Su lietuvių turistais dirbanti turkė pasakojo apie patirtą košmarą

Pusantro šimto keleivių  iš Lietuvos su kūdikiais ant rankų įstrigo Antalijos oro uoste, mat bankrutavus kelionių organizatoriui Lietuvoje vos iš lėktuvo išlipę žmonės sužinojo, kad viešbučiai jų nepriima. Dvi paras netylantis telefonas – taip vieną sudėtingiausių momentų apie darbą su lietuvių turistais prisiminė Lietuvos garbės konsulė Antalijoje Mine Okudur Gul.

Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mine Okudur Gul – Lietuvos garbės konsulė Antalijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 10:08 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 12:16 PM

Į Lietuvą turkių verslininkių delegaciją atlydėjusi konsulė prisimindama įveiktus iššūkius šypsojosi ir pasakojo, kad dirbti su lietuviais patinka, mat tai šilti ir nepamirštantys padėkoti žmonės. 

– Kokia buvo jūsų pirmoji pažintis su Lietuva?

– Esu viena turizmo kompanijos „Akay Travel“ savininkių Antalijoje ir nuo 1993 metų pradėjo dirbti su partneriais Lietuvoje – „Novaturu“. Drąsiai galiu teigti, kad esame vieni pirmųjų Turkijos kelionių organizatorių, užmezgusių ryšius su Lietuva. Būtent ši ilgametė patvari partnerystė lėmė, kad 2003 metais buvau paprašyta tapti Lietuvos garbės konsule Antalijoje. Tai labai garbingos ir man labai svarbios pareigos. 

Lietuvoje lankausi tikrai ne pirmą kartą. Dažniausiai čia atvykstu į turizmo parodas ir tuomet, kai būna garbės konsulų suvažiavimai, kurie vyks kas dvejus ar trejus metus. 

– Ar garbės konsulo pareigos – sunki užduotis?

– Paprastai tai nėra sudėtingas darbas, tačiau jei įvyksta kokia nors nelaimė, pajuntu labai blogai. Pernai atostogų Turkijoje metu žuvo trys lietuviai, tarp jų – šešerių metų berniukas. Labai išgyvenau dėl šios šeimos. Visais kitais atvejais džiaugiuosi galėdama padėti į bėdą patekusiems lietuviams. Kas kartą, kai į mane kreipiasi lietuviai, stengiuosi padaryti viską, ką galiu, kad padėtis pagerėtų.

– Ar galėtumėte prisiminti pačią blogiausią ir pačią geriausią dieną, kai teko išgyventi einant šias pareigas?

– Tikriausiai nustebsite, bet tiek blogiausios, tiek geriausios akimirkos yra tas pats įvykis.  Vos išgirdusi jūsų klausimą, blogiausią dieną prisiminiau iš karto. Tai buvo praėjusių metų rugsėjį, kai bankrutavus turizmo kompanijai Lietuvoje Antalijoje įstrigo 151 turistas. Įsivaizduokite, nei už viešbučius, nei už vežimą kelionių organizatorius nesumokėjo ir tie žmonės tiesiog neturėjo kur dėtis išlipę iš lėktuvo oro uoste.

Jie tiesiog su daiktais sėdėjo ant oro uosto grindų ir beveik kiekvienas tuo metu man skambino. Tuo metu man skambino ir jų artimieji, darbuotojai iš ambasadų Ankaroje ir Lietuvoje. Visi manęs klausė, ką darysime su šiais keleiviais, nes jie neturi pinigų, viešbučių, o kai kurie skrido su kūdikiais, tad dalis žmonių buvo apimti panikos... Mano telefonas kaito nuo skambučių, juk žmonėms reikėjo parūpinti maisto ir vandens. Mano kompanija greita apmokėjo viešbučių rezervacijas ir savo lėšomis organizavo šių žmonių vežimą iš oro uosto. Dvi paras gyvenau tikrų tikriausiame košmare, įsivaizduokite, kad kas kartą, kai į rankas paimate telefoną, pamatote, kad yra daugiau nei 50 praleistų skambučių.

