Įžūlumui ribų nėra: prisidengęs „Regitros“ darbuotojo vardu suka verslą

Socialiniame tinkle „Facebook“ galima nusipirkti visko: nuo iš Kinijos parvežtų „Gucci“ suknelių iki baldų, butų ar net vairavimo teisių. Tiesa, ne viskas auksas, kas auksu žiba, mat teises pardavinėti įsisukę sukčiai pastaruoju metu kaip reikiant aktyvūs ir darbingi.

1000 eurų. Būtent tiek „tikras ir galiojantis“ vairuotojo pažymėjimas būtų kainavęs „Facebook“ skelbimu iš smalsumo susidomėjusiai Inesai iš Šiaulių.  <br> Lrytas.lt koliažas
1000 eurų. Būtent tiek „tikras ir galiojantis“ vairuotojo pažymėjimas būtų kainavęs „Facebook“ skelbimu iš smalsumo susidomėjusiai Inesai iš Šiaulių.  <br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 7:59 PM

Siūlė parduoti

1000 eurų. Būtent tiek „tikras ir galiojantis“ vairuotojo pažymėjimas būtų kainavęs „Facebook“ skelbimu iš smalsumo susidomėjusiai Inesai iš Šiaulių. 

„Pamačiau skelbimą, kuriame rašoma, kad Algimantas Žakaitis siūlo pagalbą padėti išsilaikyti vairuotojo teises. Iškart supratau, kad čia kalbama apie jų pardavimą. Nors pati vairuotojo pažymėjimą jau turiu, vedama smalsumo parašiau tam žmogui ir paklausiau kainos“, – lrytas.lt sakė Inesa. 

Tada sukčius žodžių į vatą nevyniojo ir paklausęs ar reikia pilnų teisių iškart rėžė savo kainą – 1000 eurų. Tačiau pabrėžė, kad 400 eurų, „už mokyklą“, reikia susimokėti iškart. 

„Sukčių šiais laikais daug, todėl visai nenustebau, bet man įtarimą sukėlė tai, kad feisbuke vardu ir pavarde prisistatantis vyras teigė pats dirbantis „Regitroje“, todėl esą yra labai patikimas. Negana to, aiškino teisių pardavinėjimu užsiimantis jau 12 metų. Nieko sau – įžūlumas, pagalvojau“, – apie susirašinėjimą su sukčiumi pasakojo moteris. 

Inesa teigė nusprendusi sukčių kiek patampyti už nosies ir paprašė jo atsiųsti savo darbo pažymėjimo nuotrauką. Esą, juk tai dideli pinigai, o ji nenorinti rizikuoti tokia didele pinigų suma. Suprantama, kad apgavikas į tokį moters prašymą sureagavo jį atmesdamas ir teigdamas, jog bijo, nes paprasčiausiai už tokius darbelius gali būti perduotas policijai. 

„Mūsų susirašinėjimas nutrūko, jis dar mane ragino surizikuoti, tačiau patenkinusi savo smalsumą tiesiog jam neberašiau“ , – teigė šiaulietė. 


Prisidengė darbuotojo vardu ir pavarde

Ir išties, patikrinus Algimanto Žakaičio vardą ir pavardę per „Google“ – internete nesunkiai randame tokį „Regitros“ darbuotoją, dirbantį Joniškio filiale, o specialiai sukčių sukurta „Facebook“ anketa staiga tampa puikia priemone patiklaus kliento pasitikėjimui įgyti. 

„Galite internete pasitikrinti, kad esu „Regitros“ darbuotojas ir nesamonių nedarome. Supraskite ir mus, kad mes stipriai darbu rizikuojame padėdami. Buvo tokių, kurie naudojosi (aut.past. padėtimi) ir gavo baudžiamąją. Na supraskite, atsiųsiu pažymėjimą, gal jūs mus paskųsite. Per 12 metų niekas neprašė atsiųsti, nes žino, kad patikimas esu, nekelčiau savo nuotraukų iš kitos feisbuko anketos“, – bandydmas įtikinti rašė A.Žakaitis.

Susiklosčiusią situaciją lrytas.lt sutiko pakomentuoti ir „Regitros“ direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas. 

„Savo darbuotojų prašėme pasiaiškinti, nes buvo pasinaudota tapatybe. Visa medžiaga perduota policijai. Imamės priemonių, nes tai mums kenkia. Iškart kreipiamės į policiją. Pastebiu, kad tų feikinių profilių nemažėja. Tai amžina kova“, –  situaciją aiškino S. Šuminas. 

