Ministrai pasakė, ar investuotų į NT, jeigu turėtų 100 tūkst. eurų

 Štai Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad į tokį klausimą atsakyti sunku, mat nėra universalių atsakymų visiems.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Štai Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad į tokį klausimą atsakyti sunku, mat nėra universalių atsakymų visiems.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-03 17:06, atnaujinta 2017-10-03 17:58

„Jei savo kišenėje turėtumėte sutaupę 100 tūkst. eurų, kada pirktumėte nekilnojamąjį turtą – dabar ar po trejų metų?“ – tokį klausimą antradienį vykusioje Lietuvos makroekonomikos apžvalgos konferencijoje ministrams Viliui Šapokai bei Mindaugui Sinkevičiui uždavė SEB banko ekonomistas ir prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Finansų ministras V.Šapoka sakė, kad į tokį klausimą atsakyti sunku, mat nėra universalių atsakymų.

„Reikia vertinti kiekvieno individualią situaciją, bet, kalbant apie NT investicijas, jei žmogaus sukauptos sumos užtenka tik NT investiciniams tikslams, tai labai rizikinga investicija.

Jeigu žmogus yra sukaupęs keliolika arba keliasdešimt tūkstančių eurų, jam reikėtų pagalvoti apie diversifikuotą investicinį portfelį, nes NT turi tokią apčiuopiamumo iliuziją, kad štai aš matau, aš turiu, bet jo kaina gali labai smarkiai svyruoti ir gali atsirasti įvairių rizikos veiksnių, kas nekilnojamajam turtui gali atsitikti bei jo vertei“, – svarstė V.Šapoka.

Tačiau paklaustas, ar jaunai šeimai, kuri turi galimybę pasiimti kreditą, būstą geriau pirkti dabar ar po trejų metų, ministras atsakymo ieškojo sunkiai.

„Jeigu yra perkamas būstas sau, o ne investiciniais tikslais – manau, kad nėra nei gero, nei blogo sprendimo. Reikia ieškoti to būsto, kuris tinka, ir jį įsigyti“, – sakė jis, prasitaręs, kad kadaise pažįstamas jam davęs patarimą, į kurį vertą atkreipti dėmesį.

„Jei tu perki svajonių būstą, jis gali būti brangus ir dėl jo verta pasistengti, o jei yra perkamas kitas variantas, tai negalima pirkti to, kas yra per viduriuką, nes nebūsite laimingi, o kainuos brangiai.

Tada geriau pirkti ekonominį pigų variantą, kurį laikui bėgant bus galima pasikeisti arba jau svajonių būstą. Nors, tiesa, prie naujo būsto mes priprantame per pusmetį ir tada tas laimės pakylėjimas dingsta. Vis dėlto geriau įsigyti ekonominį variantą, o kitus pinigus išleisti kelionėms po pasaulį“, – apie savo pasirinkimą sakė V.Šapoka.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius buvo kiek kitokios nuomonės ir sakė, kad, jo nuomone, geriausia būtų palaukti 2018-ųjų metų.

„Aš, kaip neseniai sukūręs šeimą, turiu asmeninių paskatų, kaip man elgtis. Aš asmeniškai laukčiau 2018 metų pirmojo arba antrojo ketvirčio. Nežinau, kiek ten tų signalų ir aiškinimo, kad Skandinavijos bankai turi labai didžiulį portfelį NT paskolų ir ten yra galimų grėsmių, bet aš rezervuočiau ir laukčiau 2018-ųjų.

Galų gale, jei tikrai neturiu svajonių pasirinkimo, būčiau linkęs palaukti“, – sakė M.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.