Nafta brangsta, kainų augimą riboja pasiūlos perteklius

 Naftos kaina antradienį rytinėje prekyboje augo, bet susirūpinimas dėl išliekančio žaliavos pasiūlos pertekliaus ribojo tolesnį rinkos kilimą, praneša „Reuters“.

Vilkyčiai,naujos seniūnijos steigimas,Vėjo jėgainės,nafta<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilkyčiai,naujos seniūnijos steigimas,Vėjo jėgainės,nafta<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 12:11 PM

Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina 9.33 val. Lietuvos laiku pakilo 0,48 proc., iki 46,05 dolerio už barelį, palyginti su ankstesne sesija.

JAV „West Texas Intermediate“ naftos rūšies ateities sandorių kaina padidėjo 0,44 proc., iki 43,57 dolerio už barelį.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir kelios karteliui nepriklausančios šalys gegužės pabaigoje pratęsė susitarimą dėl gavybos sumažinimo 1,8 mln. barelių per parą dar devyniems mėnesiams, iki 2018 m. pirmojo ketvirčio pabaigos.

Tarp kitų veiksnių, ribojančių rinkos augimą, – auganti naftos gavyba šalyse, nepasirašiusiose pasaulinio pakto, tokiose kaip Nigerija ir Libija.

Iranas, kuris pagal susitarimą gali nežymiai padidinti savo gavybą siekdamas susigrąžinti prarastą rinkos dalį, pranešė, kad naftos gavyba šalyje jau peržengė 3,8 mln. barelių per parą ribą ir iki kovo gali pasiekti 4 milijonus barelių per parą.

Skalūninė gavyba JAV išaugo beveik 10 proc., lyginant su praėjusiais metais, o aktyvių gręžimo platformų skaičius ten pasekė aukščiausią lygį per daugiau nei trejus metus.

Be to, sulėtėję paklausos augimo tempai pagrindinėse Azijos šalyse-naftos importuotojose tik didina abejones dėl greito rinkos atsigavimo.

Kuro perteklius Kinijoje, pinigų reformos Indijoje padariniai, taip pat Japonijos gyventojų senėjimas bei retėjimas stabdo naftos paklausos augimą trijose didžiausiose pasaulyje žaliavos vartotojose. 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.