Kai šie turistai grįžo namo, nepatikėsite, aš sulaukiau galybės padėkų už atliktą darbą. Gavau padėką iš Lietuvos ambasados, tad po labai sunkių akimirkų atėjo labai šviesios.

– Su lietuvių turistais dirbate daugiau nei dvidešimtmetį, kaip jie pasikeitė?

– Žinau, kad Lietuvoje Turkija yra pati populiariausia atostogų kryptis, dėl to esame labai laimingi. Anksčiau lietuviai apie Turkiją žinojo mažiau, o dabar situacija pasikeitusi ir mes tuo labai didžiuojamės. Lietuviai yra pozityvūs ir mieli žmonės, tarp abiejų tautų jaučiama simpatija.

– Puikiai žinome, kaip charakterizuojami aikštingi britų ar mėgstantys pašėlusias pramogas rusų turistai. Kaip galėtumėte apibūdinti lietuvius?

– Lietuviai labai europietiškų pažiūrų, palyginti su turistais iš Rusijos. Rusai mėgsta atostogauti Turkijoje, bet noriai renkasi ir Ispaniją ar Italiją, o štai lietuvių žvilgsnis visuomet pirmiausia krypsta į Turkiją.

Net pernai, kai smarkiai krito atvykstančių turistų srautas, lyginant tris Baltijos šalis, turistų iš Lietuvos sumažėjimas buvo mažiausias.

– Lietuvoje lankotės jau daugybę metų, kaip, jūsų nuomone, pasikeitė mūsų šalis?

– Lietuva keičiasi, tiesa, man sunku pastebėti detales, nes kas kartą, kai tik atvykstu, turiu dalyvauti daugybėje susitikimų ir neturiu daug laiko keliauti po šalį. Akivaizdu, kad Lietuva padarė didelį ekonominį ir technologinį šuolį. Anksčiau, kai kam nors pasakydavau, kad esu Lietuvos garbės konsulė, žmogus suraukdavo veidą ir galvodavo, kur ta Lietuva, dabar jūsų šalis puikiai pažįstama.

– Neseniai atostogų Turkijoje kainos dėl išaugusios terorizmo grėsmės buvo pasiekusios žemumas. Kokias jas prognozuojate šį sezoną?

– Taip, praėję metai mums buvo labai prasti. Tai buvo pats blogiausias sezonas per pastaruosius 50 metų. Mes nesulaukėme rusų turistų, krito atvykstamojo turizmo statistika, tad ir kainos mažėjo. Šiemet stebime labai aktyvų turistų srauto augimą, tiesą sakant, jau dabar matome, kad skaičiai gali viršyti ankstesnių sėkmingų metų skaičius, tad labai pigu ilsėtis Turkijoje tikrai nebus.

– Kaip manote, ar terorizmo grėsmė, apie kurią buvo tiek daug kalbama pernai, jau atsitraukė, tai nebeturi įtakos turistų pasirinkimui keliauti į kitus kraštus, bet ne į Turkiją?

– Didžiausią įtaką šiai turistų krizei turėjo incidentas dėl numušto rusų lėktuvo, į mūsų šalį nevyko rusų turistai. Šiandien su terorizmu galite susidurti visur – Londone, Paryžiuje, Briuselyje. Nėra buvę teroro aktų Antalijoje. Jų buvo Stambule ir kituose didmiesčiuose. Mūsų vyriausybė itin rūpinasi saugumu, tam tikrai netaupome turimų išteklių.

– Kaip manote, ko lietuviai Turkijoje dar neatrado?

– Kapadokijos. Tai nuostabi vieta. Tiems, kurie išdrįsta virš slėnio praskristi oro balionu, ši kelionė palieka neišdildomų įspūdžių. Juk pati esu turkė, bet aplankiusi Kapadokiją pajutau, kad daug praradau anksčiau nekeliavusi į šį kraštą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.