Traukiasi „Vilniaus vandenų“ vadovas: „Tai buvo suplanuota“

Antradienį bendrovės „Vilniaus vandenys“ valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas, nepriklausomi valdybos nariai Arūnas Bivainis ir Juozas Buitkus bei įmonės generalinis direktorius Aidas Ignatavičius įteikė prašymus dėl atsistatydinimo iš pareigų.

„Vilniaus vandenyse “ - permainos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Vilniaus vandenyse “ - permainos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 5:29 PM

Bendrovės valdybos pirmininkas, du jos nariai bei įmonės generalinis direktorius savo pareigas nustos eiti spalio 10 dieną. 

Vilniaus savivaldybės valdomos vandens tiekimo įmonės „Vilniaus vandenys“ valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas sako, kad jo ir dar kelių įmonės vadovų pasitraukimas buvo suplanuotas anksčiau.

„Viską padarėme, ką norėjome padaryti. Įmonė puikiai veikia, puikūs rezultatai, per dvejus metus padarėme tai, ką buvome suplanavę. (...) Mes visą laiką manėme, kad įgyvendinsime tikslus ir pasitrauksime“, – BNS sakė D.Nedzinskas.

Jo teigimu, dėl konkrečios pasitraukimo datos – spalio 10 dienos – jis nusprendė, įvertinęs naujausius finansinius įmonės rezultatus, o pagrindinį akcininką – merą Remigijų Šimašių apie savo sprendimą informavęs antradienį.

„Visąlaik kalbėjome, kad kai padarysime rezultatus, pasitrauksime. Tikrai nebuvo naujiena“, – teigė D.Nedzinskas.

Vilniaus opozicija rugpjūtį apkaltino „Vilniaus vandenis“ per pigiai pardavus įmonės būstinės pastatą Vilniaus senamiestyje. Kiek anksčiau įmonė buvo sulaukusi kritikos dėl vadovams išmokėtų priedų. D.Nedzinskas BNS teigė, kad tai nesusiję su jo sprendimu palikti „Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininko pareigas.

„Normalu, kad kai valai kažkokią įmonę, visąlaik yra priešiškos jėgos, kurios stengiasi apdrabstyti purvais. Čia ne pirma ir ne paskutinė įmonė, kurioje tenka darbuotis, tad šalutiniai procesai visąlaik egzistuoja“, – kalbėjo D.Nedzinskas.

„Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininko Dariaus Nedzinsko teigimu, nuo 2015 metų dirbusi bendrovės valdyba, kurios pagrindą sudarė nepriklausomi nariai, sėkmingai įgyvendino savo tikslus – iš pagrindų pakeitė bendrovės veiklos modelį bei reikšmingai pagerino jos finansinius ir veiklos rezultatus.

„Esame pokyčių komanda ir šį įmonei reikšmingą etapą jau įgyvendinome. Įmonė tapo skaidrumo ir efektyvumo pavyzdžiu ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų savivaldybių įmonėms. Valdybos vardu norėčiau padėkoti bendrovės generaliniam direktoriui ir visai vadovų komandai už profesionalų darbą, o Vilniaus miesto merui – už suteiktą pasitikėjimą įgyvendinti šiuos reikšmingus pokyčius. Tikimės, jog naujoji vadovybė tęs sėkmingą įmonės veiklą“, – teigė D. Nedzinskas.

„Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininko teigimu, iki 2016 metų nuostolingai veikusi įmonė iš esmės pagerino finansinę būklę ir tai sudarė galimybes šiemet penktadaliu sumažinti vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo kainas, o akcininkams išmokėti 4 mln. eurų dividendų. Bendrovei pavyko padengti pradelstas skolas tiekėjams bei 22 mln. eurų sumažinti įsiskolinimus finansinėms institucijoms, kurios dabartiniu metu sudaro tik 3,4 mln. eurų. Įgyvendintos efektyvumo didinimo priemonės leido veiklos sąnaudas sumažinti daugiau nei 4,1 mln. eurų, o įmonės EBITDA per 2016 metus išaugo 21 proc. ir pasiekė 13,7 mln. eurų. Taip pat  bendrovė skaidriai ir pelningai atsisakė dalies veiklai nebūtino nekilnojamojo turto, o centrinį biurą ir pagrindinį klientų aptarnavimo skyrių perkėlė į trečdaliu mažesnes, taupesnes ir klientams bei darbuotojams patogesnes patalpas.

