų iš ten skristi numatytu reisu ar grįžta po tokio skrydžio į savo nuolatinę buvimo vietą.

Motinai pagelbėjęs kuklus pilotas britų internetiniam laikraščiui „Independent“ pakomentavo savo poelgį šitaip: „Aš pats turiu vaikų.... tad man buvo natūralu padėti šiai klientei su kūdikiais“.
Daugelis stiuardesės A.Niemelos įkelto laiškelio su piloto T.Nystromo nuotrauka komentuotojų pabrėžia absoliutų kontrastą tarp šio kilnaus poelgio ir liūdnai pagarsėjusio bendrovės „United Airlines“ darbuotojų brutalaus elgesio su lėktuvo keleiviu.

„United Airlines“ muša savo klientus, kai tuo tarpu „Finnair“ rūpinasi net kūdikiais“, – rašo vienas komentuotojas.

Kiti komentuotojai paprasčiausiai norėjo, kad lėktuvo įgulos vadas T.Nystromas žinotų, kaip didžiai jis yra gerbiamas.

„Tai siaubinga! (čia: incidentas „United Airlines“ orlaivyje. – Red.). Aš daug keliauju pirmyn ir atgal iš JAV į Europą su dviem mažais vaikais. Tokie poelgiai kaip šitas skatina mane labiau vertinti žmones! Ačiū, Tomai!“ – parašė kitas komentuotojas.

Ta proga galima prisiminti ir du kitus kontrastingus pavyzdžius. Pasaulio žiniasklaidoje plačiai rašyta apie amerikietį ugniagesį gelbėtoją iš Kalifornijos Santa Monikos miesto Andrew Kleiną, kuris išgelbėjo šuns gyvybę, išnešęs gyvulėlį iš degančio namo ir 20 minučių daręs dirbtinį kvėpavimą „burna į burną“. Plačiai rašyta ir apie Lietuvoje, Ukmergės rajone, kirviu užkapotą šunelį Mobį. Rašys, tikriausiai, ir apie Panevėžyje neseniai lazdomis užmuštą vaikiną.

Jūs galite paklausti: kodėl apie tai rašoma rubrikoje „Verslas“, o ne „Kriminalai“ ar „Augintinis“? Vienas iš Merfio dėsnių sako, kad nepriklausomai nuo to, kuo pokalbis beprasidėtų, galų gale jis vis tiek pasisuks apie pinigus.

Bet koks, kad ir eilinio žmogaus, poelgis netiesiogiai formuoja nuomonę apie visą šalį. Kaži, ar pritrauktume į Lietuvą daugiau turistų, elgdamiesi su keleiviais kaip minėta amerikiečių aviakompanija. Ar būtų pavykę režisieriui Tomui Hooperiui pasikviesti filmuotis į Lietuvą Jeremy Ironsą, kuris čia atskrido su dviem savo pudeliais, jei šis būtų perskaitęs „The New York Times“ apie Lietuvoje nutikusią kraupią istoriją su šuneliu. O ką ir kalbėti apie šiltnamyje pakastus ar į šulinį sumestus vaikus? Juk ne veltui liaudies išmintis sako: kur žmogus žmoniškas, ir darbas kitoniškas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.