Fonde švilpauja vėjai

Dėl dirbamus laukus užliejusių liūčių Vyriausybė kitą savaitę ketina skelbti ekstremalią situaciją visoje Lietuvoje. Tačiau pinigų liūties grūdų ir daržovių derlių praradusiems žemdirbiams niekas nežada.

S.Skvernelis paskelbė, kad Vyriausybės rezervo fonde – tiktai katino ašaros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis paskelbė, kad Vyriausybės rezervo fonde – tiktai katino ašaros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2017, 9:24 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:42 AM

Žemės ūkio rūmų vertinimu, žemdirbių patirti nuostoliai gali siekti net 180 mln. eurų.

Paskelbus ekstremalią situaciją juos būtų galima padengti iš Vyriausybės rezervo, tačiau ten pinigų labai mažai.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, Vyriausybės rezerve šiuo metu tėra 1,5 mln. eurų – juos būtų galima panaudoti apmokant tiktai teisines konsultacijas ūkininkams.

„Galbūt kažkas puoselėja tam tikras viltis, kad Vyriausybė turi sukaupusi sandėlyje daug daug eurų ir laukia dabar, kada galėtų kažkam iš to rezervo paimti ir sumokėti. Neįmanoma tiesiog“, – pripažino ministras pirmininkas.

Pasak jo, Biudžeto sandaros įstatymas numato, kad Vyriausybės rezervą sudaro ne daugiau kaip 1 proc. bendros asignavimų sumos, o metų pabaigoje jame yra tik likutis.

Lietuva ketina kreiptis į Europos Komisiją, kad ji pagelbėtų nukentėjusiems ūkininkams. Prezidentūra vakar tarsi didžiulį laimėjimą išplatino pranešimą, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su EK pirmininku Jeanu Claude’u Junckeriu, išgirdo, jog mūsų šalis galės prašyti paramos.

Tačiau žemės ūkio ministras Bronius Markauskas galimybę sulaukti subsidijų vertino skeptiškai. Mat pinigų iš Briuselio negavo ir dėl sausros ne menkiau nukentėję Pietų Europos valstybių ūkininkai.

Šią savaitę B.Markauskas „Lietuvos rytui“ pasakė, kad galbūt Briuselis leis labiau paremti žemdirbius pačiai valstybei. Tik vargu ar biudžete tam bus surasta lėšų. (BNS, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.