Direktoriaus pavaduotojas stebėjosi ir tuo, kaip sukčiams pavyksta rasti tiek daug patiklių žmonių: „Daug kas tiki pasakomis –  pinigus sukčiams atiduoda. Tai čia ta pati istorija. Kaip galima nupirkti vairuotojo pažymėjimą? Šiais laikais tai neįmanoma. Visiškai neįmanoma, jokių šansų“, –  tikino S. Šuminas. 

Be to, jei ir gausite tariamą pažymėjimą, tai tebus plastikinė nieko verta kortelė.

 „Vienareikšmiškai – jei ir gaus pažymėjimą, tai jis bus suklastotas kur nors turguje. Čia net nėra abejonės. Mūsų klasėse, automobiliuose yra vaizdo kamerų. Neįsivaizduoju, kokia turėtų būti schema, kad pagamintų tikrą dokumentą. Yra apskaita, didžiulė kontrolė. Gauti tikrą dokumentą nėra jokių galimybių. Jei taip nutiktų, tai kažkas būtų blogai su sistema. O sistema sukurta taip, kad kiekviename žingsnyje – labai daug kontrolės. Tam ir diegėme kameras, fotografuojame, filmuojame egzaminų klasėse. Be to, vienas žmogus priima dokumentus, kitas atsakingas už teoriją, dar kitas – už vairavimą. Visa įstaiga dirba. Čia kažkoks neįtikėtinas variantas, jį aš iš karto atmetu kaip neįmanomą“, – teigė  S. Šuminas.

„Regitros“ darbuotojas: pirmą kartą girdžiu tokius dalykus

Su lrytas.lt susisiekė ir tikrasis „Regitros“ darbuotojas A.Žakaitis, kuris teigė šiandien esantis šokiruotas.

„Pirmą kartą girdžiu tokius dalykus. Labai nemalonu. Neturiu nė feisbuko, o kokie dalykai darosi. Sukčiai šiais laikais leidžia sau per daug. Šmeižia mano vardą ir pavardę“, – apie situaciją kalbėjo vyras.

Kaip pasakojo, prieš įsidarbinant „Regitroje“ vyras daug metų dirbo policijoje, buvo inspektorius.

„Policijoje dabar jau nebedirbu ilgai, gal 17 metų, nes kažkur panašiai dirbu „Regitroje“, – sakė vyras. 

Tiesa, pajuokavus, kad sukčius sakė, jog jis jau 12 metų pardavinėja teises, vyras tik nusijuokė.

„Tada būčiau jau ir stogą pasikeitęs, ir namą pasistatęs“, – juokavo sukčių auka tapęs A.Žakaitis, patikinęs, kad visko taip palikti neketinąs ir toliau ieškosiąs teisybės.

Policija: nuolatos stebime virtualią erdvę

Susisiekus su policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėju Ramūnu Matoniu, šis patikino, kad toks atvejis, kai sukčiai apsimeta kažkuo kitu ir siūlo savo paslaugas, ne pirmas ir, ko gero, ne paskutinis. 

„Dažniausiai sukčiai tik sako, kad pardavinėja teises, o iš tikrųjų nieko jie neparduoda, arba parduoda netikras teises, padirbtas. Mes gavę tokią informaciją reaguojame, kažkada tokią veiklą vykdę asmenys buvo sulaikyti, buvo pradėtas tyrimas ir jie sulaukė atsakomybės. 

Mes nuolatos stebime virtualią erdvę ir pagal galimybes visus tokius atvejus tikriname“, – sakė R.Matonis.

Tiesa, paklaustas ar policija turi galimybę blokuoti tokias sukčių anketas socialiniuose tinkluose, specialistas patikino, kad čia policijos įgaliojimai yra tokie patys, kaip ir kiekvieno piliečio.

„Geriausias variantas, kad patys žmonės kreiptųsi į puslapio administratorių ir prašytų, kad anketa būtų užblokuota. Mes, policija, lygiai taip pat kaip ir žmonės, galime kreiptis į puslapio administratorių, tačiau ten reakcija nėra greita, jei ten nėra kažkokio akivaizdaus turinio pažeidimo, kaip smurtas ar pornografija“, – aiškino R.Matonis

Užfiksuotas sukčiavimo atvejis perduotas policijai ir bus tiriamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.