Vaikų stovyklos ir jų kainos: net neįtartum, kad tokių yra

Praleisti vasaros savaitę gamtoje, susirasti naujų draugų ir papramogauti ko gero neatsisakytų nei vienas vaikas. Vasaros stovyklų pasirinkimas Lietuvoje didžiulis – siūloma nuo pačių paprasčiausių, iki itin specifinių programų vaikams. 

 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Stovyklose vaikams siūlomos įvairiausios pramogos<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 4:52 PM, atnaujinta Jul 19, 2017, 4:53 PM

Karinės bei skautų stovyklos, verslumo ugdymas, kūrybinės ir sporto veiklos, vyriškumo ar sveikos gyvensenos mokymai, ekstremalus laisvalaikis – tik spėk rinktis iš siūlomų stovyklų vaikams. 

Kainos auga

Skiriasi ne tik stovyklų pobūdis, bet ir jų kaina. Už 17-20 eurų galimą vaiką palikti dienos stovykloje, kiek daugiau atsieina ilgesnis stovyklavimas. 

Savaitės stovyklų kainos prasideda nuo 100 eurų, bet gali siekti ir 450 eurų. Aktyvaus poilsio stovykloje  „Trako“ savaitę vaikas gali praleisti už 105 eurus, sporto stovyklą „Tarzanas“ aplankyti už 140 eurų, savaitė sukarintoje-patriotinėje stovykloje „Mes būsime kariai!“ kainuoja 180 eurų, nardymo stovykloje „Burbulas“ - 450 eurų...

„Balsių stovyklos“, vaikus priimančios jau 15 metų, savininkas Aloyzas Jarošaitis pasakojo, kad poilsio kainos auga. 

„Kadangi viskas brangsta, mes kasmet stovyklos kainą pakeliame apie dešimt eurų“, - sakė jis. Apsilankymas „Balsių stovykloje“ šią vasarą kainuoja 135-195 eurus. 

Yra stovyklų, kurių kainos nekyla, tačiau jų vadovai pripažįsta, kad augančias išlaidas tuomet padengia patys. „Mūsų kaina fiksuota, nes dalyvaujame projektuose ir esame įsipareigoję nekeisti kainos, taigi atiduodam savo sąskaita“, - pasakojo stovyklą organizuojančios įmonės „Frageta“ direktorė Asta Reingardienė.

Stovyklautojų netrūksta

Ir nors kainos auga, norinčių stovyklas aplankyti netrūksta. Balsių stovykloje kiekvieną vasarą apsilanko 3 tūkstančiai vaikų – visos pamainos būna užpildytos. 

„Merkurijaus“ stovyklos lankytojų skaičius kasmet siekia apie 400. „ Paklausa tikrai didelė, daug norinčių negalime priimti. Kitąmet pradėsime plėstis“, - pasakojo A.Reinardienė. 

Nemaža dalis vaikų yra „etatiniai“ stovyklų lankytojai – mėgiamą stovyklą lanko kasmet. 

„Tėvams kaina nelabai rūpi, nors, aišku, pasižiūri į ją. Svarbu, kad būtų tvarkinga stovykla, šiuolaikiška, atitinkanti jaunimo poreikius, nebūtų užsilikę to sovietinio kvapo, kuris būdavo prieš 30 metų“, - sakė A.Jarošaitis. 

Moko vyriškumo 

„Merkurijaus“ ir „Balsių“ stovyklos – tradicinės, siūlančios daugybę veiklų ir leidžiančioms vaikams pasirinkti tas, kurios jiems labiausiai patinka. Lietuvoje atsiranda ir vis daugiau specializuotų stovyklų.

„Visos mūsų stovyklos yra patyriminės. Mes ne simuliuojame gyvenimo, o duodame jį patirti. Šiuolaikinėje visuomenėje, kai vaikai pasaulį patiria pro kompiuterio ekraną, tai jau tampa reikiamybe – parodyti, kaip reikia bendrauti, pažinti gamtą, dirbti paprastus darbus“, - pasakojo nuo 2011 metų  „Whanasu“ stovyklas organizuojanti Jurga. 

„Whanasu“ rengia įvairias stovyklas vaikams ir jaunimui. Tarkime, stovyklą tik vaikinams - „Vyrų kalvė“. 

„Čia vyrai mokomi būti vyrais. Kalbama apie tai, kokia iš viso yra vyro atsakomybė, ką reiškia būti vyru šeimoje, klasėje“, - pasakojo Jurga. 

Ji džiaugėsi, kad stovykla sulaukia populiarumo – į ją jau atvažiuoja ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, suaugę žmonės. Į stovyklą priimami vaikinai nuo 9 iki 99 metų. 

Jurgos teigimu, dirbti su skirtingo amžiaus žmonėmis dar paprasčiau: „Grožis tame ir yra, kad kiekvienas vyras turi ko pamokyti kitus vyrus. Kartais 11 metų berniukas gali nušluostyti nosį 40 metų vyrui savo valios tvirtumu ar užsispyrimu. Tad mokytis kartu dar geriau“.

Padeda sulieknėti

„Mes padedame šeimoms, kurios turi netaisyklingą gyvenimo būdą, kuris priveda prie antsvorio, padedame formuoti naujus sveikesnio gyvenimo įgūdžius“, - pasakojo vaikų ir paauglių svorio korekcijos specialistas Artiomas Šabajevas, organizuojantis stovyklą „Camp Teenshapers“. 

Į šią stovyklą kviečiami 12-23 metų jaunuoliai, turintys svorio problemų. Amžiaus skirtumas čia taip pat nejaučiamas. „Turim bendrą jungiamąja grandį, bendras problemas ir bendrą tikslą, kuris visus ir jungia, nepriklausomai nuo amžiaus“, - sakė A.Šabajevas. 

10 dienų stovykla kainuoja 490 eurų, bet ji išsiskiria tuo, kad čia stovyklavimas – tik pradžia. 

„Stovykla yra tik pirmas žingsnis visos programos. Stovykloje vaikai mokomi be tėvų, mokome juos pažinti maistą, porcijas, skaityti etiketes, suprasti, kad badavimas neduoda jokių rezultatų. Aiškiname apie sveiką mitybą ir sveiką judėjimą bei psichologinį nusiteikimą. Su vaikais dirba dietologai, sporto instruktoriai, psichologai“, - dėstė A.Šabajevas. 

Stovyklai pasibaigus, vaikai toliau dalyvauja nuotoliniuose mokymuose – gauna įvairias užduotis, bando išmoktas žinias pritaikyti šeimoje, fiksuoja savo mitybą bei judėjimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.