Kas skiria nevykėlį nuo lyderio: tik šešios savybės

"Daugiau kaip keturiasdešimt metų tikėjau, kad lyderystė duota gamtos, tačiau bendraudamas su žmonėmis, stebėdamas jų pokyčius ir pasiekimus suvokiau, kad kiekvienas panorėjęs ir pasistengęs gali tapti lyderiu!“, sako Paulius Kovas ir atskleidžia, kas skiria nevykėlį nuo lyderio ir kokios asmeninės savybės bei elgesio modeliai leidžia geriausiai save realizuoti ir pasiekti aukštumų.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Pališkytė

Nov 13, 2017, 2:00 PM

Vadybininkas, lektorius, koučeris lapkričio 30 d. ruošiasi dalyvauti diskusijoje apie lyderystę „Live2lead“. Jis teigia, kad lyderystė buvo galia, lėmusi visus gyvenimo pasiekimus: „Aš visada imdavausi iniciatyvos. Po mokyklos baigimo su bendraklasiais iki dabar susitinkame kasmet.  Universtitete trūko vadovų kalnų kelionėms, kurias visada mėgau, todėl išsilaikiau vadovo kategoriją ir ėmiau vesti grupes. Lyderystė mane lydi ir dabar visuose mano darbuose.“

P. Kovas sako, kad jo asmeninė lyderystės formulė – padaryti 5 procentais daugiau, nei iš jo tikisi: „Aš visada padarydavau užduotis ne 100 procentų, bet 5 procentais daugiau, todėl būdavau pastebėtas ir įvertinamas. Gyvenime nesu prašęs, kad man keltų algą ar pareigas.“ Pasak lektoriaus, norint padaryti tais 5 procentais daugiau, visų pirma reikia užsiimti sau įdomia veikla, kurioje galėtum save realizuoti ir dirbti neskaičiuodamas valandų – tada darbą lydi entuziazmas ir pasiekiami geriausi rezultatai.

Lektorius palygina gero lyderio potencialą su muzikanto: „Kai kurios reikalingos savybės, talentas, duotas gamtos, tačiau be pastangų ir darbo, tas talentas nebus atskleidžiamas. Kiekvienas gali tapti lyderiu, tiesiog visiems prireikia skirtingo kiekio pastangų.“ 

Paklaustas, kokios charakterio savybės būdingos tik lyderiams, P. Kovas cituoja knygos „Dora lyderystė“ autorių Aleksandrą Havardą, kuriam pats absoliučiai pritaria: „Išmintis padeda priimti teisingus sprendimus. Drąsa leidžia pasiekti tai, kas užsibrėžta ir atlaikyti išorės spaudimą. Susivaldymas kontroliuoja emocijas ir aistras ir panaudoja jų energiją vykdant savąją misiją. Teisingumas verčia deramai elgtis su kiekvienu žmogumi. Didžiadvasiškumas įkvepia siekti didelių tikslų dėl savęs ir kitų. Ir šeštoji savybė – nuolankumas  – padeda įveikti savanaudiškumą ir nenuilstamai tarnauti kitiems.“

P. Kovas tvirtina, kad žmonių, turinčių visas šias savybes, pasaulyje labai stinga, tačiau visos jos būtinos norint tapti aukščiausio lygio lyderiu. Lektorius pateikia pavyzdį, kad vienas visuomenėje žinomas lyderis turi 5 savybes, tačiau jam stinga paskutiniosios – nuolankumo, todėl jis negebėjo įveikti savanaudiškumo ir paprasčiausiai tapo vagimi. Pritrūkus kurios kitos savybės, tarkime, susivaldymo, galima nesukontroliuoti impulsyvių emocijų ir greitai sugriauti tai, kas buvo ilgai statyta. Todėl, kartoja pašnekovas, visos 6 savybės yra neįkainojamos.

Lyderiams, pasak P.Kovo būdinga keletas nuostatų: pirma, jie turi viziją, kurią paverčia misija. Antra, jie visada imasi iniciatyvos. Trečia, dirbdami visada padaro daugiau. Ketvirta, geba uždegti būrį žmonių savo idėja ir puikiais vadovavimo įgūdžiais tą komandą suvaldyti. Kartais manoma, kad lyderis būtinai yra vadovas, o vadovas būtinai yra lyderis. Pašnekovas tai neigia ir paaiškina, kad lyderis gali būti bet kas, kuris imasi iniciatyvos ir yra geriausias tame, kuo užsiima, bei nuolat pasirengęs padaryti daugiau ir kilti. 

Paklaustas, koks didžiausias skirtumas tarp nevykėlio ir lyderio, P. Kovas užtikrintai atsako, kad tai – tikslo turėjimas: „Nevykėlis nežino, ką ir kodėl veikia šiandien, ką darys rytoj, ir jam viskas vienodai. Dažniausias nevykėlio tariamas žodis – „nežinau”. Nevykėlis nekyla ir niekada nepakils aukščiau vidutinybės. Pagrindinis dalykas, kurio neturi nevykėliai ir vidutinybės, ir kurį turi kiekvienas lyderis – vizija. Turintis viziją ir pavertęs ją misiją anksčiau ar vėliau pasieks savo kalno viršūnę. Ne visiems pasiseka iš pirmo karto, kai kurie kuria verslus, ne kartą bankrutuoja, patiria nesėkmių, tačiau nepasiduoda, kaupia patirtį ir galiausiai tampa lyderiais, įgyvendinančiais savo tikslus.“ 

Tarp nevykėlių ir lyderių, sako pašnekovas, yra dar ir tie, kurie stengiasi, mokosi visą gyvenimą, tačiau nebūtinai išsiveržia į lyderius, bei tie, kuriems gerai, kaip yra. Galbūt jie žino, ką daro ir ko nori, tačiau neužsikelia aukštos kartelės. Norintiems peržengti vidutinybės slenkstį P. Kovas rekomenduoja įsigilinti į išvardytas savybes, įvertinti,  kurias žmogus turi, ir ugdyti tas, kurių stinga. „Lyderis turi charakterį. O tas, kuris neturi, visada vėluoja, neranda laiko tobulėjimui, turi daugybę pasiteisinimų ir jiems viskas yra „nežinau“. Tačiau stiprindamas charakterį kiekvienas gali pakeisti save ir savo gyvenimą“, sako lektorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.