„Būsto“ trūkumą Sidnėjaus gyventojai jaučia ir iškeliaudami amžinojo poilsio

Didžiausių pietų pusrutulyje Rookwoodo kapinių plotas – 280 ha. Čia ilsisi daugiau kaip milijonas įvairių tautų bei religijų atstovų. Kai kurios jų draudžia mirusiųjų kremavimą ir laidojimą tame pačiame kape, kol visiškai nesuiro pirmieji palaikai, todėl imtasi tam tikrų priemonių. Praneša LRT RADIJAS, apžvelgdamas Australijos verslo naujienas.

 Atokesnėje kapinių vietoje palaidota 120 kiaulių. Jų kapavietės apdorotos įvairiais chemikalais ir stebima, kurie preparatai greičiausiai pavers jas į dulkes.<br> 123rf.com nuotr.
 Atokesnėje kapinių vietoje palaidota 120 kiaulių. Jų kapavietės apdorotos įvairiais chemikalais ir stebima, kurie preparatai greičiausiai pavers jas į dulkes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rita Baltušytė, LRT Rradijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Aug 5, 2017, 7:02 PM

Atokesnėje kapinių vietoje palaidota 120 kiaulių. Jų kapavietės apdorotos įvairiais chemikalais ir stebima, kurie preparatai greičiausiai pavers jas į dulkes.

Rookwoodo kapinių eksperimentas, aktualiausias žydų ir musulmonų tikėjimo išpažinėjams, jų prieštaravimų nesulaukė. Kiaulė anatomiškai yra artimiausias žmogui gyvūnas pasaulyje. 

Ypač brangsta elektra ir dujos

Didžiausią galvos skausmą Australijos verslo ir kitiems visuomenės sluoksniams šiuo metu kelia nelyginant raketos į dangų šaunančios elektros energijos ir dujų kainos.

Trys didžiausi elektros tiekėjai mokestį už savo paslaugas nuo liepos pradžios padidino 20 proc. Vidutiniam jų klientui  kai kuriose valstijose už elektrą teks mokėti 600 dolerių per metus.

Elektros energijos tiekimo bendrovės dėl to kaltina valdžios vykdomą akmens anglimi kūrenamų elektrinių tinklo naikinimo politiką ir aukštas gamtinių dujų kainas.

Dujų kainos ypač pakilo Kvynslando valstijoje pradėjus veikti suskystintųjų dujų įmonėms, kurios visas rytinėje šalies dalyje išgaunamas gamtines dujas siunčia į užsienį.

Australijos vyriausybės planuose iki 2020 m. daugiau kaip 23 proc. šaliai reikalingos energijos išgauti iš atsinaujinančių vėjo ir saulės šaltinių.

Gatvėje neretai atsiduria ir dirbantys žmonės

Sunkiai besiverčiantiems elektros energijos ir gamtinių dujų vartotojams valdžia teikia šiokias tokias lengvatas, o gyvenamųjų namų savininkai skatinami įsirengti saulės energijos generatorius ant stogo.

Deja, tomis lengvatomis negali pasinaudoti daugiau kaip 300 tūkst. žaliojo žemyno gyventojų, neturinčių pastogės. Nesuvaldomai kylant ir būsto kainoms, net ir dirbantys žmonės neretai atsiduria gatvėje.

Daugiau kaip 50 benamių šiuo metu yra įsikūrę tvarkingame palapinių miestelyje Sidnėjaus širdimi vadinamoje „Martin Place“ gatvėje prieš Rezervų banką.

Čia veikia valgykla, veltui dalijami karšti pusryčiai ir vakarienė, visą parą galima gauti kavos ir arbatos. Per pietus palapinių gyventojams kompaniją palaiko dar maždaug tūkstantis asmenų.

Palapinės nėra benamių nuosavybė. Valdžios pastangos jas pašalinti iš prestižinės Sidnėjaus vietos kol kas bevaisės. 320 tūkst. australų šiuo metu gyvena socialiniuose būstuose. Dar 200 tūkst. laukia eilėje jį gauti.

Sidnėjaus infrastruktūros darbams – daugiau kaip 73 mlrd. dolerių

Palapinių miestelis „Martin Place“ labiausiai akis bado Naujojo Pietų Velso premjerei Gladys Berejiklian. Ambicingiems Sidnėjaus infrastruktūros darbams jos vadovaujama valdžia per ketverius metus planuoja išleisti daugiau kaip 73 mlrd. dolerių.

Tačiau didžiosioms statyboms, įskaitant ir „NorthConnext“ transporto tinklo 9 km ilgio tunelį, gali sutrukdyti kvalifikuotų darbininkų trūkumas.

Gerai apmokamas darbas Sidnėjaus statybose traukia darbininkus iš kitų valstijų ir iš užsienio. Tunelio statyboje ypač reikalingi betonuotojai ir torkretavimo specialistai. Jų alga per metus – iki 200 tūkst. dolerių.

Nedarbas gresia dėl nykštukinio posumo

Tuo metu Viktorijos valstijos medžio apdirbimo pramonei dideli nuostoliai gresia ne dėl kvalifikuotų darbininkų stokos, o dėl nykstančio vietinio sterblinio gyvūnėlio – nykštukinio posumo.

Neseniai paskelbus įstatymą, apibrėžiantį Viktorijos simbolio apsaugos zonas, valstijos medžio apdirbimo pramonės laukia beveik 15 mln. dolerių nuostolis.

Saugomu paskelbtas jau beveik 35 tūkst. hektarų miško plotas. Apsauginė zona sudaroma 200 m spinduliu nuo vietos, kur buvo pastebėtas bent vienas posumas.

Sumažėjus kertamo miško plotams, kai kurios lentpjūvės neišgali dirbti visu pajėgumu ir net žada užsidaryti. Nedarbas gresia 250 darbininkų.

Vilties teikia tai, kad, patikslinus duomenis, paaiškėjo, jog nykstančiais laikomų posumų yra daugiau negu manyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.