Šios garsenybės pasaulį nustebino ne tik savo talentais, bet ir išradimais

Aktoriai, dainininkai, rašytojai gali nustebinti ne tik savo talentu ir gebėjimu priklausyti dėmesį scenoje ar ekrane. Pasirodo, ne vienas kino aktorius laisvu nuo filmavimųsi metu užsiima išradimais ir jau esamų daiktų racionalizacija pačiose įvairiausiose srityse. Štai keletas bene pačių ryškiausių pavyzdžių. 

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 11:00 PM

Michaelas Jacksonas

Šis legendinis pop dainininkas be nuopelnų muzikos sferoje buvo garsus daugeliu dalyku. Kad ir tuo, jog augino šimpanzę, vardu Bubbles. 

Tačiau mažai kam žinoma, kad būtent M.Jacksonas sumanė įrenginį, kuris jam, dainuojant hitą „Smooth Criminal“, leido atlikti neįtikėtinus triukus. 

Dainininkas ir jo trupė scenoje palinkdavo 45 laipsnių kampu ir išsilaikydavo ant kojų, kas, atrodytų, visiškai neįmanoma. Atlikti tokį triuką tapo įmanoma po to, kai M.Jacksonas sumanė specialią pakulnę, kuri įsistatydavo į įtvirtinimo mazgą, esantį scenoje. 

Šis sumanymas buvo užpatentuotas 1992 m. ir puikiai funkcionavo, tačiau 1996 m. įrenginys pagedo, ir M.Jacksonas, atlikdamas „Smooth Criminal“, krito scenoje. 

Rogeris Moore'as 

R.Moore'as išgarsėjo Džeimso Bondo vaidmeniu. Tačiau į istoriją aktorius įėjo ir dėl sumanymo, kuris paskatino konditerijos įmonę „Wall's“ imtis ledų serijos „Magnum“, išvaizda ir skoniu primenančios eskimo ledus, gamybos. Pasakojama, kad aktorius viename interviu neva pasakęs, kad jo didelis noras – jog „Wall's“ pagamintų šokoladinius ledus ant pagaliuko. 

Yra pasakojimų, teigiančių, jog aktorius iš tiesų kažkada norėjo, kad Anglijoje būtų gaminami šokoladiniai ledai ant pagaliuko. R.Moore'o pageidavimas buvo išgirstas: ledų gamintojai jam neva atsiuntė pagal jo norą pagamintų ledų, o po daugelio metų, 1989 m., paleido seriją „Magnum“. 

Pati „Wall's“ R.Moore'o autorystę neigia, tikindama, kad ši istorija, nors ir įdomi, tačiau kažkieno išgalvota. 

Šiandien ši ledų ant pagaliuko rūšis – vienas iš labiausiai perkamų ledų prekės ženklų pasaulyje. 

Harry Connickas jaunesnysis

Harry – garsus dainininkas, televizijos laidų vedėjas, kartais pasirodantis ir aktoriaus amplua. Be viso to jis užpatentavo išradimą, kuris labai praverčia muzikantams. 

Gastroliuodamas 1990-aisiais šis sentimentalių baladžių atlikėjas taip suirzo, kai vėjas nuo piupitro nupūtė natas, kad sukonstravo įrenginį, partitūrą projektuojantį ekrane. Ši idėja turėjo nenumatytų pasekmių, mat prietaisas leido greitai redaguoti partitūrą ir ją akimirksniu išsiųsti visiems orkestro nariams. 

Jamie Lee Curtis 

Ši 58-erių Holivudo žvaigždė geriausiai žinoma dėl pagrindinio vaidmens filme „Žuvelė, vardu Vanda“. Tačiau Jamie Lee Curtis turi jai priklausantį sauskelnių, su vandens nepraleidžiančiu dėklu pašluostėms, patentą.

“Šis vystyklas vadinasi „Dipe 'N Wipe”, - pasakojo aktorė amerikiečių radijo stotyje. - Jis leidžia nesiblaškant atlikti visas reikiamas higienos procedūras per kelias minutes“.

Howardas Hughesas 

H.Hughesas – amerikiečių milijardierius, pilotas, kino prodiuseris ir filantropas iš savo tėvo paveldėjo didžiulius turtus. Jo tėvas Howardas Robardas Hughesas išrado savaime pasigalandantį grąžtą naftos gręžiniams.
 