Bendrovės generalinio direktoriaus A. Ignatavičiaus teigimu, po praėjusiais metais sėkmingai įgyvendintų pokyčių įmonės struktūra tapo ženkliai paprastesnė ir efektyvesnė. Bendrovėje įdiegta šiuolaikiška veiklos valdymo sistema padėjo pagrindus tvirtos organizacinės kultūros formavimui, leido beveik pusei darbuotojų 11 proc. padidinti atlyginimą, o už pasiektus rezultatus daugeliui jų išmokėti metinius atlygio priedus.

„Vadovų komandai ir visam įmonės kolektyvui dėkoju už itin sėkmingą bendrą darbą ir pasiektus rezultatus. Praėjusiais metais akcininkų patvirtintas Strateginis veiklos ir plėtros planas, kuriame numatytos 65 mln. eurų investicijos į infrastruktūros atnaujinimą ir plėtrą, nubrėžė aiškią tolimesnę įmonės veiklos kryptį. Šios investicijos ne tik leis dar didesniam skaičiui klientui tiekti geriamąjį vandenį bei tvarkyti jų nuotekas, tačiau ir sumažins galimų avarijų riziką ateityje. Todėl kaip vilnietis ir šios bendrovės klientas tikiuosi, jog pradėti darbai bus tęsiami bei kurs ilgalaikę vertę miestiečiams“, – teigė A. Ignatavičius.

A. Ignatavičius „Vilniaus vandenims“ vadovavo nuo 2016 metų sausio, o nepriklausomi valdybos nariai į šias pareigas buvo paskirti 2015 metais.

Meras – apie „Vilniaus vandenis“: lėmė nuolatinė kritika

Vilniaus savivaldybės valdomos didžiausios Lietuvoje vandens tiekimo įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovų sprendimą trauktis galėjo lemti nuolatinė miesto tarybos opozicijos kritika, sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Galiu vertinti tik vieną dalyką, kad pastaruosius pusę metų „Vilniaus vandenys“ patyrė didžiulį ir neadekvatų spaudimą iš savivaldybės tarybos opozicijos politikų. Šiuo atveju tai politikai, atstovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (jai vadovauja buvęs meras Artūras Zuokas – BNS)“, – BNS sakė R.Šimašius.

„Tas spaudimas, kuris Lietuvoje įprastas, jis nėra normalus. Nuolatinis kaltų ieškojimas, natūralu, kad veikia demotyvuojančiai bet kokį žmogų. Šiuo atveju tie laurai tenka opozicijai“, – pridūrė meras.

R.Šimašiaus teigimu, „Vilniaus vandenų“ generalinio direktoriaus ir trijų nepriklausomų valdybos narių pasitraukimas nebuvo vienos dienos sprendimas.

„Nedažnai kalbėjom apie tuos dalykus, nes komanda dirbo gerai, bet akivaizdu, kad spaudimas buvo ir tas sprendimas brendo“, – sakė meras.

Š.Šimašius patvirtino, kad antradienį buvo susitikęs su „Vilniaus vandenų“ vadovu Aidu Ignatavičiumi ir valdybos pirmininku Dariumi Nedzinsku. Kartu su jais įmonę palieka dar du nepriklausomi valdybos nariai Arūnas Bivainis ir Juozas Buitkus.

Miesto vadovas sakė neturėjęs priekaištų „Vilniaus vandenis“ paliekantiems vadovams.

