Investuotojai merkia pinigus į prostituciją, narkotikus ir orą

Pasaulyje vis labiau populiarėja ICO (Initial Coin Offering) – palyginti naujas būdas pritraukti investicijų kriptovaliuta technologijų projektams ir startuoliams. Jauna rinka itin spėriai auga, atsiranda vis daugiau projektų kaip ir visiškai kasdienių, taip ir visiškai egzotinių. Štai vieni įdomiausių ICO pavyzdžių. 

Tai, palyginti naujas būdas pritraukti investicijų kriptovaliuta technologijų projektams ir startuoliams, tačiau projektai, kuriais domimasi, verčia imtis už galvos. <br> 123rf.com nuotr.
Tai, palyginti naujas būdas pritraukti investicijų kriptovaliuta technologijų projektams ir startuoliams, tačiau projektai, kuriais domimasi, verčia imtis už galvos. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2017, 10:19 PM

Užšifruotos akcijos

Tam tikroje augimo būsenoje daugelis privačių kompanijų ryžtasi išeiti į atvirą rinką ir investuotojams pasiūlo įsigyti jų akcijų. Vertybinių popierių pardavimas vyksta per pirminį viešąjį akcijų siūlymą, kitaip – IPO (Initial Public Offering). Parduodami korporacijos vertybinius popierius, verslininkai gauna lėšų plėtrai. 

Pavyzdžiui, kinų internetinės prekybos milžinė „Alibaba“ 2014 m. per IPO gavo 25 mlrd. JAV dolerių. 

Agresyvus kriptotechnologijų skverbimasis keičia padėtį rinkoje. Populiariu būdu privilioti investuotojų tampa ICO. Iš esmės tai IPO analogas, tačiau čia naudojami šifruoti pinigai. Ir pirkėjas įsigyja ne kompanijos akcijų, o tam tikrus priedus, kurie būtų atseikėjami ateityje realizavus konkretų projektą. 

Procesas primena ir sutelktinį finansavimą. Tarkime, muzikantas renka lėšas naujam albumui išleisti, o prie to prisidėjusiems „akcininkams“ išsiunčia plokšteles su autografais, bilietus į koncertą ar padovanoja susitikimą akis į akį. 

Tad ICO — sutelktinio finansavimo ir IPO kokteilis, sumaišytas pasitelkiant kriptotechnologijas. 

Kai 2013 m. susiformavo ICO rinka, skaičiuota, kad jos apimtis – keli milijonai dolerių. Šis reiškinys audringai plečiasi. Štai 2016 m. sandorių apimtis pasiekė 103 mln. dolerių. Į kriptofinansus susitelkusios tyrimų bendrovės „Smith&Crown“ skaičiavimais, šiemet skirtingi projektai pritraukė jau daugiau nei milijardą dolerių. 

Pavyzdžiui, naršyklė „Brave“ surinko 35 mln. JAV dolerių, o turintys žetonų bitkoinus renka čia žiūrėdami reklamą. Arba instrumentas „Aragon“ (per 15 min. jo sumanytojai surinko 25 mln. dolerių), leidžiantis investuotojams į verslo valdymą įdiegti „blockchain“. Jis padeda darbuotojams paskirstyti užduotis, tvarkyti buhalteriją, palaikyti ryšius su skirtinguose Žemės kampeliuose esančiais padaliniais.  Visa tai patikimai saugos kriptotechnologijos. 

Tačiau toli gražu ne kiekvienas ICO baigiasi sėkme ar pasiekia bent jau logišką pabaigą. Būna, kad informacija apie ICO pravedimą pasirodo esanti melaginga, kartais – platinama sukčių. Kadangi ši rinka bent jau kol kas niekaip nereguliuojama, kiekvienas investuotojas yra pats atsakingas už galimą riziką.

Kriptobordelio akcininkai

Dar vienas dėmesį patraukęs projektas – „Eros“, kitaip vadinamas prostitutėms skirtu „Uber“. „Eros“ veikia analogiškai kaip ir pervežimų paslauga: tinklapyje moterys registruoja savo atvaizdus, o klientai renkasi, kuri patraukliausia. Atlygis mokamas kriptovaliuta. 

„Eros“ įkūrėjai žada revoliuciją eskorto paslaugų srityje: tiesiogį, anoniminį ir informacijos prasme saugų kontaktą tarp pardavėjos ir vartotojo. 

Įsigyti ERS žetoną galima už bitkoinus ir „Ether“ valiutą. Kriptobordelio akcininkai naudojasi privilegijomis. Pirma, jiems žadami 2 proc. nuo būsimo pelno, antra – 25 proc. nuolaidą prostitučių paslaugoms. 

Deja, panašu, kad „Eros“ tėra banalus sukčių sumanymas. Vienas svetainės „Reddit“ lankytojų naujojo ICO starto metu atkreipė dėmesį į kai kurias detales. 

