Vilniuje sparčiai tuštėja viešbučiai – svečius nuvilioja Kaunas

Nuo liepos 14 dienos rekonstrukcijai užsidaręs Vilniaus oro uostas mėnesiui persikėlė į Kauną ir, panašu, kad su savimi nusinešė ne tik skrydžius bei atvykstančius turistus ir verslininkus, o ir nemažai pelno atnešančius viešbučių klientus. 

Laikinai šalies skrydžių sostine tapęs Kaunas susišlavė ne tik skrydžius, bet ir pelno atnešančius viešbučių klientus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Laikinai šalies skrydžių sostine tapęs Kaunas susišlavė ne tik skrydžius, bet ir pelno atnešančius viešbučių klientus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno oro uostas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2017-07-19 10:04

Kol vilniečiai skaičiuoja mažesnį nei įprastai viešbučių užimtumą, kauniečiai tyliai trindami rankomis bando sutalpinti visus nakvynės norinčius klientus. 

Anuliuoja užsakymus

Vilniuje įsikūrusio „Holiday Inn“ viešbučio komunikacijos vadovė Renata Kijevič pasakojo, kad šiuo metu viešbutis išgyvena ne pačius geriausius laikus, mat nors svečių jame šiuo metu ilsisi nemažai, jų skaičius gerokai skiriasi nuo pernai metų. 

„Šiuo metu mes turime svečių ir jų yra  nemažai, tačiau jei lygintume su 2016 metais, šiuo metu užimtumas yra maždaug 25 proc. mažesnis“, – tikino R.Kijevič. 

Anot jos, prastesni užimtumo rezultatai yra tiesiogiai susiję su Vilniaus oro uosto rekonstrukcija ir to dažnai nevengia nutylėti ir patys klientai:

„Mažiau turistinių grupių, mažiau pavienių svečių ir verslininkų, ir tai yra susiję su oro uosto remontu. Tokį atsakymą dažnai girdime iš savo partnerių, kai jie atšaukia grupių ar pavienių asmenų užsakymus“, – sakė R.Kijevič.  

Kaltina informacijos sklaidą

Panašios nuomonės buvo ir viešbučio „Ramada Vilnius“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Karolis Pauliukaitis, kurio teigimu, viešbučio užimtumas sumažėjo net iki trijų kartų. 

„Kaip ir buvo prognozuota, srautai sumažėjo dvigubai, o kai kuriomis dienomis net trigubai. Antra žiema atėjo. Mes gyvename sezonais – vasaros ir žiemos, tai žiemą vienintelis išsigelbėjimas yra žiemos šventės, įmonių vakarėliai ir panašiai, o kai ateina sausis ir vasaris – situacija pablogėja. O dabar, liepą, mūsų užimtumas tarsi žiemą, nesiekia net 30 proc., kada tokiu periodu visada būdavo apie 70 proc. Galite įsivaizuoti, ką tai reiškia mūsų verslui“, – apie susidariusią situaciją kalbėjo K.Pauliukaitis, 

Kalbant apie Vilniaus oro uosto uždarymą, jo nuomone, viską buvo galima padaryti profesionaliau. 

„Kai šis planas buvo vystytas ilgą laiką ir visi klausimai jau turėjo būti aiškūs, kaltinčiau ne faktą, kad oro uostas buvo uždarytas, bet veiksmus, kurie buvo padaryti šalia to, pavyzdžiui, kaip apie uždarymą informavo pačios oro linijų bendrovės, tarkime „Lot“ ar „Finnair“, iš kurių mes dažniausiai sulaukdavome svečių. 

Ogi neinformavo niekaip. Pats dariau tyrimą ir ieškojau skrydžių į Vilnių, bet tuo metu tiesiog būdavo išmesta lentelė, kad skrydžiai nevykdomi ar negalimi. Žmogus pats nesužinos, kad yra dar ir Kauno oro uostas“, – sakė K.Pauliukaitis

Kaune apsistojančiųjų daugėja

Kaune įsikūrusių svečių namų „Laurita“ administratorė Eglė Pranculienė patvirtino, kad pastarąjį laiką jaučiamas itin padidėjęs klientų skaičius. 

„Šiuo metu svečių yra padaugėję, bet žinot, pas mus vasarą visada būdavo jų nemažai, nors oro uosto uždarymas pasijuto tikrai. Turime tokių svečių, kurie pernakvoja naktį ir važiuoja į oro uostą“, – pasakojo administratorė.

Jos teigimu, šiuo metu viešbutis intensyviai rezervuoja kambarius visiems planuojantiems atvykti.

„Dabar turime nemažai rezervacijų, dažniausiai klientai užsisako liukso kambarius“, – teigė E. Pranculienė, tikindama, kad dviems žmonėms liukso klasės kambarys nakčiai kainuoja 28 eurus. 

Didesnį viešbučio užimtumą pajuto ir dar vieno Kauno viešbučio „Monte Pacis“ darbuotojai. Administratorė Ugnė pasakojo, kad svečių apsistoti atvyksta nemažai, tačiau kiek tai susiję su Vilniaus oro uosto uždarymu, pasakyti negalėjo. 

„Srautas viešbutyje yra didesnis, tačiau kiek tam įtakos turi Vilniaus oro uosto uždarymas – pasakyti sunku. Lyginant su praėjusia vasara, šiemet užimtumas tikrai didesnis. Esame girdėję, kad svečiai kalbėjo, jog apsistojo, nes vyks į oro uostą, tačiau tiksliai pasakyti kiek tokių sunku“, – teigė Ugnė, pridurdama, kad šiuo metu viešbutis turi itin daug rezervacijų. 

Įtakos nepadarė?

Įmonės „Liuks“ vadovas, kuris valdo du didžiausio pasaulinio „Best Western“ tinklo viešbučius Lietuvoje, „Best Western Santaka“ Kaune ir „Best Western Vilnius“ sostinėje bei keturis – naujo, įmonei priklausančio prekės ženklo – „Best Baltic Hotels“ – viešbučius, Zigmantas Dargevičius teigė, kad kol kas Kauno viešbučiuose pastebimas didesnis užimtumas, tačiau nedrįso teigti, kad tai kažkaip susiję su Vilniaus oro uosto uždarymu. 

„Liepos mėnesį viename Kauno viešbutyje užimtumas yra pagerėjęs 7 proc., o kitame – apie 10 proc. Tiesa, to su oro uosto uždarymu to nesiečiau, čia visiškai skirtingi dalykai. Matysime, kaip viskas bus, kol kas komentuoti negaliu“, – sakė Z.Dargevičius. 

Kalbant apie Vilniaus mieste esančius viešbučius, anot verslininko, jų užimtumas dabar yra kiek mažesnis nei buvo pernai. 

„Manau, kad tai ne Vilniaus oro uosto uždarymo pasekmė, nes grupės vis tiek atvažiuoja į Vilnių, jo neaplenkia. Juk čia tik 100 kilometrų ir visas susisiekimas yra išspręstas klausimas, tikrai nereikia panikuoti“, – apie sumažėjusį svečių skaičių Vilniaus viešbučiuose kalbėjo Z.Dargevičius. 

Pasak  jo, įprastai liepos mėnuo viešbučių versle būna prastesnis nei kiti vasaros mėnesiai. 

„Geras būna birželis, dar geresnis – rugsėjis, nes tada dar yra turizmas, o jau ir verslas prasideda, atvyksta verslininkai“, – tikino viešbučių valdytojas.

Vilniaus oro uosto orlaivių kilimo ir tūpimo tako rekonstrukcija vyks iki rugpjūčio 17 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.