Vietoj bulvių košės teks virti kruopas – kai kada bus net pigiau

Bulvių kainų pokyčiai parduotuvėse stebina vartotojus. Fasuotos lietuviškos bulvės šiuo metu 50 proc. brangesnės nei pernai, o nefasuotos – trečdaliu pigesnės. Tačiau ir vienas, ir kitas nusipirkus geriau kuo greičiau suvalgyti, nes jos pūva.

Šiemet bulvių derlius nėra prastas, tačiau jos greitai pūva, todėl pavasariop lietuviškų parduotuvėse gali nebelikti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Šiemet bulvių derlius nėra prastas, tačiau jos greitai pūva, todėl pavasariop lietuviškų parduotuvėse gali nebelikti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-18 17:15

Ūkininkams – tragedija, vartotojams – nieko baisaus.

Taip apie šiųmetį derlių kalba ekonomistai.

Bulvių bei kitų daržovių augintojų tai neguodžia. Jų produktų kainas žemyn spaudžia ne tik kokybę sugadinusios liūtys, bet ir didelė prekybos tinklų konkurencija.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) duomenimis, neplautos, antros klasės nefasuotos bulvės šiuo metu prekybos centruose yra penktadaliu pigesnės nei pernai spalį.

Fasuotų kaina, atvirkščiai, per tą patį laiką pakilo net 50 proc. Pastarųjų kilogramas vidutiniškai kainuoja 0,53 euro, nefasuotų – apie 0,26 euro. Pernai kainos beveik nesiskyrė ir atitinkamai sukosi apie 0,36 ir 0,33 euro.

Interneto parduotuvėje barbora.lt šių prekių kainos dar margesnės. Pavyzdžiui, nefasuotų iš Latvijos atgabentų bulvių kilogramas kainuoja 0,27, užaugintų Lietuvos ūkininkų – 0,69, lietuviškų ekologiškų – 0,99 euro.

Paliko nekasę dirvoje

Šįmet Lietuvą perpus padalijęs lietus Rytų Aukštaitiją skandino visą vasarą, per bulviakasį – taip pat. Žemaitijoje vasara buvo ne tokia šlapia – joje smarkiau lyti pradėjo rugpjūčiui besibaigiant. Todėl žemaičiai laiku suspėjo nusikasti ankstyvąsias bulves. Bet vėlyvųjų nebeišgelbėjo.

„Nenukasime bulvių. Dar daug palikome dirvoje supūti. Į laukus įmanoma nebent briste įbristi. Ne tik bulvės paskendo. Kopūstais esame apsodinę apie tris hektarus žemės, trečdalyje tyvuliuoja vanduo“, – pasakojo Utenos rajone, Užpaliuose, ūkininkaujantis Ramūnas Milys.

Bulvėmis jis kasmet apsodina keletą hektarų, nes, be jų, augina dar ir įvairių daržovių.

„Derlius pūva, supirkimo kainos – prastos, o savikaina didelė, nes darbai daug kainuoja. Pavyzdžiui, auginome šiek tiek ankstyvųjų veislių bulvių, nes tuomet išlaidos darbo užmokesčiui per kelis mėnesius pasiskirsto.

Kasėme jas rankomis, nes bulvės turi būti gražios, antraip žmonės nepirks. O kombainai jas sudaužo“, – kalbėjo R.Milys.

Maišais jau nebeperka

Pernai bulvių kaina buvo mažesnė – kilogramas turgavietėse kainavo 0,2 euro, šiuo metu – 0,3 euro. Tačiau ūkininkai šįmet neuždirbo daugiau, nes pajamas „supūdė“ smarkiai išaugusi savikaina. Be to, prekybos tinklų konkurencija daržovių supirkimo kainas visur spaudžia žemyn.

Pastaruoju metu žmonės bulvių nebeperka dideliais maišais. Anot R.Milio, žmogui, kuris gyvena tik iš pensijos, ir tas trečdalis euro už bulvių kilogramą yra dideli pinigai.

O kas, jei nusipirkus 50 kilogramų maišą po mėnesio visas bulves reikės išmesti? Juk gavusios daug drėgmės jos greitai supūva.

Gali ir pristigti

„Padėtis kritinė. Dauguma ūkininkų nenukasė nė pusės bulvių. Gali būti, kad pavasariop jų pristigsime“, – įspėjo žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ vadovas Martynas Laukaitis.

Tokiu atveju lietuviams tektų trinti košę iš ispaniškų, vokiškų, lenkiškų ar kitokių bulvių.

„Jų tiekėjai netruks atgabenti iš tokio regiono, kuriame sąlygos augti buvo palankios ir kur tuo metu bulvės yra pigiausios. Tai gali būti ir Ispanija, ar bet kuri kita ES valstybė“, – svarstė M.Laukaitis.

Nemenka tikimybė, kad kai kuriems ūkininkams liūtys sutrukdys įvykdyti ir eksporto įsipareigojimus.

ŽŪIKVC duomenimis, rugpjūtį didmeninės ir mažmeninės prekybos bei kitos įmonės iš mūsų šalies ūkininkų supirko apie 3310 tonų – maždaug 22 proc. daugiau nei tuo pačiu laiku pernai.

Perdirbti skirtų bulvių supirkta 9,89 proc. daugiau – 556,6 tonos.Tada bulviakasis dar buvo sėkmingas Vidurio Lietuvoje ir Žemaitijoje. Vėliau lietus ėmė skandinti ir šiuos regionus.

Pasiūlė prisiminti duoną ar kruopas

Albertas Gapšys

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrėjas

„Kad palygintume kainas, žvalgomės į nefasuotas bulves ar kitokias daržoves. Tokių bulvių kainos nėra daug mažesnės nei pernai rudenį.

Kainos truputį krito, nes bulvės prastokos – gavo per daug drėgmės ir greičiau genda. Tačiau derlingumas buvo geras.

Kiek tiksliai bulvių liko nenukasta, duomenų dar neturime. Tai paaiškės po mėnesio kito, kai surinksime visą statistiką.

Manau, kad vartotojams nėra ko nerimauti, nes bulvių Lietuvoje priauginama daug. Importuoti jų tenka nebent pačių ankstyviausių – pavasarį bei vasaros pradžioje.

Be to, pamirštama, kad bulvės yra toks produktas, kurį galima pakeisti duona ar kruopomis.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.