Dėl tualetų valdžia keliaus į teismą

Nors šią vasarą daug aistrų sukėlę konteineriniai tualetai iš Palangos paplūdimių jau išvežami, kurorto savivaldybė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) galanda kirvius būsimam teismo posėdžiui.

Pakelti ir išvežti vieną 4 tonas sveriantį konteinerinį tualetą vakar komunalininkams prireikė apie 10 minučių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pakelti ir išvežti vieną 4 tonas sveriantį konteinerinį tualetą vakar komunalininkams prireikė apie 10 minučių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 23, 2017, 12:39 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:54 AM

Palangos valdžios ir statybos inspektorių ginčas, ar konteineriniai tualetai paplūdimiuose atsirado teisėtai, atsidūrė savotiškoje teisinėje aklavietėje – teisme abi pusės žada bylinėtis dėl to, ko paplūdimiuose jau nebeliko.

Šią vasarą poilsiautojus nudžiuginusi kurorto naujovė buvo įvertinta kaip neteisėta statyba, tad kaip statinius įvardytus konteinerinius tualetus VTPSI reikalauja nugriauti iki kitų metų sausio 5 dienos.

Palangos valdžia prašo teismo šiuos reikalavimus panaikinti, nors pasibaigus vasaros sezonui konteineriniai tualetai, kaip ir buvo planuota, iš paplūdimių jau išvežti.

Nori teismo išaiškinimo

Palangos savivaldybės ir kurorto bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ interesus šioje byloje ginantis advokatas Giedrius Danėlius teigė, kad ginčas yra ne tiek dėl reikalavimų nugriauti tualetus, kiek dėl šių reikalavimų teisėtumo: „Dar iki nurodyto termino konteineriniai tualetai iš paplūdimių buvo išvežti visiškai ne vykdant VTPSI reikalavimus, bet dėl jų eksploatacijos būtinybės.

Vėlų rudenį ir žiemą prasidėjus audrų sezonui pakilusios bangos tualetus gali nuplauti į jūrą.“

Teisinininko manymu, savivaldybei tariamai įvykdžius reikalavimus VTPSI gali prašyti teismo, kad byla liktų nenagrinėta, ir šitaip išvengti kilusio ginčo teisinio įvertinimo. Tačiau teismo išaiškinimo pageidauja kurorto valdžia, kuri siekia įrodyti, kad visuomenės poreikiams paplūdimiuose pastačiusi šiuolaikiškus tualetus teisės aktų reikalavimų nepažeidė.

„Į teismą kreipėsi Palangos savivaldybė, todėl jai turėtų būti palikta teisė spręsti, ar bylos nagrinėjimas turi prasidėti net ir nelikus tualetų. Kita vertus, teismo išaiškinimo, ar konteineriniai tualetai buvo pastatyti teisėtai, reikia ateičiai – kitą vasarą jų Palangos paplūdimiuose žadama pastatyti dar daugiau“, – aiškino G.Danėlius.

Kainavo apie 100 000 eurų

Neištvėrusi kritikos dėl tualetų trūkumo vasaros sezono metu Palangos savivaldybė statyti tualetus tiesiog paplūdimiuose nusprendė dar pavasario pradžioje.

Palangos ir Šventosios paplūdimiuose buvo pastatyti aštuoni išnuomoti konteineriniai tualetai, jie buvo pridengti medinių lentelių konstrukcija. Iš viso konteineriniai paplūdimio tualetai su apdailos darbais šiemet miesto biudžetui kainavo beveik 100 tūkst. eurų.

Dar apie 30 tūkst. eurų savivaldybės bendrovė „Palangos vandenys“ investavo į vandentiekio ir nuotekų trasas. Vidutiniškai po 200 metrų ilgio plastikiniai vamzdžiai požeminiu būdu iki paplūdimio buvo prakišti po kopomis.

Konteinerį įvardijo kaip statinį

Žinia apie paplūdimiuose atsiradusią naujovę buvo plačiai nušviesta šalies žiniasklaidoje, tačiau VTPSI tualetais susidomėjo tik sulaukusi skundo.

Po daugiau nei mėnesį trukusio tyrimo statybos inspektoriai nustatė, kad konteineriniai tualetai yra pastatyti neteisėtai, nes aplinkos ministro įsakymu patvirtintame Paplūdimių rekreacijos plane Palangos ir Šventosios paplūdimiuose yra numatyta pastatyti 75 biotualetus. Jie nėra prijungti prie miesto tinklų.

Labiausiai nustebino VTPSI išvada, kad laikinai pastatytas konteinerinis tualetas yra statinys, kuriam reikia statybos leidimo.

Iki šiol gamykloje surinktas konteineris, nelygu, kas įrengta jo viduje, buvo laikomas kilnojamuoju daiktu. Tokią išvadą VTPSI teismui grindžia tuo, kad nuo komunikacijų atjungtas konteinerinis tualetas prarastų savo vertę, nes jo nebūtų galima eksploatuoti kaip tualeto.

Su tuo nenori sutikti tualetus pastatę kurorto komunalininkai. Anot jų, Šventojoje esantys tualetai nėra prijungti prie miesto tinklų – jie naudoja konteineryje įrengtus vandens ir nuotekų rezervuarus.

Pasinaudojo pusė milijono žmonių

Šią vasarą Palangos paplūdimiuose veikusiuose tualetuose buvo sunaudota apie 2,2 mln. litrų vandens.

Skaičiuojant, kad vieno apsilankymo metu sunaudojama iki 5 litrų vandens, konteineriniais tualetais ir juose įrengtomis prausyklomis buvo pasinaudota beveik pusę milijono kartų.

Karštomis vasaros dienomis prie tualetų susidarydavo eilės, todėl kitą vasarą planuojama įrengti dvigubai daugiau vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.