Palanga šokiruoja naujienomis – padavėjai turės privalomą egzaminą

Palangoje – akivaizdu, pokyčių metas. Miesto meras Šarūnas Vaitkus užsimojo įrodyti, kad didžiausias Lietuvos kurortas gali būti kokybiškas, aktyvaus laisvalaikio ir šeimyninio poilsio miestas. Toks miesto kuriamas įvaizdis susilaukė aktyvaus verslo palaikymo. Kurorte atsirado verslininkų, kurie nusprendė įvesti privalomus kvalifikacinius egzaminus padavėjams. Įdomu tai, kad išlaikyti tokį egzaminą galėtų – tikrai ne kiekvienas.

Atsirado verslininkų, kurie nusprendė įvesti privalomus kvalifikacinius egzaminus padavėjams. Įdomu tai, kad išlaikyti tokį egzaminą galėtų – tikrai ne kiekvienas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atsirado verslininkų, kurie nusprendė įvesti privalomus kvalifikacinius egzaminus padavėjams. Įdomu tai, kad išlaikyti tokį egzaminą galėtų – tikrai ne kiekvienas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 4:41 PM

Palangos centre nuo praėjusių metų veikiantis vilniečių įkurtas restoranas „4“ kaip ir kiti pajūrio verslininkai pastaruosius kelis mėnesius aktyviai ruošiasi vasaros sezonui ir nuolat vykdo personalo atranką.

Kaip ir kasmet, didžiausio žmonių antplūdžio tikimąsi iškart po Joninių.

Iššūkiai kasmet tokie pat – dauguma jaunų žmonių vasaros metu vyksta į užsienį, o samdyti personalą ilgesniam laikui nėra galimybės, nes kurortas nors ir sparčiai auga, bet vis dar turi sezoniškumo problemą.

Darbuotojų poreikis išauga 5 kartus

„Vasaros sezono metu darbuotojų skaičius išauga mažiausiai 5 kartus. Žiemos metu dirbame 4-iese, atėjus sezonui mums reikalinga 20-ies žmonių komanda: 8 žmonės virtuvėje, 4 barmenai, 8 padavėjai. Kadangi esame prabangaus segmento restoranas, atitinkamai ir personalas turi atitikti prekiniam ženklui keliamus standartus. Tačiau praktika tokia – didžiuliai emigracijos srautai įtakoja stiprų kvalifikuotų žmonių trūkumą“, – pasakoja restorano vadovė Vesta Šližienė. 

Todėl šiemet buvo pasirinkta kiek kitokia strategija. Nuspręsta darbinti motyvuotus žmones, kurie gali neturėti darbinės patirties, bet turėti daug entuziazmo bei, pavyzdžiui, noro profesionaliai susipažinti su maisto kultūra.

Pasak restorano „4“ vadovės V. Šližienės, rasti darbuotoją, kuris ne tik norėtų užsidirbti, bet norėtų tobulėti kaip asmenybė, būtų imlus naujai informacijai, domėtųsi gastronomijos pasauliu, turėtų etiketo pagrindus, nebijotų iššūkių, yra be galo sudėtinga.

„Todėl ieškoma nebūtinai turinčių patirties aptarnavimo srityje, vietoje to daugiau laiko skiriame apmokymams“, – apie darbuotojų atrankos tvarką pasakoja V. Šližienė.

Kandidatai laiko gastronomijos egzaminą

Darbuotojų atranka vyksta taip: išanalizuojami pirminiai žmogaus asmeniniai duomenys,  tuomet pateikiama informacija, kurią privalo žinoti kvalifikuotas padavėjas. Praėjus kelioms dienoms kandidatas atvyksta laikyti kvalifikacinio egzamino.

Pasak verslininkų, tokia praktika visų pirma naudinga – nes per labai trumpą laiką parodo ar žmogus motyvuotas, kiek jam įdomu bus dirbti. Bei taip optimizuojamas didelis srautas personalo, kuris į darbą Palangoje žiūri kaip į galimybę triukšmingai praleisti vasarą.

Rekomenduos Vilniaus restoranams

Restoranas tikisi, kad praktika pasiteisins ir bus naudinga ir kitiems pajūrio restoranams. Taip bus atrinktas labiausiai motyvuotas dirbti personalas, taip pat ir vartotojai turės geresnę aptarnavimo kokybę, o kartu ir miestas bus matomas kaip keliantis aukštus reikalavimus maisto kultūrai Lietuvos pajūryje.

„Kol Palanga išspręs sezoniškumo iššūkius, apmokytus žmones ne sezono metu siųsime į Vilniaus ir kitų didžiųjų miestų restoranus. Tikimės, kad galėsime bendradarbiauti ir rotuoti žmones, nes Vilniuje vasaros metu miestas ištuštėja ir dalis restoranų turi gerokai mažesnį apkrovimą. Taip planuojame turėti geriausius specialistus neieškodami kasmet naujų žmonių, o išaugindami paprastus jaunus žmones, kurie atsakingai ir rimtai žiūri į darbą“, - apie naują darbuotojų atrankos tvarką pajūryje pasakoja V. Šližienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.