G. Varnas: pagaliau gamta rūpinamės kaip europiečiai

 

 VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 8:30 AM, atnaujinta May 19, 2017, 9:15 AM


Nors iš pradžių buvo manančių, kad užstato sistema tokiai šaliai, kaip Lietuva, gali būti per brangi, tačiau investuoti į aplinkosaugą buvo verta – vos per metus pavyko pasiekti, kad į sistemą sugrįžta apie 90 proc. į rinką išleistų gėrimų pakuočių. Tai – vienas geriausių rezultatų Europoje, kur užstato sistemos veikia jau ne vienerius metus.


Kalbame su šios sistemos administruojančios įmonės VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovu Gintaru Varnu.


-Kaip paaiškintumėte tokią užstato sistemos sėkmę?


-Pirmiausia, visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, keičiasi žmonių požiūris į aplinką ir jos tausojimą. Daugelis žmonių jaučia pareigą atsikratyti šiukšlių atsakingai ir pagal galimybes jas rūšiuoti. 


Užstato sistema iškart pasiteisino dėl to, kad ji labai patogi – gyventojui nereikia sukti galvos, kaip atliekas rūšiuoti ir kur jas dėti. Jie visą tarą grąžina ten, kur ją įsigyja – prekybos centruose, kur įrengti genialiai paprasti taromatai.


Tokia patogi ir efektyviai veikianti sistema - didžiulis gėrimų gamintojų ir importuotojų nuopelnas. Šia sistema galime pelnytai didžiuotis – pagaliau gamta rūpinamės kaip europiečiai.


-O kokia yra USAD funkcija? Ar galite trumpai apibūdinti savo veiklą?


Esame ne pelno siekianti organizacija, kurios pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad užstato sistema veiktų ir būtų patogi visiems sistemos dalyviams. USAD įsiteigė Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija. Būtent jų sprendimas buvo investuoti į šiuolaikišką ir patogią sistemą, kuri būtų skaidri. 


USAD steigėjai išleidžia apie 80 proc. į rinką išleidžiamų pakuočių. Todėl jie siekia, kad sistema būtų maksimaliai efektyvi – pakuočių surinkimo tarifai visiems vienodi, pagrįsti ir racionalūs.


-Tačiau klausimų dėl užstato sistemos veiklos vis pasigirsta.


-Taip, sulaukiame klausimų ir iš verslo, ir iš gyventojų – tai yra normalu. Patys per metus pastebėjome arba mūsų dėmesį atkreipė į dalykus, kuriuos galima tobulinti ir mes ieškome būdų, kaip dar labiau efektyvinti veiklą. Užstato sistema yra labai kompleksiška, labai svarbu, kad ji būtų subalansuota – tik taip viskas veiks ir niekam nekils rūpesčių. 


Užstato sistemos administravimas - vieša paslauga, esame labai gerai matomi iš visų pusių. Mus prižiūri verslas, kuriems rūpi, kad už paslaugas mokėtų tiek, kiek priklauso. USAD steigėjai dalyvauja įmonės valdyme, skaito finansines ataskaitas, priima sprendimus dėl biudžeto ir tarifų, kuriuos turime pagrįsti realiais savo veiklos rodikliais.  


Mūsų veiklą stebi ir vartotojai, kurie atneša pakuotes į taromatus, domisi, kiek pakuočių jau surinkta.


Mus pro padidinamąjį stiklą stebi Aplinkos ministerija ir Aplinkos apsaugos agentūra, nes aplinkosauga Lietuvoje tapo viena reikšmingiausių sričių ir jeigu kažką darytume neskaidriai, ne pagal įstatymus, negalėtume vykdyti savo veiklos.


-Kaip išlaikoma užstato sistema?


Sistemos sąnaudos iš esmės gula ant gėrimų gamintojų ir importuotojų pečių – jų pareiga yra užtikrinti, kad parduotuvių lentynose atsiradusios skardinės ir buteliukai būtų sutvarkyti. Todėl USAD valdyba, kurios nariai į rinką išleidžia apie 80 proc. visų gėrimų pakuočių, kasmet nustato tarifus už pakuočių tvarkymą.


-Kaip nustatomi pakuočių tvarkymo tarifai?


Tarifai nustatomi taip, kad padengtų sistemos sąnaudas – pakuočių surinkimą prekybos vietose, taromatus, transportavimą, skaičiavimo centrą.


Užstato sistema tokia pažangi, kad galime tiksliai apskaityti kiekvieną pakuotę ir tiksliai suskaičiuoti, kiek kainavo ją sutvarkyti. Manau, kad gėrimų gamintojams tai svarbiausia, nes iš esmės eliminuojama bet kokia galimybė manipuliuoti, o sistema yra sąžininga kiekvienam, tiek dideliam, tiek mažam verslui – išleidai daug pakuočių, moki daug. Išleidai mažiau pakuočių – moki mažiau. Tarifai už kiekvieną pakuotę visiems yra vienodi. 


Užstato sistema gėrimų gamintojams ir importuotojams kainuoja, bet ji labai efektyvi. Be šios sistemos Lietuva iš esmės neturėtų tokių galimybių įvykdyti Europos Sąjungos keliamų atliekų tvarkymo užduočių. 


-Maloniai dėkoju už pokalbį ir linkiu sėkmės.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.