Tačiau ir prodiuseris yra šį tą sukūręs. Jis aktorei Jane Russell, vaidinusiai 1943 m. vesterne, pasiuvo liemenėlę, pabrėžusią aktorės krūtinę. Deja, aktorei toks rūbas neįtiko: jai liemenėlė pasirodė esanti nepatogi. Vis dėlto H.Hugheso sumanymas buvo vienas pirmųjų šiandien dėvimos liemenėlės su pakietinimu prototipų. 

Hedy Lamarr 

Ši kino žvaigždė, gimusi 1914 m. Vienoje, ne sykį pasirodė Holivudo filmuose praėjusio amžiaus ketvirtajame ir penktajame dešimtmečiuose. Aktorė spėjo pagarsėti dar iki karjeros Holivude, kai sukėlė skandalą, nusifilmavusi nuoga austrų filme „Ekstazė“. 

Tačiau 1942 m. ji tapo žinoma ir dėl to, kad išrado jūrų torpedų valdymo radijo bangomis sistemą, kuri neleido slopinti signalų dėl kintančio bangų dažnio, iki šiol naudojamų mobiliuosiuose telefonuose ir ne tik. Technologija buvo labai paprasta, tačiau tai leido laimėti karą ir buvo pasitelkta kuriant Wi-Fi ir telefonų technologijų pagrindus. 

Zeppo Marxas

Jaunėlis iš garsiųjų brolių Marxų buvo gožiamas vyresniųjų šlovės. Tačiau galiausiai likimas pasisuko taip, jog Zeppo pasiekė kur kas daugiau nei kiti jo broliai. 

Jis sukonstravo pirmąjį rankinį laikrodį, galėjusį pamatuoti pulsą ir pasiųsti signalą apie pavojų, kylantį, kai širdies ritmas netinkamas.

Zeppo Marxas taip pat įkūrė įmonę „Marman Products”, gaminusią įrangą kariniams lėktuvams. Be kita ko, „Marman Products” pagamino specialius gnybtus, kuriais buvo pritvirtinta atominė bomba, 1945 m. rugpjūčio 9-ąją sunaikinusi Japonijos miestą Nagasakį. 

Julie Newmar 

Dabar 83-ejų amerikiečių aktorė ir dainininkė J.Newmar savo šlovės valandos sulaukė po to, kai praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje filmuose apie Betmeną suvaidino Moterį-katę. 

Savo tinklapyje ji išdidžiai save vadina vienuoliktos kartos amerikiete ir anglų kolonistų, atvykusių į JAV laivu „Mayflower“, palikuone. Tačiau čia nėra jokios žinios apie tai, jog ši moteris aštuntajame dešimtmetyje užpatentavo pėdkelnes, pardavinėtas su prekės ženklu „Nudemar”. Jos tinkamai pabrėždavo moters figūros privalumus. Interviu, kurį J.Newmar davė 1977 m. žurnalui „People“, aktorė ir dainininkė aiškino: „Mūvint šias pėdkelnes jūsų užpakalis atrodo kaip obuoliukas, o ne kaip sumuštinis su dešra“. 

Be to, J.Newmar priklauso liemenėlės su paslėptomis petnešėlėmis patentas

Neilas Youngas

Dainų kūrėjas ir atlikėjas N.Youngas pastaruoju metu, rodos, dažniau žaidžia su traukiniais nei groja rokenrolą. 

Dideliam tokių žaislų mylėtojui N.Youngui netgi priklauso dalis kompanijos „Lionel“, gaminančios traukinių modelius. Per ją muzikanto sumanyti žaislinių traukinių patobulinimai pasiekė rinką. 

Vienas žymiausių – nuotolinė kontrolės sistema, kurią N.Youngas sumanė norėdamas savo cerebriniu paralyžiumi sergančiam sūnui padėti pajusti smagumą valdant traukinius. 

Robertas Heinleinas 

Mokslinės fantastikos ikona prisidėjo prie tokių žemiškų dalykų kaip vandens lova atsiradimas.

Daug laiko praleidęs nepatogiose ligoninių lovose, rašytojas detaliai aprašė vandens lovą. Nuo to laiko šis sumanymas pasitaikydavo ne vienoje jo istorijoje. Kai galiausiai atsirado gudruolis, panoręs vandens lovą užpatentuoti, jam buvo atsakyta, mat būtent R.Heinleinas laikytas šio baldo išradėju, nors niekuomet oficialiuose dokumentuose tai nebuvo užfiksuota. 

Parengta pagal užsienio spaudą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.