Miško kooperatyvas ES paramą investavo į sėkmę

Jau trylika metų kooperatinė bendrovė (KB) „Miško draugas“ prekiauja mediena, užsiima miškininkyste, konsultuoja privačių miško valdų savininkus. Nuo pat įmonės įkūrimo 2004 metais jos veikla beveik nepasikeitė, tik padidėjo apimtys. Įmonė yra viena iš tų, kurios Lietuvoje valdo daugiau nei 800 ha miškų, o 2012 metais „Verslo žinių“ rengtuose apdovanojimuose ji buvo pripažinta ir viena sėkmingiausiai dirbančių Lietuvos bendrovių. Rokiškyje įsikūrusios įmonės savininkai neslepia – prie sparčiai augančio verslo sėkmės nemažai prisidėjo iš Europos Sąjungos (ES) gauta parama pagal Lietuvos kaimo plėtros programą (KPP).

Miško kooperatyvas ES paramą investavo į sėkmę.<br>ŽŪM nuotr.
Miško kooperatyvas ES paramą investavo į sėkmę.<br>ŽŪM nuotr.
Kooperatyvo Miško draugas nuotr.<br>ŽŪM nuotr.
Kooperatyvo Miško draugas nuotr.<br>ŽŪM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2017, 9:00 AM

KPP parama – ateities perspektyva

Praėjus vos metams po įmonės įkūrimo, kai kelios šeimos, iki to laiko dirbusios atskirai, nutarė susiburti į vieną bendrovę, „Miško draugas“ pateikė savo pirmąją paraišką pagal KPP. Nors tą kartą paramos gauti nepavyko, verslininkai rankų nenuleido  ir po kelių metų paraišką teikė vėl. Pertrauka išėjo į gera –paaugusi įmonė, jau kur kas geriau išmanydama paraiškų teikimo sąlygas, sėkmingai gavo paramą pagal 2007–2013 m. laikotarpio KPP, už kurią įsigijo naują miškovežį.

2016 m. pradžioje buvo patvirtinta ir antroji KPP parama. Ji buvo gauta pagal KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“. Kooperatyvas „Miško draugas“ gavo beveik 40 tūkst. eurų paramos biokuro ruošos technologijoms diegti bei medynui pertvarkyti. Už gautas lėšas bendrovė turimos technikos sąrašą papildė prietaisu, skirtu palengvinti malkų paruošimą biokurui – medienos skaldykle. „Sparčiai besiplečianti įmonė, siekianti maksimalaus darbo efektyvumo, be naujos technikos apsieiti negalėjo. Miško technika pakankamai brangi, ypač skirta rimtesniam darbui, o naujos technikos darbo našumas žymiai geresnis, tad parama mums buvo itin svarbi ir naudinga“, – pirkiniu džiaugėsi kooperatyvo pirmininkas A. Rudnickas.

Šiuo metu įmonė jau turi konkrečių planų ateities investicijoms. Kooperatinės bendrovės „Miško draugas“ pirmininkas vertina ES paramos suteiktą galimybę įsigyti naujos įrangos ir neabejoja, ja pasinaudos dar ne kartą: „ES iniciatyva neabejotinai naudinga, be jos naujos įrangos įmonėse ir ūkiuose būtų gerokai mažiau, nes visi pirktų dėvėtą. O kur dar darbo našumas – juk žmogui daug patogiau ir maloniau dirbti su nauja technika“, – dėstė jis.

Laukiama naujų paraiškų

KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritimi „Investicijos į miškininkystės technologijas“ siekiama didinti miškininkystės ekonominę vertę, palengvinti atsinaujinančių energijos šaltinių ir kitų nemaistinių žaliavų tiekimą ir naudojimą, diegiant biokuro ruošos technologijas, taip pat skatinti nedidelių įmonių plėtrą bei darbo vietų kūrimą. Šiam paraiškų rinkimo etapui (2014–2020 m.) iš Europos žemės ūkio fondo numatyta skirti beveik 3,5 mln. eurų paramos lėšų.

Pagal minėtą veiklos sritį kompensuojama iki 65 proc. atitinkamų išlaidų, jei projektas skirtas vidinės miškotvarkos, miško želdinimo ir žėlimo projekto parengimui, ar tikslinimui arba jaunuolynų ar krūmynų pertvarkymui, iki 50 proc., jei projektas skirtas miškų ūkio modernizavimui, medienos ruošai, paslaugų vystymui.

Paraiškas paramai teikti kviečiami privačių miškų valdytojai, savivaldybės, taip pat mažos ir labai mažos įmonės, tai galima daryti iki šių metų rugsėjo 29 dienos.
 
Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą bei pagal ją remiamas priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos bei Nacionalinės mokėjimo agentūros puslapiuose: www.zum.lrv.lt, www.nma.lt.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.