Baltijos šalių vietos veiklos grupės įgyvendina bendrus projektus

Jau gana įprasta, kad apie savo produkcijos išplukdymą į tarptautinius vandenis svarsto vietos verslininkai, tačiau tai – ne tik jų svajonė. Vis dažniau su užsieniu ryšius mezga ir kaimiškųjų vietovių vietos veiklos grupės (VVG). Siekdamos savo gyvenvietėse skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą, kartu su užsienio partneriais, jos įgyvendina įspūdingus projektus.

 Žemės ūkio ministro patarėjas Dalius Žilinskas.
 Žemės ūkio ministro patarėjas Dalius Žilinskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2017, 7:01 AM

Tvirtą užnugarį VVG palaiko Žemės ūkio ministerija, kartu su Europos Sąjunga projektus skatinanti finansinėmis paramomis bei inicijuojanti bendrus renginius Europos VVG. Vienas tokių vyko ir šį rugsėjį, kur dalyviai susirinko net iš 13 skirtingų šalių.

VVG – savo sėkmės kalviai

„Esame gana konservatyvi ir rami tauta, tačiau idėjų turime daug ir didelių, todėl turime labiau pasitikėti savimi ir imtis iniciatyvos. Didžiuojamės gilia ir senus laikus menančia istorija, nuostabia gamta ir žmonėmis, todėl tikiu, kad pats bendradarbiavimo pikas mūsų dar laukia ir ne kartą maloniai nustebinsime savo partnerius, o neretai – ir bičiulius, savo naujomis idėjomis ir projektais.

Labai džiugu, kad į bendradarbiavimo projektus aktyviai įsitraukia ir jaunimas“, – sako žemės ūkio ministro patarėjas Dalius Žilinskas, tvirtindamas, kad šiuo metu pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonę LEADER projektai gali būti įgyvendinami net ir neturint savų lėšų, mat paramos intensyvumas projektams yra net 100 proc.

Nors įgyvendinant bendradarbiavimo projektus atsiranda ir daugiau atsakomybės, derinimų, o tai galimai padidina klaidų ir rizikų galimybę, Dalius Žilinskas aukščiau iškelia tokių projektų privalumus: „Komandinė veikla projektuose darbus palengvina tuo, kad kiekvienas partneris yra atsakingas už savo dalį, tad vienam pareiškėjui nebereikia rūpintis viso projekto įgyvendinimu. O dėl skirtingų partnerių dalyvavimo, bendradarbiavimo projektai yra puikūs ir dėl to, kad dažnai tai būna puikių santykių pradžia. Neretai jie ir toliau palaikomi, nepriklausomai, ar projektas yra baigtas, ar planuojamas naujas. Bendravimas, dalijimasis idėjomis, patirtimi ir lūkesčiais vyksta toliau.“

Žvilgsnis į artimiausius kaimynus

LR žemės ūkio ministerijos su partneriais organizuotoje tarptautinėje VVG bendradarbiavimo konferencijoje „Tinklaveika veikia!“ kūrybines diskusijas moderavęs Linas Žabaliūnas, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas, pabrėžė, kad Lietuvoje turime nemažai šaunių VVG iniciatyvų, o surasti tinkamų užsienio partnerių galima ir aktyviai dalyvaujant tokiose tarptautinėse konferencijose kaip ši.

Konferencijos metu projekto pavyzdžiu pasidalijo Estijos kaimo tinklo atstovė Meeri Maastik. „Open Farm Day“ pirmą kartą 2012–2014 m. buvo suorganizuotas bendradarbiaujant dviem Estijos VVG. Įkvėpimas organizuoti tokį projektą atėjo VVG pažintinio vizito nuvykus į vieną iš Suomijos salų.

Pirmoji atvirų durų diena Estijoje vyko Jarva regione, tačiau nuo 2015 m. projektas tapo kone nacionaliniu Estijos renginiu, organizuojamu kasmet. Rezultatai – išties įspūdingi: 2015 m. dalyvavo 147 ūkiai, kuriuos aplankė 44 tūkst. žmonių, o šiais metais į 280 ūkių nuvyko daugiau nei 120 tūkst. žmonių.

Diskusijų metu paaiškėjo, kad panašūs renginiai organizuojami ne vienoje šalyje – ir Gruzijoje, ir Portugalijoje bei kt. Europos šalyse, panašų bendrą renginį turi ir Lietuva su Latvija.

„Vienas iš šaunesnių tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdžių – Latvijos ir Lietuvos įgyvendintas bendras projektas „Atviros dienos kaime“. Bendrą Lietuvos ir Latvijos lankytinų ūkių žemėlapį išleidusios kaimynės sutartą savaitgalį laukė sugužančių lietuvių ir latvių. Šio projekto tikslas – kad pamatę, kaip gimsta produktas, sužinoję jo gamybos subtilybes „Atvirų durų kaime“ lankytojai įvertins ūkininkų darbą ir pastangas tiekti kokybiškus ir su meile pagamintus produktus.

Svarbu ir tai, kad taip užmezgamas nuolatinis ryšys, jog maisto tiekimo grandinė būtų ne tik trumpa, bet ir patikima“, – sako L. Žabaliūnas, patvirtindamas, kad tokį pat projektą planuojama įgyvendinti ir kitais metais, išplečiant net iki trijų dienų. Prognozuojama, kad prisijungs ne mažiau kaip 150 atvirų ūkių.

Gerosios praktikos pavyzdžių pasisėmę VVG atstovai tarptautiniam bendradarbiavimui projektus Lietuvoje jau teikė šių metų rugpjūčio mėnesį, Nacionalinei mokėjimo agentūrai pateiktos 3 tarptautinio bendradarbiavimo paraiškos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.