Jungtinės Karalystės ūkininkai sunerimę – nėra kam nuiminėti derliaus

Dauguma augintojų dėl to kaltina silpną svarą, nusmukdžiusį jų samdomų darbininkų uždirbamas pajamas, kaip ir netikrumą dėl „Brexit“, rodo BBC atlikta apklausa. 

 Apie 80 000 sezoninių darbininkų per metus renka ir apdoroja britų vaisius bei daržoves.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Apie 80 000 sezoninių darbininkų per metus renka ir apdoroja britų vaisius bei daržoves.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2017, 11:57 AM, atnaujinta Jun 22, 2017, 12:42 PM

Dauguma augintojų dėl to kaltina silpną svarą, nusmukdžiusį jų samdomų darbininkų uždirbamas pajamas, kaip ir netikrumą dėl „Brexit“, rodo BBC atlikta apklausa. 

Apie 80 000 sezoninių darbininkų per metus renka ir apdoroja britų vaisius bei daržoves. Dauguma jų yra atvykę iš Europos Sąjungos, daugiausia iš Rumunijos bei Bulgarijos. 

Kas penktas vaisių bei daržovių augintojas teigia, kad jau dabar turi mažiau užaugintos produkcijos rinkėjų, nei jiems reikia. 

„British Summer Fruits“ organizacija, atstovaujanti minkštųjų vaisių augintojams, teigia, kad darbo jėgos trūkumas šiuo metu yra didžiausias nuo 2004 metų. Sezoninių darbininkų samda dabar kelia netgi dar didesnių sunkumų nei iki referendumo dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Tačiau pramonės atstovai mano, kad „Brexit“ padėtį tik dar labiau blogina, ir jeigu galimybės pasamdyti darbininkus už JK ribų išseks, vidaus rinkoje užaugintai vaisių bei uogų produkcijai iškils rimta grėsmė. 

Gegužės 16-birželio 5 dienomis buvo atlikta apklausa, kurioje dalyvavo trys ketvirtadaliai „British Leafy Salad Association“ ir „British Summer Fruits“ organizacijų narių. Vienas iš jiems pateiktų klausimų buvo: ar jie turės pakankamai sezoninių darbininkų prasidedant pagrindiniam vaisių bei daržovių rinkimo sezonui. 32 proc. respondentų atsakė, kad nėra dėl to tikri; 18 proc. pareiškė, kad jie turi jų kiek mažiau nei būtina; daugiau nei 3 proc. apklaustų augintojų tvirtino, kad jų turi daug mažiau nei būtina; 42 proc. respondentų sakė, kad sezoninių darbininkų jiems turėtų užtekti; ir tik 1 proc. atsakė, kad jų turi daugiau nei pakankamai. 

78 proc. respondentų pareiškė, kad pasamdyti sezoninius darbininkus šiais metais daug sunkiau nei praėjusiais metais, 20 proc. atsakė, kad šįmet sezoninės darbo jėgos samda kelia rimčiausių sunkumų per daugelį metų. 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.