Didžiausias australų pieno kooperatyvas patyrė krizę

Didžiausias Australijos ūkininkams priklausantis pieno kooperatyvas "Murray Goulburn" (MG), siekdamas išbristi iš finansinės krizės, priverstas uždaryti tris stambius pieno perdirbimo centrus ir atleisti šimtus darbuotojų. 

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2017, 1:44 PM


„Business Insider" teigimu, dabar jau iš pareigų atleisti kooperatyvui vadovavę vadybininkai pernai ūkininkams teikė pernelyg optimistinius skaičius dėl prognozuojamų išmokų už pieno produkciją, kurių pieno tiekėjai galėjo tikėtis iki pat sezono pabaigos.  


Sezono pradžioje, nuo 2015 m. birželio iki 2016 m. balandžio, MG kooperatyvas paskelbė prognozuojamas aukštas vidutines kainas už produkciją, kurią kooperatyvas žadėjo išmokėti. Tačiau sezono pabaigoje netikėtai prognozę pakoregavo ūkininkų nenaudai ir paskelbė mokėsiąs net 22 proc. mažesnes išmokas už pieną, nei kad skelbė anksčiau. 


MG kooperatyvui pieną tiekiantiems ūkiams netikėta žinia sukėlė šoką - vos per dieną šimtai sėkmingų ūkių tapo skolininkais, neišgalinčiais vykdyti finansinių įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė remdamiesi optimistinėmis kooperatyvo prognozėmis.


Australijos konkurencijos ir vartotojų komisija pradėjo tyrimą, siekiant nustatyti, ar kooperatyvo vadovybė sąmoningai klaidino ūkininkus, teikdama jiems dirbtinai išpūstas prognozes.


MG kooperatyvas paskelbė pernykščio sezono metu patyręs 22 mln. eurų nuostolio, kai prieš metus uždirbo 6,9 mln. eurų pelno.


Siekdama susigrąžinti reputaciją ir pasitikėjimą, naujoji MG vadovybė paskelbė apie 282 mln. eurų nurašymus, susijusius su vienkartinėmis išlaidomis ir galimomis skolomis finansuojant pieno išmokas ūkiams. 


Griežtomis veiklos optimizavimo ir verslo restruktūrizavimo priemonėmis taip pat tikimasi pagerinti finansinius rodiklius -  uždarydamas tris pieno perdirbimo gamyklas ir atleidęs 360 darbuotojų, kooperatyvas MG tikisi sutaupyti iki 25 mln. eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.