Pakanka tik akistatos su verslu, ir moksleivių norai ima virsti planais

 

 Per ateinančius ketverius metus Lietuvoje reikės daugiau nei  900 orlaivių mechanikų. <br> V.Balkūno nuotr.
 Per ateinančius ketverius metus Lietuvoje reikės daugiau nei  900 orlaivių mechanikų. <br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 12:48 PM

 Lietuvoje įsikūrę užsienio investuotojai ir vietos įmonės su inžinerinėmis specialybėmis supažindino 1100 moksleivių. Po apsilankymų atlikta apklausa rodo, kad daugiau nei du trečdaliai jų planuoja studijuoti tris perspektyviausias specialybes: elektronikos inžineriją, aviacijos mechaniką ir informacines technologijas.

 

„Informacinių technologijų specialistų trūkumas jaučiamas metai iš metų ir jau nieko nestebina, kai tarptautinėse bendrovėse įsidarbina ir didesnį nei vidutinį atlyginimą gauna pirmųjų kursų informacinių technologijų studentai. 

Tačiau šalia šio sektoriaus auga dar du gigantai: elektronikos bei orlaivių remonto ir techninės priežiūros. Po 3–4 metų, kai studijas baigs dabartiniai abiturientai, šie sektoriai bus vieni pagrindinių talentų ieškotojų Lietuvoje“, – teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

 

„Investuok Lietuvoje“ duomenimis, per ateinančius ketverius metus Lietuvoje reikės daugiau nei 10 tūkst. informacinių technologijų specialistų, iki 900 orlaivių mechanikų ir 3 tūkst. elektronikos inžinerijos specialistų. 

Programos „Kurk Lietuvai“ dalyvių ir užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ iniciatyva „Ateities inžinieriai“ vizitais į bendroves siekta supažindinti moksleivius su šiomis specialybėmis. 

Profesinio orientavimo vizituose dalyvavo 9–12 klasių moksleiviai iš 50 mokyklų ir 32 savivaldybių. Per vieną dieną moksleivių grupės lankydavosi bent dviejose skirtingų sričių įmonėse ir profesinių arba universitetinių studijų pristatymuose.

 Iniciatyvoje „Ateities inžinieriai“ dalyvavo net 17 užsienio ir Lietuvos kapitalo įmonių: KAMS, „FL Technics“, „Kitron“, „Elinta“, „Littelfuse“, „Deeper“, „Intersurgical“, NFQ, „Blaster“ erdvė („TeleSoftas“, „SneakyBox“, „AdeoWeb“), „Barclays“, „Devbridge Group“, „CallCredit“, „Codeacademy.lt“, „Telia“, „Vilnius Tech Park“. 

 Taip pat moksleiviams susijusias mokymo programas pristatė Kauno technologijos universitetas, Kauno technikos profesinio mokymo centras bei Visagino technologijos ir verslo profesinio rengimo centras.

 

„Keturi penktadaliai vizituose į bendroves dalyvavusių moksleivių teigė, kad jiems tai geriausias būdas susipažinti su profesija, tad akivaizdu, kad ši iniciatyva yra veiksminga, aktuali ir viena geriausių profesinio orientavimo srityje pastaruoju metu. 

 Ieškome galimybių perduoti jos organizavimą kitoms institucijoms skirtinguose regionuose ir savivaldybėse, kurios galėtų tęsti šį darbą siekiant parodyti perspektyviausių ateities profesijų patrauklumą“, – teigia „Kurk Lietuvai“ programos vadovė Agila Barzdienė.

 

Šiais metais „Investuok Lietuvoje“ Švietimo ir mokslo ministerijai buvo pateikusi prašymą didinti valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių inžinerijos krypties studijų programoms. 

 Reaguojant į šį prašymą, valstybės finansuojamų vietų skaičius elektros ir elektronikos inžinerijos bei aeronautikos studijoms kolegijose didinamas 150 vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.