Bankroto išvengė tik per plauką

„Tiesiog šokinėju iš džiaugsmo“, – vakar rankomis trynė turto valdymo įmonės „RVX Asset Management“ investicijų direktorius Raymondas Zucaro.

Nemažai Venesuelos gyventojų iki šiol ilgisi mirusio prezidento H.Chavezo ir tapo jį grafičiuose, nors šis vadovas nuosekliai vedė valstybę prarajos link.<br>AP nuotr.
Nemažai Venesuelos gyventojų iki šiol ilgisi mirusio prezidento H.Chavezo ir tapo jį grafičiuose, nors šis vadovas nuosekliai vedė valstybę prarajos link.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2017, 3:40 PM

Džiaugtis jį privertė atgauti pinigai. Ši įmonė, kaip ir daugelis kitų, buvo investavusi į Venesuelos obligacijų emisiją.

Nustekenta Pietų Amerikos valstybė šiaip taip sukrapštė pinigų skolintojams – Venesuelos naftos korporacija „Petroleos de Venezuela“ (PDVSA) pavėluotai atliko pagrindinės skolos sumos – 1,1 mlrd. JAV dolerių (944 mln. eurų) – mokėjimą.

Tačiau palūkanų kreditoriai negavo. Jos siekia 47 mln. dolerių (per 40 mln. eurų). Vis dėlto yra ko džiūgauti, nes ši emisija turėjo būti išpirkta dar lapkričio 2 dieną, bet venesueliečiams prireikė papildomos savaitės.

„Po pastarųjų dviejų savaičių padarysiu pertrauką ir imsiuos investicijų į ne tokias sudėtingas šalis – Zimbabvę, Angolą, Ukrainą“, – taip apie Venesuelą atsiliepė R.Zucaro.

Tarptautinė apsikeitimo sandorių ir išvestinių finansinių priemonių asociacija vakar planavo surengti susitikimą dėl Venesuelos skolos. Iš esmės ši šalis turėjo būti paskelbta bankrutavusia, tačiau bent kuriam laikui jai pavyko išvengti tokio titulo.

Tik neaišku, ar ilgam. Kitą savaitę Venesuelos valdžia Karakase surengs susitikimą su kreditoriais, kuriems pristatys pasiūlymus, kaip būtų galima restruktūrizuoti šalies skolą, sudarančią maždaug 150 mlrd. JAV dolerių (129 mlrd. eurų).

Iki metų pabaigos ji turi sumokėti ne mažiau kaip 1,47 mlrd. JAV dolerių (1,26 mlrd. eurų) palūkanų, susijusių su įvairiomis obligacijų emisijomis, o 2018 metais jai teks sumokėti dar maždaug 8 mlrd. dolerių (6,86 mlrd. eurų).

To padaryti beveik neįmanoma, nes hiperinfliacijos ir įvairių prekių stygiaus kamuojamos šalies užsienio valiutos atsargos nebesiekia nė 10 mlrd. dolerių (8,58 mlrd. eurų).

„Vienaip ar kitaip vyriausybė ir PDVSA neįvykdys įsipareigojimų. Artėjame prie žaidimo pabaigos ir tai, kada bus patvirtintas įsipareigojimų neįvykdymas, yra jau dienų, o ne savaičių klausimas“, – pareiškė „Capital Economics“ ekspertas Edwardas Glossopas.

Neįvykdžiusi įsipareigojimų Venesuela tučtuojau neteks prieigos prie tarptautinių finansų rinkų ir negalės jose skolintis.

Be to, Vašingtonas uždraudė JAV rinkoje atlikti kokius nors naujus sandorius su Venesuelos skola, o tai dar labiau apsunkino Karakaso padėtį.

Vienintelė teigiama žinia, kad Rusija sutiko sušvelninti daugiau kaip 3 mlrd. dolerių (2,57 mlrd. eurų) paskolos grąžinimo sąlygas.

Ši valstybė turi didžiausias pasaulyje naftos atsargas – jos sudaro beveik 300 mlrd. barelių, o jų vertė viršija 15 trln. JAV dolerių – tokia skola turėtų būti pakeliama.

Tačiau dešimtmečiai prasto valdymo, per kuriuos buvo sugriautas Venesuelos privatus sektorius, investicijų į infrastruktūrą stoka, griežta valiutos kontrolė šalį atvedė prie bedugnės krašto.

Mat pajamos iš naftos eksporto tiesiog skiriamos skoloms grąžinti, tuo metu valstybės gyventojai tualetinio popieriaus ir kitų buities prekių plūsta pirkti į Kolumbiją. (AFP, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.