Milžiniški kruiziniai laivai uoste nebesutelpa – kai ko trūksta

Klaipėdos uostą kasmet keli kruiziniai laineriai aplenkia vien dėl to, kad jiems paprasčiausiai pritrūksta vietos tokiems milžinams skirtoje krantinėje. Todėl uostas planuoja statyti antrą terminalą.

Planuojama, kad kruiziniai laivai į Klaipėdos uostą šiemet užsuks 64 kartus, o su jais atplauks apie 85 tūkst. turistų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Planuojama, kad kruiziniai laivai į Klaipėdos uostą šiemet užsuks 64 kartus, o su jais atplauks apie 85 tūkst. turistų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Architektai siūlo, kad taip galėtų atrodyti naujasis Kruizinių laivų terminalas, pastatytas dešinėje Danės upės pusėje.<br>„Arches“ vizualizacija
Architektai siūlo, kad taip galėtų atrodyti naujasis Kruizinių laivų terminalas, pastatytas dešinėje Danės upės pusėje.<br>„Arches“ vizualizacija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-06-15 17:22

Svarstoma, kad jau po poros metų naujas terminalas turėtų iškilti Kuršių mariose.

Jam numatyta vieta dešinėje Danės upės pusėje – už senosios Smiltynės perkėlos.

Negali visų priimti

„Kruizinių laivų nuolat daugėja, dar sparčiau auga keleivių skaičius, nes į Klaipėdą atplaukia vis didesnių lainerių. Jiems skirtame terminale vasarą dažnai švartuojasi su vizitu atvykę NATO laivai.

Anksčiau vieną iš tuo pačiu metu atvykusių kruizinių laivų galėdavome nukreipti į Centrinį Klaipėdos terminalą, tačiau šiemet į jį persikels jūrų keltai iš Tarptautinės jūrų perkėlos.

Pastatyti naują daugiau kaip 300 metrų ilgio krantinę būtina, kad kruizinė laivyba uoste ir Lietuvoje išliktų patraukli“, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.

Kruiziniai laivai savo vizitus į uostus derina prie juose vykstančių renginių. Klaipėda vilioja jų keleivius Laivų paradu, Pilies džiazo festivaliu, Jūros švente.

Buvo atvejų, kai tomis dienomis į uostamiestį pageidavo atplaukti trys ar net keturi laivai, tačiau nebuvo galimybių jų visų priimti.

Perkels ir administraciją?

A.Vaitkaus teigimu, pastačius naują pirsą saugiau galėtų švartuotis keltai, plaukiojantys iš Šiaurinio rago į Smiltynę.

Dabar jie turi atlaikyti povandeninių srovių, vadinamojo traukūno, galią. Ją junta ir šalia esančiame baseine stovintys mažieji bei pramoginiai laivai.

Naujoje vietoje, šalia kruizinių laivų krantinės, galėtų iškilti ir naujas Klaipėdos uosto direkcijos administracijos pastatas. Specialistai apskaičiavo, kad rekonstruoti senąjį J.Janonio gatvėje atsieitų 30 proc. brangiau.

Sezonas trunka pusmetį

Tikimasi, kad šįmet Klaipėda sulauks 64 laivų, kuriais atplauks 85 tūkst. žmonių. Čia norėjo užsukti dar du laineriai, tačiau savo reisus jie atšaukė, nes tomis dienomis nebuvo vietos terminale.

Pernai Klaipėdos uoste lankėsi 52 laivai, jais atplaukė 64,5 tūkst. keleivių.

Šiųmetį kruizinių laivų sezoną Klaipėdoje balandžio 24 dieną pradėjo su Bahamų vėliava plaukiojantis 103 metrų ilgio laivas „National Geographic Orion“.

Pagal tradiciją ir šiemet dainomis bei lietuviška muzika krantinėje sutinkamas kiekvienas didesnis kaip 190 metrų ilgio laivas. Tokių šįmet bus daugiau kaip keturiasdešimt.

Šių metų laivybos sezonas bus vienas ilgiausių ir truks beveik šešis mėnesius.

Paskutinis laivas – 203 metrų ilgio „Aida Vita“, plaukiojantis su Italijos vėliava, užsuks įpusėjus rudeniui – spalio 12 dieną.

Vertina palankiai

Vienos didžiausių pasaulyje kruizinių linijų „Royal Caribbean Cruize Line“ atlikta apklausa rodo, kad Klaipėdos uostą turistai vertina palankiai – 8 iš 10 balų.

Turistai išskyrė miesto saugumą ir žmonių draugiškumą, tačiau negailėjo kritikos senamiesčio grindiniams, kuriais ypač sunku važiuoti neįgaliųjų vežimėliais.

Keliautojams pritrūko pramogų miesto centre, nors atplaukus didiesiems laivams Teatro aikštėje visuomet rengiamos mugės, demonstruojami senieji amatai.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro darbuotojų teigimu, uostamiestyje statistinis turistas per dieną išleidžia vidutiniškai šimtą eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.