Limpantis butelis kaimo pardavėjai padėjo suprasti paprastą tiesą

 

 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 3:42 PM


„Aplink gyvena labai tvarkingi, kultūringi ir malonūs žmonės. Į parduotuvę niekada neužsuka asocialūs ar piktavaliai asmenys, todėl lengva palaikyti švarą ir tvarką“, – sako A. Tamošaitienė. Ji džiaugiasi, kad Rumšiškių seniūnijos apylinkių gyventojai rūpinasi aplinka, todėl ir pati įsitraukia į įvairias iniciatyvas. 


Dėl švaros – jokių kompromisų


Kaimo parduotuvėje nėra modernios taros surinkimo įrangos, todėl A. Tamošaitienė pakuotes atrenka ir rūšiuoja pati. Ji tikina, kad yra pakankamai griežta ir nebijo pamokyti klientų, kad atnešti buteliai turi būti švarūs.

 

Pamačiusi butelių viduje nuorūkų ar kitokių šiukšlių pardavėja tiesiog atsisako priimti tarą. „Gyvename civilizuotoje šalyje, žmonės turi išmokti rūpintis savo atliekomis. Juk skardinės ar butelio niekas kitas už tave neiškratys ir neišvalys“, – pabrėžia pašnekovė. 


Moteris pastebi, kad per metus, kai veikia užstato grąžinimo sistema, gyvenvietė tapo gerokai švaresnė. „Gyvename puikioje vietoje – šalia ir miškas, ir Kauno marios. Todėl matyti švarią, neužterštą aplinką visiems malonu. Tenka pripažinti, kad dešimties centų užstatas žmones priverčia mąstyti – pasilikti ir ištuštintą mažą buteliuką nuo kokteilio, ir didelę pakuotę nuo mineralinio vandens. Miške nieko nelieka, nes viskas atkeliauja čia“, – šypsosi Aurika ir rodo ranka į savo vyro kūrinį – nedidelį sandėliuką, kuriame ji laiko sukauptas skardines, stiklo ir plastiko butelius. 


Pakuotės į skaičiavimo centrą keliauja maišuose 


Su VšĮ „Užstato sistemos administratoriaus“ įmone parduotuvės savininkė yra sudariusi sutartį, pagal kurią jos surinkta tara kas antrą savaitę iškeliauja į modernų skaičiavimo centrą, kur pakuotės patikrinamos ir paruošiamos perdirbimui. Anot A. Tamošaitienės, per porą savaičių paprastai pavyksta sukaupti 3-4 maišus pakuočių. 


„Maišais rūpintis nereikia – man juos suteikia sistemos administratorius. Prikraunu pakuočių, nunešu į sandėliuką, viskas puikiai telpa. Maišai su skylutėmis, o sandėliukas gerai vėdinamas, todėl jokio kvapo nėra“, – dėsto pardavėja ir priduria, kad pakuotes skaičiuoti sekasi gerai – užstato sistema veikia sklandžiai. A. Tamošaitienė džiaugiasi, kad gali prisidėti prie pokyčių ir gyvenvietės švara – jos kasdieninės veiklos rezultatas. 


Vasarą darbo padaugėja 


Plungės rajone, Plateliuose, parduotuvėje dirbanti Danutė Telšinskienė tikina, kad vis dėlto rankomis skaičiuoti pakuotes sunkiau, ypač kai ateina vasara ir prie ežerų ima traukti poilsiautojai. Mažos parduotuvės vedėja sako, kad būtent vasarą klientai atneša daugiausia taros – kartais net po penkis pilnus maišus. 


Tačiau šios vasaros D. Telšinskienė laukia ramiau: jos parduotuvėje jau veikia taromatas. „Dabar jau nereikia aiškinti žmonėms, kad užstatas mokamas tik už paženklintus butelius ir skardines. Yra aiškios instrukcijos, aparatas visada veikia: atnešei, sudėjai pakuotes ir gavai kvitą. Viskas paprasta“, – konstatuoja parduotuvės vedėja. 


Nešvarūs ir limpantys buteliai gadindavo nuotaiką


Moters teigimu, daugiausia pirkėjai atgabena plastiko butelių ir skardinių, o stiklinių butelių būna mažiau. Maišai su pakuotėmis parduotuvėje neužsibūna – išvežamos  2-3 kartus per savaitę. 


„Be abejo, daugiausia rūpesčių kildavo, kai žmonės atnešdavo tarą be ženklinimo, brokuotą, netinkamą. Kai skaičiuodavau rankomis kartais trūkdavo laiko atidžiai patikrinti visas pakuotes, ar jos atitinka reikalavimus.

 

Todėl dalis pakuočių sugrįždavo atgal. Maišai su pakuotėmis būdavo sukrauti parduotuvės patalpose, todėl skleidė alkoholio kvapą. Parduotuvės darbuotojoms liesti nešvarią, limpančią tarą būdavo nemalonu. 


Greitai supratau ir nuolat primindavau kitiems, kad kiekvienas klientas šiek tiek pasistengęs gali man sumažinti rūpesčių ir darbo – užtenka, kad žmogus iškratytų išgertą butelį ir priduotų jį švarų, be gėrimo likučių. Juk ir pačiam maloniau“, – teigia D. Telšinskienė.


Atrodė kaip žaidimas, bet rezultatai – akivaizdūs


Pašnekovė pastebi, kad pradėjus veikti užstato grąžinimo sistemai Platelių apylinkės tapo švaresnės. 


„Anksčiau buteliai mėtėsi visur, buvo pilnos paežerės ir aikštelės. Gyventojai ir pardavėjai mąstė, kad taros surinkimo sistema – tai žaidimas ir jis greitai atsibos. Tačiau šiandien visi matome poveikį – aplinkui mažiau šiukšlių ir daugiau tvarkos, nes surinktos ir surūšiuotos pakuotės sunkvežimiais keliauja į skaičiavimo centrą, vėliau jos yra perdirbamos“, – sako Plateliuose veikiančios parduotuvės vedėja. 


Nuo užstato sistemos starto Lietuvoje jau grąžinta daugiau negu 570 milijonų vienkartinių pakuočių. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.