Rusija: grūdai byra, o pirkėjų nėra

Pernykščių grūdų nespėjusios parduoti Rusijos žemdirbiai dejuoja: šįmet derlius – rekordinis, tik pirkėjų mažai. Tai – pasekmė sankcijų, kurias Kremlius yra paskelbęs vienoms ar kitoms valstybėms.

Nors jau prasidėjo ruduo, Rusijos laukuose rekordiniu vadinamo derliaus nuėmimo darbai dar toli gražu nėra baigti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Nors jau prasidėjo ruduo, Rusijos laukuose rekordiniu vadinamo derliaus nuėmimo darbai dar toli gražu nėra baigti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

Sep 6, 2017, 10:01 AM

Rusijos žemės ūkio ministerijoje, regis, sėdi kažkokie šamanai. Iš šios žinybos tebesklinda raminimai, kad šiais metais grūdų derlius nebus didesnis už pernykštį, nors nukulta tik apie 65 proc. javų, o jau sukaupta beveik 100 mln. tonų grūdų (pernai per visus metus – 110 mln. tonų).

Tarptautinė grūdų taryba prognozuoja, kad Rusijoje šiais metais bus nuimta 124,5 mln. tonų grūdų, o Rusijos agrarinės konjunktūros institutas pateikia didesnius skaičius – 128,5–131,5 mln. tonų.

Pirkėjai stato kliūtis

Šįmet Rusija ketina eksportuoti apie 40 proc. derliaus, bet jau dabar svarstoma, kam įmanoma parduoti grūdus. Jų anksčiau labai daug pirkdavo Turkija.

Tačiau ji dar gegužę smarkiai apribojo rusiškų kviečių importą. Tai buvo atsakas į Kremliaus sprendimą sumažinti turkiškų pomidorų pirkimo apimtį.

Dosniai mokėdavęs Egiptas šįmet iškėlė reikalavimą, kad kviečiuose visiškai nebūtų skalsių (parazitinių grybelių). Rusai skėsčioja rankomis – tai neįmanoma. Mat net pagal tarptautines normas skalsių kiekis grūduose gali siekti iki 0,05 proc.

Bet Kairas nenusileidžia. Manoma, kad tai – atsakas į Maskvos reikalavimą uždrausti užsakomuosius skrydžius į Egipto kurortus. Dėl to egiptiečiai neteko nemažai pajamų.

Kinai panūdo maišų

Užtat Kinija pasirengusi pirkti ir Rusijoje užaugintus kviečius, ir kukurūzus, ir rapsus, ir sojas. Tačiau iškeltas neįprastas tarptautinei prekybai reikalavimas – visi javai turi būti supilstyti į 50 kilogramų maišus.

Įprastai juos gabena palaidus – laivais, traukiniais ar kitomis transporto priemonėmis.

Kinai tvirtina, kad kai kurios jų gamyklos negali priimti palaidų grūdų. Savo ruožtu Rusijos žemdirbiai aiškina, kad iš jų elevatorių supilstyti derlių į maišus neįmanoma.

Skundžiasi supirkėjais

Rusijos ūkininkai skundžiasi juos skriaudžiančiais supirkėjais, kurie siūlo per mažai pinigų.

Antai Kubanėje valstybinių supirkimo įmonių nėra, tik privačios. Anot vietos žemdirbio Aleksejaus Volčenkos, jos sutartinai siūlo mažas kainas, tad lieka tik saugoti grūdus savo sandėliuose.

„Turiu sukaupęs jau 150 tonų kviečių. Jeigu juos parduosiu už tiek, kiek man siūloma, negalėsiu net sąnaudų padengti“, – skundėsi ūkininkas.

Kiti pasirengė iš anksto

Žurnalo „Ekspert“ apžvalgoje teigiama, jog pastaruosius porą metų pasaulio grūdų auginimo lydere tapusi Rusija šių pozicijų gali neišlaikyti, nes rekordinis derlius atskleidė didžiausias infrastruktūros bėdas.

„Uostų terminalai, saugyklos ir transportininkai nepasirengę tokiam derliui. Kai kuriuose regionuose elevatoriai jau perpildyti, o grūdai kuliami toliau, todėl ir kainos smigo iki pažemės.

Tuo metu didžiausi Rusijos konkurentai – JAV, Kanada ir ES – iš anksto pasirūpino saugyklomis ir perdirbimo pajėgumais“, – rašoma „Ekspert“ apžvalgoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.