„Prieš dvejus metus įmonė šnekėjo, kad reikės neišvengiamai didinti kainas žmonėms, nuolat neužtekdavo pinigų dideliems investiciniams projektams, apie dividendus savivaldybė net svajoti negalėjo. Šiemet turime apie 20 proc. krentančią paslaugų kainą, turime 4 mln. eurų dividendų, kuriuos galima skirti miesto reikalams, turime nukritusias visų darbų vykdymo kainas, kurios leidžia už europinius pinigus realizuoti daugiau projektų“, – kalbėjo R.Šimašius.

Vilniaus taryboje dirbančios opozicinės partijos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovaujama Antikorupcijos komisija rugpjūčio pabaigoje apkaltino „Vilniaus vandenis“ per pigiai pardavus pagrindinę būstinę sostinės senamiestyje. Komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši ištirtų, ar būstinė parduota teisėtai.

Šios komisijos pirmininko Kęstučio Nėniaus teigimu, pastato kaina turėjo būti bent 6 mln. eurų didesnė. Tuo metu „Vilniaus vandenys“ vasarį 2,5 tūkst. kv. metrų ploto pastatą Domininkonų gatvėje pardavė už 3,9 mln. eurų, o jį nupirko Danijos kapitalo nekilnojamo turto vystymo bendrovė „Asgaard Property“.

Rugsėjo viduryje įmonė persikėlė į Viršuliškėse pastatytą naują biurų pastatą „Duetto“.

Neigia kritikos įtaką 

Iš Vilniaus savivaldybės valdomos didžiausios šalyje vandens tiekimo bendrovės „Vilniaus vandenys“ besitraukiantis generalinis direktorius Aidas Ignatavičius neigia, jog atsistatydinti jį paskatino opozicijos kritika.

Anot jo, opozicinės partijos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovaujamos Antikorupcijos komisijos įtarimai, jog pagrindinė bendrovės būstinė buvo parduota per pigiai, neturėjo įtakos apsisprendimui trauktis.

„Politiko ar politikų lūpomis turbūt labai daug kas nuskamba garsiai. Čia svarbiau, kaip jauties priėmęs tuos sprendimus. Laikausi nuomonės, kad mūsų pastato pardavimas gali būti laikomas pavyzdžiu, kaip galima parduoti skaidriai nekilnojamą turtą“, - BNS sakė A. Ignatavičius.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius BNS sakė, kad „Vilniaus vandenys“ vadovų sprendimą trauktis galėjo lemti nuolatinė miesto tarybos opozicijos kritika.

A.Ignatavičius tikino palaikęs gerus darbinius santykius su miesto meru ir savivaldybės administracijos direktore Alma Vaitkunskiene.

„Su Vilniaus meru santykiai tikrai dalykiški. Teko nemažai kartu darbuotis ir priimti sprendimus, tai santykiai puikūs. Kiek būdavo įvairių diskusijų (su A. Vaitkunskiene - BNS), buvo sutarimų ar nesutarimų, bet daugiau klausimų buvo su meru“, - BNS sakė A. Ignatavičius.

Jis teigė atsistatydinimo raštą merui įteikęs antradienį susitikimo su R.Šimašiumi metu.

„Mes šiandien su visa valdyba susitikome su meru ir informavome apie sprendimą. Sprendimas jau buvo padarytas, pasišnekėjome su meru, apsikeitėme nuomonėmis ir tiek“, - tvirtino A. Ignatavičius.

„Įgyvendinome suplanuotus ir numatytus pokyčius. Buvo sunkūs ir įtempti 2016 metais. Reikėjo atlikti įmonės restruktūrizaciją ir sutvarkyti įmonės finansinę sveikatą bei užsitikrinti įvairių projektų finansavimą. Tas buvo padaryta, todėl toks dabar buvo priimtas sprendimas. Tai pagrindinė priežastis“, - kalbėjo „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Jis teigė po spalio 10 dienos, kai paliks darbą, ketinantis kelias savaites pailsėti. A. Ignatavičius sakė turintis ateities planų, bet jų atskleisti nenorėjo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.