Jo tikinimu, projekto aprašas tiesiog nukopijuotas nuo dokumentų, kuriuos parengė „Beaver“ — decentralizuota anoniminė prekybos platforma. „Seklys“ atkreipė dėmesį, jog PDF dokumentas, kuriame pasakojama apie „Eros“, greitai dingo. Be kita ko, jo metaduomenyse yra pavadinimas dokumento, kuris įkvėpė „Eros“ autorius: Microsoft Word — Beaver.docx. Ir dar: „Eros“ programavusio asmens nėra didžiausioje programuotojų bazėje „GitHub“, o jo elektroninio pašto adresas baigiasi domenu hotmail.com.

„10 mln. dolerių – gana nedidelė suma, kurią susisėmęs galėtum dingti. Tačiau jos pakaktų, kad ilgus metus du vaikinai galėtų patogiai gyventi“, – apie siekiamą iš investuotojų surinkti sumą ir lenkimą prie sukčių kalba demaskuotojas. 

Žolė už neapčiuopiamus pinigus

Dar vienam neįprastam ICO ruošiamasi Kanadoje. Šalis – ant marihuanos legalizavimo slenksčio. Manoma, kad 2018-aisiais čia kanapes bus leidžiama vartoti medicininiais tikslais. Kompanija „First Bitcoin Capital“ paskelbė apie žetoną WEED.

„Mūsų tikslas – žmonėms suteikti naują kriptovaliutą kaip instrumentą kanapių industrijai palaikyti. Ji klientams suteikia alternatyvą atsiskaitant už prekę“, – aiškina „First Bitcoin Capital“.

Jie norėtų, kad WEED taptų naujais pinigais operacijose, vienaip ar kitaip susijusiose su marihuana. Be to, tai turėtų būti atsvara kriptovaliutai „PotCoin“, skirtai narkotikams įsigyti. Iš esmės WEED ir „PotCoin“ bus labai panašios.

„PotCoin“ pasirodė 2014 m. sausį, 4 val. 20 minučių. Atsiradimo metais atsiskaityti „PotCoin“ buvo galima daugiau nei 40-yje prekybos vietų.

Plačiąsias mases sudominti kriptovaliuta bandoma per labdaros akcijas. Pavyzdžiui, „PotCoin“ bendruomenė jaunimo futbolo lygai, kurią įkūrė reperis, kanapių legalizavimo šalininkas, Snoop Dogg išsiuntė 500 dolerių. 18,5 tūkst. „PotCoin“ (arba 1,1 tūkst. dolerių) iškeliavo britų organizacijai „Cannabis Health Service“, kuri užsiima marihuanos kaip nuskausminimo priemonės propagavimu. Dar 2 tūkst. dolerių buvo pervesta „FRAXA Research Foundation“, kad padėtų žmonėms, kenčiantiems nuo Martino-Bello sindromo.

Kad labdarai skiriamos sumos nėra itin didelės, aiškinama žema „PotCoin“ kapitalizacija. Ji nesiekia ir 14 mln. dolerių. Palyginimui, bitkoino rodikliai šiuo atveju – kone 34 mlrd. dolerių. O kadangi net ir legalizavus marichuaną jos bus galima įsigyti už tikrus pinigus, „PotCoin“ ir WEED rimtos konkurencijos bikoinams nesudarys. 

Vidurinysis pirštas – palaikymo ženklas 

„Tai – kapitalizmo viršūnė. Žmonės tiesiog parduoda orą. Visiška beprotybė“, – taip vienas iš kriptovaliutos „Dogecoin“ tėvų Jacksonas Palmeris sureagavo į ICO siūlymą, pavadintą „FUCK“.

Vos per pirmąjį pusvalandį pasiūlymo autoriai surinko 30 tūkst. dolerių. Ką gi investuotojai gaus už įmerktus pinigus? 

Iš esmės J.Palmeris teisus. „FUCK“ – tai investicija į orą. Jei tiksliau – į teisę siųsti žetonus „FUCK“, ir ne tik kaip įžeidimą, bet ir kaip palaikymą ar padrąsinimą. 

Čia reikia šiokio tokio paaiškinimo. „Don't give a fuck“ anglų kalba gali reikšti „man nesvarbu“, „man tas pats“. „Everyone gives a fuck“ — „abejingų nėra“. Tad „giving a „FUCK“ sumanytojų pateikiama kaip aukščiausias neabejingumo laiptelis, išreikštas žetono atidavimu. 

„Sveiki atvykę į pasaulį, kuriame nėra abejingų. Parodykite, kaip vertinate žmogų, ir nusiųskite jam  „FUCK“, – siūlo projekto autoriai. 

Įsidėmėtina tai, kad vienas iš jų mano, kad ICO rinką palaiko žmonės, vėjais leidžiantys milijonus dolerių idėjoms, kai neturinčioms jokio galutinio produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.